Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Vīrieši un ādas kopšana – mode vai akūta vajadzība?

Redakcija
Redakcija

Mūsdienās sakopts un estētiski baudāms vizuālais izskats ir kļuvis par kulta lietu. Un, lai gan vīrieši savā skaistumkopšanā iegulda krietni mazāk līdzekļu nekā sievietes, izpratne par to, ka kopta un veselīga sejas ādas ir viņu vizītkarte, nostiprinās aizvien spēcīgāk. Kāpēc un kā vīriešiem jārūpējas par savu sejas ādu, stāsta Ivanda Krastiņa, Apotheka sertificētā farmaceite.

Vīriešiem ir jārūpējas par savu ādu, pirmkārt, tāpēc, lai tā būtu veselīga – bez spīduma, sausiem plankumiem, apsārtuma, dziļām krunkām u.tml. Veselīgs ādas stāvoklis ļaus kopumā izskatīties jaunākam, kas savukārt nereti ir svarīgi gan karjeras veidošanai, gan privātajā dzīvē. Vienlaikus vesela āda atvieglo skūšanos, jo tad tā mazāk iekaist un samazinās iespēja, ka matiņi ieaugs. Kopumā veselīga āda vīrietim palīdzēs gan izskatīties, gan justies labāk, un tas nav nedz kaut kas slikts, nedz nevīrišķīgs.

Kungu ādas kopšanas likumi – kategorisks NĒ ziepēm

Par laimi, visu augstāk minēto var sasniegt, izmantojot vien dažus kopšanas līdzekļus. Vīrietim ādas kopšanā būtu jāievēro šādi likumi:

• Saudzīgs seju attīrošs līdzeklis jāizmanto divas reizes dienā – no rīta, pirms došanās uz darbu, un vakarā, lai atbrīvotu seju no dienas laikā uzkrātajiem netīrumiem, kā putekļi u.c. Ar ziepēm mazgāt seju nevajag, jo tās sausina un kairina ādu, radot iekaisumu un apsārtumu, turklāt sastāvdaļas, ko pievieno ziepēm, var aizsprostot poras. Regulāra ziepju lietošana skūšanās laikā var apgrūtināt skūšanos, kas var radīt izsitumus pēc skūšanās un vajadzību biežāk nomainīt žileti.

• Lai atbrīvotu sejas virsējo slāni no atmirušajām šūnām, kungiem ieteicams reizi vienā vai divās nedēļās izmantot eksfoliantu. Te derēs gan skrubji, kas satur abrazīvas daļiņas, gan pīlingi, kas satur skābes vai enzīmus. Jutīgākas ādas īpašniekiem labāk izvēlēties pīlingu vai skrubi ar maigām, smalkām daļiņām. Vērts atcerēties, ka skūšanās pati par sevi arī nodrošina maigu pīlinga efektu jebkurai sejas ādai.

• Lai novērstu poru aizsprostošanos, kas veicina piņņu rašanos, jāizmanto sejas kopšanas līdzekļi, kas satur beta-hidroksiskābes (BHA). Tie attīrīs poras no baktērijām, taukainības un atmirušajām šūnām.

• Lai novērstu priekšlaicīgu grumbu veidošanos un novecošanās pazīmes uz sejas, jāizmanto mitrinoši krēmi, kuru sastāvā ir SPF filtri. Tie pasargās no kaitīgajiem saules ultravioletajiem stariem, kas ādai kaitē ne tikai vasarā, bet arī ziemā, turklāt biroja vai automašīnu logi tiem nav šķēršļi.

• Nav ieteicams lietot produktus, kas satur, piemēram, spirtu, mentolu, piparmētru, un kuriem ir pārāk spēcīga smarža – tie var sakairināt ādu, izraisot nevēlamas blaknes, piemēram, pastiprinātu tauku dziedzeru darbību, sausumu un pat alerģiskas reakcijas.

• Lai āda spētu atjaunoties, būtu veselīga un starojoša, tai nepieciešama vitamīnu un minerālvielu klātbūtne. Vissvarīgākie ādai ir A, C, E, vitamīni un selēns - tie darbojas kā antioksidanti, pasargājot ādas šūnas no priekšlaicīgas sabrukšanas. B grupas vitamīni un cinks nodrošina ādas šūnu pilnvērtīgu attīstību, kā arī regulē ādas taukainību, samazinot pūtīšu rašanos.

Vīriešu vidū visbiežāk izplatītie ādas tipi ir taukaina, kombinēta un sausa āda, dažkārt sastopama arī jutīga āda. Efektīvus kopšanas līdzekļus var piemeklēt, zinot savu ādas tipu – to pāris minūšu laikā, turklāt bez maksas, var izdarīt ar īpašiem sejas pārbaudes aparātiem mūsu lielākajās aptiekās Rīgā (t/c Riga Plaza, t/c Damme, Ģertrūdes ielā 15/17 un Stirnu ielā 26). Ar to palīdzību iespējams noteikt sejas ādas mitruma, taukainības un melatonīna līmeni, kā arī porainību, un kopā ar aptiekas konsultantu izvēlēties sejas kopšanas līdzekli, kas vislabāk atbilst ādas pašreizējam stāvoklim,” stāsta Ivanda Krastiņa.