Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Dažādas ogas kā ārstniecības līdzekļi

Redakcija
Redakcija

Vai zinājāt, ka ogas ir vienas no lieliskākajiem ārstniecības līdzekļiem? Pie kam, tās vēlams lietot ne tikai sezonā, bet arī gada aukstajos mēnešos- gan saldētas, gan konservētas, gan sulā izspiestas. Tās būs lielisks līdzeklis inumitātes paaugstināšanai, cīņai pret vīrusiem, kā arī bieži vien aizstās ķīmiskās zāles pie dažādām saslimšanām.

Jāņogas un upenes

Gan jāņogas, gan upenes ir bagātas ar C vitamīnu. Vienā ēdamkarotē šo ogu ir tikpat daudz askorbīnskābes kā vienā citronā. Tāpat šīs ogas satur B grupas vitanīnus. Tās nostiprina nervu sistēmu, palīdz atbrīvoties no depresijas, noguruma, bezmiega, kā arī uzlabo matu un ādas stāvokli. Gan ar upeņu, gan jāņogu novārījumu ārstē stipru klepu, bet svaiga ogu sula palīdz pret gastrītu.
Jāņogu sula pazemina asins recēšanu, kas mazina insulta un infarkta risku. Savukārt upeņu sula ir nāvējoša gripas un stafilokoka vīrusiem.

Avenes

Avenes vajadzētu ēst pēc iespējas biežāk. Tajās ir daudz vērtīgu vitamīnu, kur katrs no tiem veic savu darbu. Piemēram, A vitamīns pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, PP vitamīns atbrīvo no bezmiega un noguruma, bet E un B2 vitamīni noder tiem, kas mokās ar dažādiem iekaisumiem vai izsitumiem.
Gada aukstajos mēnešos aveņu ievārījums palīdz stiprināt imunitāti, kā arī ir lieliks palīgs saaukstēšanās gadījumā.

Mellenes

Mellenes vajadzētu ēst jau no agras bērnības- tās palīdz uzlabot gan redzi, gan atmiņu. Šajās ogās atrodami gan C, gan PP, gan B grupas vitamīni. Tās bagātas ar karotīnu, kas ne tikai uzlabo redzes asumu, bet arī stiprina kaulus. Tāpat mellenes satur vielas, kas mazina brīvo radikālu aktivitāti, tādējādi bremzējot novecošanās procesus organismā.
Vēl mellenes noder tad, ja bieži izjūtata stresu. Tādā gadījumā vislabāk būs dzert melleņu tēju, kas palīdz atjaunoties nervu šūnām.

Zemenes

Vienas no aromātiskākajām ogām, kurām piemīt iespaidīgs vērtīgo vielu klāsts: C vitamīns, karotīns, ēteriskās eļļas, mikroelementi. Īpaši daudz zemenēs ir dzelzs, tāpēc tās ieteicamas cilvēkiem, kas cieš no anēmijas. Bet ja katru denu (vairāku gadu garumā) sezonas laikā apēdīiet sauju svaigu zemeņu, tad varēsiet aizmirst par tādām slimībām kā kuņģa čūla, hipertonija un podagra.

Smiltsērkšķis

Ne velti šīs ogas dēvē par "zelta dakteri"- tās tiešām ir spējīgas darīt brīnumus. Līdztekus visiem svarīgākajiem vitamīniem, kas atrodas smiltsērķšķa ogās, tās satur arī īpašas vielas, kas attīra asinsvadus. Savukārt smiltsērkšķu sula dzerama pie kuņģa un zarnu trakta saslimšanām, kā arī, lai atvairītu ļaundabīgu audzēju veidošanos.
Kosmētiskie krēmi, kuru astāvā ir smiltsērkšķu ekstrakts, kavē novecošanās procesus un ievērojami uzlabo nobriedušas ādas izskatu.

Ērkšķogas

Arī ērkšķogas ir ļoti vērtīgas ogas. To sastāvā esošā askorbīnskābe ievērojami uzlabo imunitāti. Pusmūža cilvēkiem ērķšogas ir vienkārši neaizstājamas- tās pazemina asinsspiedienu un stiprina asinsvadus. Bez tam ērkšķogās ir daudz pektīnu- vielas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus, kā arī izvada no organisma toksīnus.
Ērkšķogas gan nedrīkst lietot cilvēki, kuriem ir divpadsmitpirkstu zarnas vai kuņģa čūla,

Ķirši

Gribat uzlabot garastāvokli? Ēdiet ķiršus! Tie lieliski tiek galā ar skumjām un uztur organismu tonusā. Bet ķiršu ogas, kas saspiestas putriņā, palīdzēs asiņošanas un noberzumu gadījumos, tā kā šīm ogām piemīt antiseptiskas īpašības.
Kaitīgo kancerogēno vielu ietekmi, ko satur daudzi produkti, var mazināt, ja pēc ieturētās maltītes apēdīsiet dažus ķiršus.
Lai nekairinātu kuņģi, ķiršus nedrīkst ēst tukšā dūšā.

Dzērvenes

Daži uskata, ka dzērvenes palīdz gandrīz vai pret visām vainām un kaitēm. Tālu no patiesības tas nav, taču visspēcīgāko ietekmi tās atstāj uz urīnsistēmu un dzimumorgāniem.
Dzērvenes satur vielas, kurām piemīt antibakteriāls efekts, tāpēc, ja iekaisis urīnpūslis vai nieres, ļoti labs palīgs būs dzērveņu morss. Kā profilaktisks līdzeklsi dzērvenes nepieciešamas asinsvadu sieniņu nostiprināšanai un elastības paaugstināšanai.
Un, protams, dzērvenes ir lieliks līdzekls imunitātes stiprināšanai. Pie kam uzglabāt tās var svaigā veidā burkās, aplietas ar aukstu ūdeni.

Iekļaujiet ogas savā ēdienkartē un esiet skaisti un veseli!

Izdevniecības Jumava grāmatnīcās atrodama brīnišķīga "Meža ogu grāmata", kurā bez dažādu meža un purva ogu aprakstiem, sniegta arī informācija par to uzglabāšanu un sagatavošanu ziemai. Izlasot grāmatu, jūs uzzināsiet visu nepieciešamo par:

- meža zemenēm,
- meža avenēm,
- kazenēm,
- lācenēm,
- mellenēm,
- zilenēm,
- brūklenēm,
- dzērvenēm,
- vistenēm,
- irbenēm,
- melnā plūškoka ogām,
- pīlādžogām,
- parastās ievas ogām.

Bez tam grāmatā atradīsiet daudz gardu ēdienu un dzērienu recepšu, ko iekļaut savā ēdienkartē, kā arī padomus ogu izmantošanai skaistumkopšanā.