Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Kā parūpēties par sausu ādu aukstā laikā?

Redakcija
Redakcija

Neatkarīgi no cilvēka vecuma un ādas tipa aukstā laikā āda atrodas nepārtraukta stresa stāvoklī. Mitrais un aukstais gaiss ārā asi kontrastē ar silto un sauso iekštelpu gaisu, pastiprinot ādas problēmas – tā kļūst sausāka un zaudē elastību, rodas arī nopietnākas problēmas – āda sāk pārragoties, niezēt un lobīties. Par to, kā šādā laikā aprūpēt sausu un raupju ādu, padomus sniedz „BENU aptieku” farmaceite Maira Logina.

Kā aukstums ietekmē ādu?

To, cik elastīga, sausa vai taukaina ir cilvēka āda, nosaka ādas dziedzeru darbība. Ja dziedzeri strādā sabalansēti, ādas raga kārta veidojas vienmērīgi, tādējādi āda spēj sevi pasargāt no ārējiem faktoriem. Sausas un raupjas ādas veidošanos ietekmē dažādi apstākļi, piemēram, iedzimtība, alerģiskas reakcijas, ādas slimības ar pārragošanās traucējumiem – ihtioze un psoriāze jeb zvīņēde, turklāt ādas sausumam un jutībai ir tendence pastiprināties novecojot.

Viens no būtiskākajiem ādas veselību ietekmējošiem faktoriem ir apkārtējā vide. Tā kā aukstā laikā epidermā ir mazāk taukšūnu saistvielu, āda atjaunojas lēnāk, vecās šūnas netiek atgrūstas pietiekami ātri, līdz ar to āda sāk lobīties. Vēsajos gada mēnešos ādai ir arī grūtāk reaģēt uz pastāvīgām lielām temperatūras svārstībām, piemēram, no iekštelpām izejot ārā un otrādi. Tāpēc aukstums īpaši iespaido sausu, kā arī plānu un jutīgu ādu, pastiprinot šiem ādas tipiem raksturīgās problēmas. Turklāt sausums var skart visdažādākās ķermeņa vietas – sejas ādu, elkoņus, galvas ādu u.c. Sausa āda ir viegli sakairināma, tāpēc pirms ārstēšanas uzsākšanas būtiski ir izprast ādas sausuma cēloni, lai izvēlētu visatbilstošākos kompleksos un lokālos ārstniecības līdzekļus.

Kā kopt sausu ādu?

Tā kā sausums uz ādas var radīt ne tikai diskomfortu, bet arī niezi, plaisas un apsārtumu ādā, to labāk novērst jau laikus, izvēloties atbilstošus līdzekļus un kopšanas metodes. Kā paskaidro „BENU aptieku” farmaceite Maira Logina, pats būtiskākais sausas ādas kopšanā ir pareiza ādas mitrināšana un attīrīšana. Sejas āda divas reizes dienā jāattīra ar pieniņu, bet pēc tam jānotīra ar toniku, kas nesatur spirtu. Aptiekā pieejami arī micelārie ūdeņi, kas ādu attīra un vienlaikus nomierina. Sausas ādas gadījumā sejas mazgāšanai piemērots ir arī viegls kumelīšu tējas uzlējums.

Apkopjot sausu ādu, ūdens nedrīkst būt karsts, jo tas ādu vēl vairāk sausina. Jāizvairās no iešanas karstā vannā, nevajadzētu lietot arī sintētisko vannas sāli un putas, kas ādas problēmas var saasināt. Vannai farmaceite rekomendē pievienot speciālus līdzekļus, kuri, izšķīstot ūdenī, apņem ādu ar taukainu aizsargplēvīti, piemēram, „Linola”, „Shower and Bath oil” vai „Oilatum” vannas emulsija. Arī ejot dušā, „BENU aptieku” farmaceite M.Logina rekomendē izvēlēties mazgāšanās līdzekļus, kuri nesatur ziepes, piemēram, dušas krēmus vai eļļas - tie nesausinās ādu, kā arī radīs nomierinošu pretiekaisuma efektu. Tie mitrinās ādu, un āda pēc mazgāšanās tā nebūs "savilkta".

Sausas un atopiskas (alerģiskas) ādas gadījumā ķermeņa losjoni un krēmi jāizvēlas ļoti rūpīgi. Izvēloties līdzekļus sausas ādas kopšanai, farmaceite iesaka pievērst uzmanību tam, lai sejas un ķermeņa mazgāšanas līdzekļi nesaturētu ziepes. Savukārt kosmētisko līdzekļu izvēlē jāizvairās no produktiem, kuru sastāvā ir parabēni, alkohols, un smaržvielas saturošas vielas, kas var izraisīt kairinājumu un niezi vai pat vēl vairāk izsausināt ādu.

Vitamīni sausas ādas kopšanai

"BENU aptieku" farmaceite M.Logina atgādina, ka pilnvērtīgai ādas aprūpei nepieciešams komplekss risinājums, jo vienlīdz svarīgi ādas ārējai aprūpei ir to "pabarot", lietojot uzturvielām bagātu pārtiku. Lai āda saņemtu pietiekamu mitruma devu, dienas laikā noteikti būtu jāizdzer vismaz 2 litri šķidruma. Tāpat ļoti vēlams uzturā lietot produktus, kas satur linolēnskābi un nepiesātinātās taukskābes, piemēram, naktssveces, linsēklu vai rapšu eļļu, kā arī jūras produktus.

Ļoti būtiski ikdienas ēdienkartē iekļaut augļus un dārzeņus, jo tajos esošās šķiedrvielas ādu padarīs tvirtāku un svaigāku, kā arī baros ar vitamīniem un minerālvielām. „BENU aptieku” farmaceite iesaka izvēlēties vitamīnus, kuru sastāvā ir C vitamīns, kas veicina audu reģenerāciju, sejas krāsas atsvaidzināšanai noderīgs būs A vitamīns, kas arī pasargā ādu no izžūšanas, kā arī padara to elastīgu un gludu, bet E vitamīns uzlabos asinsriti un pasargās ādu no brīvo radikāļu iedarbības. Ādu ļoti labvēlīgi ietekmē arī B grupas vitamīni, piemēram, B2 vitamīns kopā ar B6 vitamīnu regulē tauku un mitruma līmeni ādā.

„BENU aptiekās” iespējams iegādāties arī silīciju saturošus preparātus, ka piedalās kolagēna un elastīna sintēzes procesā, nostiprinot asinsvadu sieniņu elastīgumu un caurlaidību, kas ir īpaši būtiski pēc 25 gadu vecuma, kad kolagēna sintēze organismā sāk samazināties. Tāpat sausas ādas īpašniekiem noderēs preparāti, kuru sastāvā ir hialuronskābe, kas padara ādu mīkstu un veicina jaunu ādas šūnu veidošanos. Daudz ādai vērtīgas vielas satur naktssveces eļļa. Naktssveces preparāti satur omega-6 taukskābes, veicina ādas dabīgo mitrināšanu un dziļāku slāņu barošanu, kā arī uzlabo tās elastību. Pozitīvās iedarbības dēļ naktssveces eļļa tiek rekomendēta arī ekzēmas un atopiskā dermatīta gadījumos.