Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:255, Did:0, useCase: 3


Katram savu diētu pēc asinsgrupas

Kā zaudēt liekos kilogramus un ievērot veselīgu diētu, kas nenodarīs ļaunu jūsu veselībai? Lūk variants - diēta pēc asinsgrupas.

Diēta 0 asinsgrupai

Cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ir ieteicama intensīva fiziska slodze un dzīvnieku olbaltumvielas. Diētās parasti neiesaka lietot pārāk daudz dzīvnieku olbaltumvielu, jo ir pierādīts, ka piesātinātie tauki ir sirds slimību un vēža riska faktors. Tādēļ, lai 0 asinsgrupai ieteiktā diēta būtu efektīva un veselībai labvēlīga, jālieto liesa, ķīmiskas vielas nesaturoša gaļa, mājputni un zivis. Piena produkti un graudi cilvēkiem ar 0 asinsgrupu nav tik piemēroti kā citām asinsgrupām, jo viņu gremošanas sistēma nav pilnībā pielāgojusies šādam uzturam.

Lai 0 asinsgrupas īpašniekiem samazinātos svars, sākumā jāsamazina graudu, maizes, pākšaugu un pupu patēriņš. Galvenais svara pieauguma faktors ir glutēns, kas sastopams kviešu asnos un kviešu pilngraudu produktos.

Svara pieaugumu cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ietekmē arī citi faktori. Noteikti pupu un pākšaugu veidi, sevišķi lēcas un parastās pupas, satur lektīnus, kas nogulsnējas muskuļu audos, padarot tos sārmainākus un mazāk spējīgus fiziskai slodzei.

Vēl viens faktors, kas ietekmē svara pieaugumu 0 asinsgrupai, ir saistīts ar vairogdziedzeri. 0 asinsgrupas pārstāvjiem bieži vien ir nepietiekams joda daudzums organismā, tādēļ parādās hipotireoīdisma simptomi - svara pieaugums, šķidruma aizture, muskuļu masas zudums un nogurums. Lai pēc iespējas labāk kontrolētu svaru, cilvēkiem ar 0 asinsgrupu jāsamazina uztura porcijas un jāizvēlas liesāka gaļa. Liesu liellopa gaļu, jēra, tītara un vistas gaļu, kā arī ieteicamās zivis var ēst, cik vien bieži un daudz vēlas. Jāizvairās ir no bekona, zoss gaļas, šķiņķa un cūkgaļas.
Produkti, kas veicina svara pieagumu: kviešu glutēns, kukurūza, parastās pupas, lēcas, kāposti, briseles kāposti, ziedkāposti, sinepju lapas.

Produkti, kas veicina svara samazināšanos: brūnaļģes, jūras veltes, sāls ar joda piedevu, aknas, jēra un liellopu gaļa, lapu kāposti, spināti, brokoļi.

Lieliski piemērots ir eļļu bagātīgi saturošās auksto ūdeņu zivis, piemēram, mencas, siļķes un skumbrijas. Jāizvairās ir no tādām zivīm, kā barakuda, sams, kaviārs, marinēta siļķe, kūpināts lasis un astoņkājis.
Uzturā stingri jāierobežo piena produkti. Šīs asinsgrupas cilvēkiem vislabāk ir lietot sojas pienu un sojas sieru. Tomēr, papildus uzturā vajadzētu lietot kalcija tabletes.

Noteikti jāizvairās ir no graudu un makaronu izstrādājumiem. 0 asinsgrupas pārstāvji var lietot makaronus, kas ir izgatavoti no griķu, Jeruzalemes artišoku vai rīsu miltiem.

Īpaši daudz var lietot dažādus augļus, kas ir lieliska alternatīva maizei un makaroniem. Jāizvairās lietot apelsīnus, mandarīnus, melones, rabarberus, mandarīnus un zemenes. Īpaši ietiecamas ir vīģes un dažādas plūmes.
0 asinsgrupai ir ieteicami tikai daži dzērieni. Izvēle aprobežojas ar zelteri, sodas ūdeni un tēju. Alu var dzert mērenā daudzumā, bet tas nav ieteicams, ja grib samazināt svaru. Varat iedzert nedaudz vīna. Kā aizvietotāju citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem ir atļauts lietot zaļo tēju.

Diēta A asinsgrupai

Cilvēkiem ar A asinsgrupu vispiemērotākais ir veģetārs uzturs. Iespējams, ka jums liksies grūti pāriet no tipiskā gaļas un kartupeļu uztura uz sojas olbaltumvielām, graudiem un dārzeņiem. Taču cilvēkiem ar A asinsgrupu ir īpaši svarīgi lietot produktus pēc iespējas svaigākus, tīrākus un neapstrādātus.

Ievērojot A asinsgrupai atbilstošu diētu, jūs dabiskā veidā samazināsiet svaru. Ja esat pieradis ēst gaļu, svars sāks samazināties uzreiz, līdzko jūs izslēgsiet no uztura toksiskos produktus.

