Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Vieglam solim divatā. Grūtniecība un kāju vēnas

Grūtniecību uzskata par slodzi visam organismam, tajā skaitā kāju vēnām. Kādēļ tā konsultē Dr.Mauriņa Vēnu centra fleboloģe SANDRA PRĀVE

Tam ir vairāki iemesli. Pirmais – paaugstinātais progesterona līmenis, kas sievietes organismā gādā par iespēju mazulim augt, dzemdei palielināties un visiem saistaudiem kļūt brīvi iestiepjamiem, padara vieglāk iestiepjamas arī vēnu sieniņas, kuras sastāv gan no saistaudiem, gan plāna muskuļu slānīša. Vēl organismā palielinās cirkulējošā šķidruma daudzums apmēram par 20 procentiem, sagādājot lielāku slodzi asinsvadiem, bet augošais bērniņš un topošās māmiņas vēders nospiež mazo iegurni, apgrūtinot venozo atteci. Otrais – sievietes ģenētiskais fons, tas ir, vai ģimenē ir nosliece uz pārmantotu vēnu varikozi, tātad iedzimtu vājāku saistaudu struktūru.

Kā rīkoties, ja tendence attīstīties vēnu varikozei pārmantota?
Īpaša uzmanība jāpievērš profilaksei un jārūpējas par iespējami labāku venozo atteci. Profilaksei jānēsā otrās klases ārstnieciskās kompresijas zeķes, kuru izmēra noteikšanai vislabāk atnākt uz specializēto vēnu centru, jo svarīgi, lai zeķes būtu atbilstoša izmēra. Šādām sievietēm kompresijas zeķes jāvalkā jau no grūtniecības apzināšanās brīža.
Tām, kurām ģimenē nekādu vēnu problēmu nav bijis un nav arī sūdzību par kāju tūsku vai smaguma sajūtu, profilaktiski zeķes ieteicams nēsāt grūtniecības pēdējā trimestrī.

Daudzas topošās māmiņas ilgas stundas pavada, sēžot pie datora. Kā mazkustīgums ietekmē kāju veselību?
Ja ilgstošs sēdošs dzīves stils ir jaunai meitenei, viņas organismā neattīstās pietiekami spēcīga iegurņa, kāju un vēdera dziļā muskulatūra, tātad viņa sevi laikus nesagatavo kļūt par māmiņu. Iegurņa un vēdera muskulatūras stiprināšana jāsāk jau krietnu brīdi pirms grūtniecības plānošanas.
Sievietei, kura gaida bērniņu un kurai ir mazkustīgs dzīvesveids, diezgan strauji var veidoties venozais sastrēgums. Puncis un iegurnis tiek nospiesti, normāli neplūst ne limfa, ne venozās asinis, veidojas arī izteikts celulīts, norādot uz saistaudu vājumu. Komplikāciju, piemēram, vēnu varikozes vai trombozes, novēršanai jānēsā ārstnieciskās kompresijas zeķes, tad grūtniecības laikā varikozās vēnas parādīsies daudz mazāk (pilnībā novērst šo procesu zeķes tomēr nespēj), kājas netūks un negurs. Un noteikti vajadzīgas kustības.

Kādai trīs mazu bērnu māmiņai, kurai ģimenē iedzimtas vēnu problēmas, ārste ieteikusi atteikties no domas par vēl kādu grūtniecību.
Šāds ieteikums varētu būt vietā tikai sievietei ar atkārtotu dziļo vēnu trombozi un risku, ka tā atkal izveidosies. Tomēr arī šādā situācijā var lietot atbilstošus medikamentus un nēsāt kompresijas zeķes. Varikozās vēnas nav šķērslis vairākām grūtniecībām, tikai pēc bērniņa piedzimšanas kājas jāārstē. Pēc tam nākamās grūtniecības laikā vajadzēs nēsāt kompresijas zeķes un, ja arī kāds varikozs vēnu zars parādīsies, komplikāciju nebūs. Kad sieviete gaida bērniņu, viņa ir atbildīga par divām dzīvībām, tādēļ par savu veselību jādomā jau laikus – jāievēro visi profilaktiskie ieteikumi un pirms plānotas grūtniecības jāsaved sevi kārtībā.

Bieži vien grūtniecības laikā sievietēm pietūkst kājas potīšu rajonā.
Ja ir šādas sūdzības, jāatnāk uz konsultāciju pie flebologa jeb kāju vēnu speciālista. Parasti stāvokli atvieglo kompresijas zeķu valkāšana, sievietei būs arī vieglāk staigāt. Laikus neārstējot kāju tūsku, tās sekas var saglabāties uz visu atlikušo mūžu.
Tā kā grūtniecības laikā paaugstinās arī estrogēnu līmenis organismā, pastāv lielāks risks dziļo vēnu trombozes attīstībai, kas izpaužas kā pēkšņi pietūkusi viena kāja. Tādā gadījumā nekavējoties jādodas tieši pie flebologa tālākas tromba augšanas un tromboembolijas draudu novēršanai. Citādi trombs var nosprostot plaušu artēriju un izraisīt pēkšņu letalitāti.
Ir daudz jautājumu, ar kuriem sieviete var vērsties pie flebologa un saņemt izsmeļošas atbildes par savu veselību un ieteikumus profilaksei.

Kā uzturs ietekmē topošās māmiņas veselību?
Nav ieteicams ēst daudz saldumu, balto miltu izstrādājumu, jo šāds uzturs padara irdenākus saistaudus organismā. Vēnu stiprināšanai un to sieniņu struktūru uzlabošanai vēlams lietot daudz dārzeņu, šķiedrvielām bagātus produktus, graudaugu izstrādājumus. Veselīga pārtika ir garants tam, ka saistaudu struktūra būs labāka ne tikai vēnu sieniņām, bet visā organismā. Noteikti arī jāseko līdzi savam svaram, nepieļaujot tā pārmērīgu pieaugumu.


Dr.Mauriņa vēnu klīnika
Flebomedika

     [+] [-]

, 2010-10-08 00:17, pirms 13 gadiem
Šito nevajag ignorēt!

     [+] [-]

, 2010-10-08 00:35, pirms 13 gadiem
Kad iznēsāju bērniņu, bija sapampušas kājas pat ļoti, bet daktere teica, ka nav par ko uztraukties - tas pāriešot pēc dzemdībām un tā arī bija- piedzima mazais un kājas atgriezās normālā stāvoklī.

     [+] [-]

, 2010-10-08 08:23, pirms 13 gadiem
Tas ir par mani. Esmu grūtniecības pusē un man sāk parādīties ne visai glītas sarkanīgas cīpsliņas uz kājām. Diena nav pagājusi, bet kājas jau nogurušas. Man ir sēdošs darbs un, protams, arī dators komplektā. Varbūt varat padalīties pieredzē, ko darījāt jūs, kam bija līdzīga problēma.