Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Katram ceturtajam bērnam augšanas rādītāji neatbilst normai

Redakcija
Redakcija

Aizvadītajā sestdienā, 8. septembrī, Rīgas Zooloģiskajā dārzā norisinājās bērnu veselīgai augšanai veltīts pasākums “Audz liels, stiprs un vesels”, kurā ģimenes ar bērniem tika aicinātas veikt garuma un svara mērījumus, lai pārliecinātos par bērna atbilstību vecumam.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģijas nodaļas medmāsas nosvēra un nomērīja 212 bērnus, no kuriem 124 bija meitenes un 88 zēni. Jaunākajam pasākuma dalībniekam bija vien astoņi mēneši, savukārt vecākajam – astoņpadsmit gadi. Kaut arī pasākuma mērķauditorija bija bērni, netrūka arī vecāku, kuri vēlējās pārbaudīt savus augšanas rādītājus.

BKUS endokrinoloģijas nodaļas medmāsa Kitija Balode: “Prieks, ka ir tik daudz vecāku, kuri seko līdzi savu bērnu augšanas mērījumiem un pasākumā bija ieradušies tikai pārliecināties, ka bērna attīstība notiek atbilstoši viņa vecumam. Tomēr bija arī vairāki gadījumi, kad tika konstatētas neatbilstības normai.”

Vidēji katram ceturtajam bērnam tika konstatēta augšanas rādītāju neatbilstība attiecīgā vecuma normām. Visbiežāk rādītāji bija lielāki nekā jābūt, proti bērni šobrīd aug garāki un ir smagāki.

Pasākuma “Audz liels, stiprs un vesels” mērķis ir vērst vecāku un līdzcilvēku uzmanību veselīgai bērna attīstībai un atgādināt, cik būtiski sekot līdzi bērna auguma un svara attiecībai, veicot regulārus mērījumus. Par mērījumu atbilstību bērna vecumam vecāki ir aicināti pārliecināties, izmantojot esaugu.lv mājas lapā esošo augšanas kalkulatoru.

Akciju “Audz liels, stiprs un vesels” organizē Latvijas Pediatru asociācija, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un portāls esaugu.lv - Audz liels, stiprs un vesels!, kas veltīts bērnu augšanas jautājumiem. Esaugu.lv ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas atbalstu darbojas jau kopš 2010. gada.