Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kā atrast sev piemērotāko diētu?

Pasaulē ir izgudrotas tūkstošiem diētu – vienas vairāk dzirdētas un populārākas, dažas mazāk. Dažas diētas ir vairāk efektīvas, dažas mazāk. Vienas prasa lielāku paškontroli, citas atļaujas mazliet palaisties. Dažas diētas nomoka organismu, turpretī citas balstās uz veselības uzlabošanas principa. Kā nekļūdīties un izvēlēties savam organismam vismazāk kaitīgāko un visefektīvāko diētu?

Galvenais, pirms sākt ievērot jebkādu diētu ir atrast pareizo motivāciju, kas turpmāk dos spēku un pamudinājumu tās ievērošanai. Diētas var kalsificēt dažādi:

- pēc mērķa, ko grib sasniegt;
- pēc slimību grupām (piemēram, nieru, sirds, aknu u.c. slimniekiem – katram savi uztura principi);
- pēc autoriem (Šeltona, Montinjaka uztura principi);
- pēc produktiem (rīsi, gaļa u.c.)

Vārdam „diēta” ir gan šaurāka, gan plašāka nozīme. Visbiežāk diētas sāk pieminēt pirmssvētkiem, lai tiktu mīļākajā kleitā, pēcsvētkiem, lai nomestu uzņemtos kilogramus, tāpat arī pirms sauļošanās sezonas atklāšanas. Nereti tās asociējas ar mokošu sevis ierobežošanu, badošanos un atteikšanos no saviem iemīļotajiem gardumiem. Mazāk diētas tiek pieminētas, kā ilgstošs, attīrošs process, kā laikā cilvēks svaru nomet pakāpeniski un tas aizņem visu cilvēka dzīvi. Vārda plašākā nozīmē diēta, tas ir dzīvesveids. Pēc būtības katram cilvēkam ir sava individuālā diēta, ko tam jāievēro. Neviena diēta bez ārsta konsultācijas, būtībā nav piemērota visiem. Tādēļ bieži gadās tādas situācijas, kad draudzene izliela vienu diētu ar tās lieliskajiem rezultātiem, taču otrai draudzenei šī diēta nebūt nav tik efektīva.

Taču katrai diētai, lai tā sekmīgi palīdzētu atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, pastāv vispārpieņemti noteikumi, kas būtu jāievēro. Ievērojot šos nosacījumus, jūs netikai pazaudēsies liekos kilogramus, bet arī nenodarīsiet pāri savam organismam. Tieši otrādi – pareizi ievērota diēta plalīdzēs jūsu organismam attīrīties un kļūt veselīgākam, kā rezultātā uzlabosies arī pašsajūta.

Kas jāievēro diētas laikā?

1. Katru otro mēnesi ievēro vitamīnu programmu.
Vitamīnu programmai jāilgst vismaz divus mēnešus. Tas nozīmē, ka divus mēnešus tiek ēsti dažādi vitamīnu saturoši produkti, bet divus – nē. Vislabāk ja vitamīni ir ražoti no dabiskām vielām nevis no ķimiski veidota vitamīna. Svarīgākais ir savu organismu pabarot, lai nemocītu ne stress, ne nogurums, kā arī uzņemto vitamīnu dēļ normalizēsies svars. Tā kā mūsdienu trauksmainajā vidē ir grūti saņemt vajadzīgo vitamīnu devu, šādas vitamīnu programmas palīdzēs atjaunot nomocīto organismu, dodot jaunus spēkus un enerģiju.

2. Veido ēdienu sarakstu.
Vismaz vienu nedēļu mēnesī pieraksti to, ko tu ēd. Šāda veida kontrole palīdzēs saprast, ko ikdienā tu apēd. Redzot sarakstu ar visiem pārtikas produktiem, tu sapratīsi, cik daudz sliktu ēdienu tu lieto savā uzturā. Apzinotie to, tādējādi spēsi kontrolēt sava šķīvja saturu. Ja velies zuadēt svaru, tad ir jāiemācās paškontrole, un gribot negribot, nāksies sevi ierobežot saldumu un trekno ēdienu lietošanā.

