Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Savvaļas augi un ogas tavā virtuvē – ierosme jaunām receptēm

Jau ilgus gadus viens no maniem lielākajiem vaļaspriekiem ir ēst gatavošana un visdažādākie eksperimenti virtuvē, radot aizvien jaunas un interesantas receptes. Pēdējā laikā esmu sākusi nopietni piedomāt pie veselīga uztura, kā rezultātā izpētīts ne mazums nopietnu materiālu par šo tēmu un radušās īpašas receptes, kurās krietni biežāk, nekā agrāk, parādās dažādi savvaļas augi. To skaitā arī tādi, ko lielākā daļa cilvēku uzskata par vienkāršām nezālēm, nemaz nenojaušot ne par šo augu vērtību, ne fantastiskajām garšas niansēm. Tāpēc jo lielāks bija prieks, kad manās rokās nonāca izdevniecības J.LV. grāmata "Savvaļas augi un ogas manā virtuvē". Īsta vērtība katram, kurš vēlas dzīvot interesanti un ēst veselīgi!

Grāmatas autore Anete Krecšmara jau ilgus gadus savā virtuvē ne tikai izmanto visdažādākos savvaļas augus un ogas, bet arī ir sarakstījusi vairākas grāmatas par to izmantošanu virtuvē un vērtību uzturā. Nu klāt nākusi vēl viena, kurā atrodamas vairāk kā četrdesmit dažādas, pamatā klasiskas receptes, bet ar neparastām piedevām, kas liek no jauna atmosties ikviena garšas kārpiņām, izbaudot vēl nebijušus, vienreizīgus garšu salikumus. Kopā ar šo grāmatu katra recepte un katra ēdienreize ir kā jauns piedzīvojums!

Turklāt tā ir laba ierosme jaunām receptēm un garšu salikumiem, kurus vēlāk varam radīt paši, smeļoties idejas Anetes Krecšmaras pieredzē. Un tad arī mums, tāpat kā grāmatas autorei, daudzi no dabas " veikalā" atrastajiem augiem iegūs paliekošu vietu virtuvē. Jo daba- tas nozīmē- kvalitāte, un mums taču patīk baudīt labu ēdienu.
Pie kam, uz jūsu šķīvja vienmēr valdīs visas varavīksnes krāsas un prieks.

Tikai nevāciet savvaļas augus lielceļu, rūpnicu, benzīntanku vai citu cilvēka veselībai kaitīgu objektu tuvumā. Dodieties pēc tiem uz mežu, lauku, pļavu.
Bet, ja jums ir dārziņš, kurā kaut ko izaudzēt, tad kādu stūrīti varat atvēlēt arī jauniegūtajiem savvaļas gardumiem. Tad tie visu pavasari, vasaru un rudeni būs labākie draugi un palīgi jūsu sezonālās ēdienkartes dažādošanā.

Atcerieties, ka savvaļas augu iekļaušana receptēs- tas ir lielisks veids, kā ēst garšīgāk, daudzveidīgāk, veselīgāk. Un tas ir arī veids, kā ietaupīt, jo dabas veikalā viss ir bezmaksas.

Ieskatam piedāvāju 2 receptes no grāmatas "Savvaļas augi un ogas manā virtuvē".

Savvaļas lakstaugu salāti ar mellenēm un smaržīgo malvu
4 - 6 personām

Nepieciešams:

160 - 180 g dažādu savvaļas laukstaugu (piem., panātre, parastā virza, pienene, sarkanais āboliņš, pelašķis, madara, savvaļas rukola, avotu krese, efeju sētložņa, sīkziedu sīkgalvīte)
smaržīgās malvas lapas,
8 ēdamkarotes šerija etiķa,
2 ēdamkarotes saldo sinepju,
4 ēdamkarotes kļavu sīrupa,
sāls,
svaigi malti melnie pipari,
9 ēdamkarotes olīveļļas,
4 mazie sīpoliņi ar visiem lociņiem,
6 lielas ķiploka daiviņas,
4 apaļi mīkstā kazas siera gabaliņi, katrs apmēram 60 g,
400 g melleņu,
malvu ziedi (var izmantot arī purva pelašķa un hostas ziedus).

Pagatavošana:

1. Lakstaugus pārlasa, nomazgā un nosusisna. Ja nepieciešams, nogriež resnos kātus.

2. Mērces pagatavošanai dziļā traukā sajauc etiķi, sinepes, 2 ēdamkarotes kļavu sīrupa, sāli un piparus un, pakāpeniski pievienojot 6 ēdamkarotes olīveļļas, blenderī saputo krēmīgā mērcē.

3. Sīpolus sagriež ļoti plānās strēmelītēs un iejauc mērcē. Trešdaļu mērces iecilā lakstaugos.

4. Ķiplokus sagriež ripiņās un atlikušajā olīveļļā apcep zeltaini brūnus. Kazas siera gabaliņus pārgriež uz pusēm, liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un pārziež ar atlikušo kļavu sīrupu. Grilē karstā cepeškrāsnī apmēram 2 minūtes.

5. Salātus kārto uz lieliem, lēzeniem šķīvjiem, uzliek siera gabaliņus, pārber ar mellenēm, pārlej ar atlikušo mērci un pārkaisa ar ķiploka ripiņām.

6. Dekorē ar ziediem. Klāt var pasniegt grauzdētu bageti.




Vīgriežu - rikotas siera krēms
4 personām

Nepieciešams:

apmēram 60 g vīgriežu ziedu,
500 g rikotas siera (itāļu svaigais siers),
80 g cukura,
3 - 4 ēdamkarotes citrona sulas,
200 g saldā krējuma,
2 paciņas želatīna Gelatinfix (nav jāuzbriedina),
apmēram 500 g svaigu ogu (avenes, mellenes, kazenes)

Pagatavošana:

1. Vīgriežu ziedus pārlasa, dažus atstāj rotāšanai, pārējos smalki sakapā.

2. Rikotas sieru sajauc ar cukuru un citrona sulu, iemaisa sagatavotos ziedus un visu sakuļ viendabīgā masā.

3. Saldo krējumu nedaudz saputo, nepārtraukti maisot, ieber Gelatinfix želatīnu, un turpina putot, līdz krējums ir stingrs. Sajauc ar rikotas siera krēmu.

4. Krēmu, dekorētu ar ogām, liek stikla trauciņos un pasniedz kā desertu vai arī izmanto kā biskvīta ruletes pildījumu.