Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:11, Did:0, useCase: 3


Padomi, kā kopt gaišas virsdrēbes

Palēnām tuvojas rudens, bet joprojām ir vēlme ietērpties gaišās drānās, izskatīties moži un pavasarīgi. Atverot drēbju skapi, tiks izņemts jaunais, gaišais mētelis, kuru drīzumā ikdienā valkāsiet, steidzoties uz darbu vai dodoties pastaigā, bet, ak vai, rudens taču ir lietains gadalaiks...
Te būs daži padomi, kā savu jauno ietērpu saglabāt joprojām gaišu un skaistu.

Gaišs apģērbs bieži jātīra, tāpēc ir labi, ja tam nebūtu dažāda auduma vai ādas detaļas. Parasti marķējumā audumu atšķirības nenorāda, tāpēc var gadīties, ka pēc mazgāšanas vai apstrādes ķīmiskajā tīrītavā kāda no apdares detaļām tiek sabojāta.
Mēteli, kura auduma sastāvā sintētiskās šķiedras ir savienojumā ar dabiskajām un dabisko ir vairāk, var mazgāt mājās pats, bet ļoti daudzos citos gadījumos gaišu mēteli tomēr labāk aiznest tīrīšanai uz ķīmisko tīrītavu, kur to pareizi izskalos, žāvēs un gludinās.

Aplūkojot marķējumu, noskaidro, kādas šķiedras ir auduma sastāvā, lai zinātu kā apģērbu kopt.
Parasti vismaz viena no auduma daļām ir sintētiska. Ja audums satur poliamīdu, poliesteru, tad apģērbs būs vieglāk kopjams un iespējams, ka varēsi to mazgāt arī mājās un to nebūs nepieciešams nest uz ķīmisko tīrītavu. Ja audumā ir viskoze, poliuretāns, tad apģērbs jātīra ķīmiskajā tīrītavā. Poliuretāns ir gumijota šķiedra, kas aiztur ūdeni. Pēc mazgāšanas veļasmašīnā to var sabojāt.

Gaišam audumam bīstamie traipi:

1) sulas, tomātu mērces un dažādas citas nopērkamas mērces - tām ir pievienoti koncentrāti, kas krāso auduma šķiedras;

2) dezodoranti - saskaroties ar sviedriem var krāsot apģērba oderi

3) smaržas - var iekrāsot audumu dzeltenu, tādēļ ieteicams sekot, lai tās netiek uz apģērba;

4) nagu laka - bojā sintētisku audumu struktūru;

5) ziedputekšņi - ir vieni no visgrūtāk iztīrāmajiem traipiem, it sevišķi, ja uz auduma tiek liliju ziedputekšņi;

6) krāsainās sveces - to sastāvā ir ir iekļautas spēcīgas, no auduma grūti iztīrāmas krāsvielas, sevišķi jāuzmanās no zilu vai sarkanu sveču traipiem;

7) apdares krāsas - var ne vien sakrāsot, bet sacietējot arī bojāt auduma struktūru;

8) makroflekss un līme - "saēd" auduma šķiedras;

9) apslēptie traipi - tādus rada skābes vai apģērbam nejauši uzkritusi dzirkstele, šie traipi pēc ķīmiskās tīrīšanas var kļūt redzami.

Jāievēro apģērbu kopšanas nosacījumi:

1) Gaišu mēteli ieteicams mazgāt atsevišķi no cita netīrā apģērba.
Gadās, ka visi apģērbi ir nevainojami izmazgāti, bet viens negaidot pieņēmis citu toni, jo gaišs audums viegli sakrāsojas.

2) Ja tomēr mazgā mēteli kopā ar citu krāsaino apģērbu, ievēro pareizu krāsu sadalījumu.
Reizē var mazgāt sarkanu, zilu un zaļu apģērbu, ja vien vienā mazgāšanas reizē nav apģērbi ar pārāk atšķirīgām krāsas tumšuma pakāpēm, piemēram, tumši zils audums var sakrāsot gaiši zaļu audumu. Dzeltenas drēbes var liktkopā ar bēšām, bet melnu un baltu apģērbu jāmazgā atsevišķi.

3) Nepareizi ir iemērkt apģērbu ūdenī, tikai pēc tam pievienojot veļas pulveri, jo pulvera graudiņi kūstot nevienādi balina audumu, tādēļ ieteicams jau iepriekš sagatavot pulverūdeni.

4) Ja drēbju krāsa plūk, skalojamam ūdenim pievieno nedaudz etiķa.
Skābe nostiprina krāsojumu. Ja apģērbs smērē veļu vai ķermeni, tas nozīmē, ka nav ievērota pareiza krāsošanas tehnoloģija.

5) Pēc centrifūgas mēteli kārtīgi izpurini, ar roku izlīdzini saspiestās vietas, lai audumu šķiedras atgūtu sākotnējo izskatu. Virsdrēbēm izvēlies īsāku atūdeņošanas laiku. Pārlieku saspiests audums var deformēties un pat salūzt.

6) Ja apģērbu nedrīkst likt centrifūgā, notecini to, ietin sausā dvielī vai palagā un izspied lieko mitrumu.
Pārlieku slapjš mētelis žūstot var pieņemt netīkamu smārdu.

7) Virsdrēbes žāvē uzliktas uz pleciņiem.
virsdrēbes nedrīkst likt žāvēties uz centrālapkures radiatoriem, jo tā var gadīties kāds nemanāms rūsas traips, ko no apģērba būs grūti iztīrīt, un šādi žāvējot drēbes var iegūt nepareizi formu.

8) Mētelis jāgludina no kreisās puses, ievērojot marķējumā norādīto gludināšanas režīmu.
Sintētisku šķiedru, gludinot no labās puses bez starpdrēbes, var padarīt spīdīgu jeb iekausēt šķiedru. Šādu defektu labot vairs nevarēs. Arī vilnas audums nopresēts spīd, taču šo nepilnību izlabo, skalojot drēbi paskābinātā ūdenī.

9) Negludini gaišu audumu, izmantojot krāsainu gludināmo drānu .
Drānas krāsas var iepresēties gaišajā audumā un šādi traipi bieži vien nav iztīrāmi.

     [+] [-]

, 2010-09-03 12:48, pirms 14 gadiem
paldies par informaciju

     [+] [-]

, 2010-09-03 13:35, pirms 14 gadiem
Arī žaketes drosi var mazgāt veļasmašīnā. Pat tās, uz kurām norādīts, ka nedrīkst. Es regulari mazgāju un viss ir ok. Vienīgi jāliek saudzīgajā režīmā un jāmazgā 30 grādos.

     [+] [-]

, 2010-09-03 14:06, pirms 14 gadiem
balti ap'g'erbs - kaut kā baigi neprakstiski

     [+] [-]

, 2010-09-09 23:25, pirms 14 gadiem
toties ļoti skaisti !!!