3. Neaizmirsti, ka ēst regulāri un bieži, ir veiksmīgas diētas galvenais nosacījums.
3 līdz 5 reizes dienā ir optimālais ēdienreižu biežums. Ieteicams ir katru dienu ievērot vienādas neēšanas pauzes un 5-7 stundas pirms gulētiešanas neēst nemaz.

4. Diētas laikā ir ieteicamas gavēšanas dienas.
Šajās dienās samazini ikdienas ēdiena devu, lielāku uzmanību veltot dārzeņiem, vieglām zupām, augļiem un piena izstrādājumiem. Šādu dienu ieteicams ievērot vienreiz mēnesī.

5. Ievēro dažādu ēdienu proporcijas savā ēdienkartē.
Ikdienas ēdienam jāsatur 25% tauki, 25% olbaltumvielas, 25% ogļhidrāti un atlikušos 25% veido augļi un dārzeņi. Taču ir jāatceras, ka arī šie produkti satur iepriekšminētās vielas. Ja gadās diētas laikā atkāpties no veselīga uztura lietošanas dažādu apsvērumu dēļ, kā jau tas mēdz gadīties, svarīgi ir pēc iespējas ātrāk atsākt ēst pēc ierastās programmas.

6. Dzert daudz šķidruma – tas ir viens no svarīgākajiem pamatnosacījumiem ne tikai diētas laikā, bet arī ikdienā.
Lai arī šķidrums ir jāuzņem visas dienas garumā, pastāv nosacījumi, kad tā uzņemšana ir jāierobežo: nedrīkst dzert ēdienreižu laikā, ieteicams dzert 20 min pirms un un stundu pēc ēdienreizes. Ja lieto šķidrumu, kas nav ūdens, rēķinies ar to, ka tās ir klāt arī liekas kalorijas, vislabākais organisma attīrītājs ir un paliek tīrs ūdens.

7. Vislabākais tavas diētas vadītājs ir svari un mērlente.
Vislabākais laiks, kad ķerties pie mērlentes un kāpt uz svariem, ir rīts. Svērties var arī pirms ēšanas un pēc tualetes apmeklējuma. Ievēro svēršanās un mērīšanās ritmu, piraksti to katra mēneša vienā un tajā pašā laikā.

8. Lai kā jums arī negribētos, diēta nedos ilglaicīgus rezultātus, ja paralēli nenodarbosies ar sporta aktivitātēm.
Izvairies būt slinka. Ievēro notietku sporta ritmu, vēlāk organisms pats pieprasīs aktivitātes. Uz darbu vai skolu vari rbuakt ar riteni vai iet ar kājām. Tāpat vakaros vai rītos vari paskriet, pēc iespējas mazāk centies izmantot sabiedrisko transportu vai mašīnu ikdienas darbos.

9. Visgrūtāk ir cīnīties nevis ar svaru, bet gan ar savu prātu.
Jo vairāk tu koncetrēsies uz svara zaudēšanu un pārdzīvosi katru reizi, kad atkāpsies no diētas nosacījumiem, jo vairāk svaru nevis zaudēsi, bet iegosi. Paradoksāli. Tādēļ neuztver svara problēmas par pasaules galu. Pieej šim procesam ar dzīvesprieku un vēlmi mainīties – tad arī viss notiks!

Informācijas avots: dieta.lv

     [+] [-]

, 2011-05-04 23:44, pirms 13 gadiem
Atbalstu 9. punktu.

     [+] [-]

, 2011-05-05 01:11, pirms 13 gadiem
Pēc savas pieredzes varu teikt, ka diēta būs jāievēro visu mūžu, ja vēlaties noturīgus rezultātus. Tas nozīmē, ka jāmaina ēšanas paradumi.

     [+] [-]

, 2011-05-05 01:20, pirms 13 gadiem
Tā es nemāku.

     [+] [-]

, 2011-05-05 01:31, pirms 13 gadiem
nedomāju, ka tik traki..laikam būs grūti nomest lieko, tas 9.punkts gandrīz neizpildāms

     [+] [-]

, 2011-05-05 01:54, pirms 13 gadiem
Katram savs!

     [+] [-]

, 2011-05-05 01:59, pirms 13 gadiem
Labprāt ieturētu kādu diētu, tikai pirms tam gribētos izgaršot kārtīgu šokolādes kūku.