A asnisgrupas vielmaiņa daudzos aspektos ir pilnīgi pretēja 0 asinsgrupai. Ja 0 asinsgrupai dzīvnieku izcelsmes produkti paātrina vielmaiņu un padara to efektīvāku, tad cilvēkus ar A asinsgrupu tie vielmaiņu palēlinās.
Cilvēkiem ar A asinsgrupu ir grūti sagremot arī piena produktus, un tie izraisa insulīna rekacijas – vēl viens faktors, kas palēnina vielmaiņu. Lai uzturs būtu dažāds un veselīgs, ieteicams lietot produktus ar zemu tauku saturu un sabalansētus graudu un dārzeņu ēdienus.
Produkti, kas veicina svara pieaugumu: gaļa, piena produkti, parastās pupas, kvieši.
Produkti, kas veicina svara smazināšanos: augu eļļas, sojas produkti, dārzeņi.

Diētu sāciet ar to, ka vairākas reizes nedēļā gaļu aizvietojiet ar zivi. Taču tās nevajadzētu lietot vairāk kā trīs reizes nedēļā. Ieteicams ir lietot mencas, jūras asarus, skumbrijas, līdaku, foreli, lasi, sardīnes. Jāizvairās no anšoviem, samiem, kaviāriem, krabjiem, vēžiem, zutīm, butēm, marinētām siļķēm, omāriem, kūpināta laša, austerēm, garneļēm, kalmāriem. Ja jūs tomēr ēdat gaļu, izvēlieties visliesākos gabaliņus. Dodiet priekšroku putnu gaļai.
Uzturā jāierobežo olu lietošana. Jāizvēlas jogurts, kefīrs, skābais krējums ar zemu tauku stauru.

Uzturā var lietot tikai divu veidu eļļas – linsēklu eļļu un olīveļļu. Pārējās eļļas var izraisīt gremošanas traucējumus.
Ieteicams ir lietot graudaugu produktus un graudus. Iekļaujiet savā ēdienakrtē prosu, sojas miltus, kukurūzas miltus un auzu pārslas.

A asinsgrupas diētā dārzeņi ir vitāli svarīgi, jo tajos ir minerālvielas, enzīmi un antioksidanti. Pēc iespējas vairāk ir jālieto svaigi dārzeņi, lai pilnībā saglabātu to uzturvērtību. Tomēr ir arī dārzeņi, kurus nevajadzētu lietot, kā piemēram, piparus un olīvas. Tāpat jāizvairās no kartupeļu un kāpostu lietošanas. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot tomātus. Ļoti ieteicams lietot ir brokoļus, burkānus, lapu kāpstus, ķirbjus un spinātus.

Trīs reizes dienā ieteicams ēst augļus. Nav ieteicams lietot tropiskos augļus, kā mango un papaija. Ieteicams lietot aprikozes, kazenes, mellenes, brūklenes, ķiršus, dzērvenes, vīģes, gripfrūdus, citronus, ananasus un dažādas plūmes.

Ieteicams lietot sarkanvīnu, jo tas labvēlīgi ietekmē kardiovaskulāro sistēmu. Ļoti ieteicama ir arī kafijas lietošana. Tā paaugstina kuņģa skābes līmeni.

Diēta B asinsgrupai

B asinsgrupas diēta ir sabalansēta un veselīga, jo tajā iekļauti ļoti dažādi produkti.
Galvenie produkti, kas rada svara pieaugumu ir kukurūza, griķi, lēcas, zemesrieksti un sezama sēklas.
Produkti, kas veicina svara samazināšanos - zaļie lapu dārzeņi, gaļa, aknas, olas, piena produkti ar zemu tauku saturu, lakricas tēja.

B asinsgrupas pārstāvjeim ieteicams vairākas reizes nedēļā ēst jēra, aitas vai truša gaļu.
Lieliski piemēroti diētai ir jūras produkti, it sevišķi dziļjūras zivis. Sevišķi ieteicams lietot mencu, buti, jūras asari, heku, āti, skumbriju, līdaku, sardīnes, jūras foreli, siļķes, kaviāru. Jāizvairās no anšoviem, beluga, barakudas, zilžaunu asara, gliemežiem, krabjiem, vēžiem, zutīm, vardēm, omāriem, kūpināta laša, mīdijām, astoņkājiem, austerēm, garnelēm, bruņurupučiem.

B asinsgrupa ir vienīgā, kuras pārstāvji var pilnībā baudīt visdažādākos piena produktus. Sevišķi ietiecams lietot biezpienu, sieru, kefīru, vājpienu, jogurtu. Jāizvairās no zilajiem sieriem, saldējuma, sietajiem sieriem.
Iekļaujiet savā uzturā olīveļļu, jo tā veicina pareizu gremošanu un veselīgu izvadīšanas procesu. Lietojiet vismaz vienu karoti katru dienu.

B asinsgrupas pārstāvjiem nav ieteicams lietot riekstus un sēklas, taču ieteicams ēst dažādus graudus un to produktus.

Bieži uzturā var lietot dažādus dārzeņus, kas satur augstvērtīgas barības vielas, un tie ir jāēd vismaz trīs reizes dienā. Pilnībā jāizslēdz no diētas tomāti. Ir ļoti maz augļu, kas nav ieteicami diētai. Katru dienu ieteicams apēst vismaz 2 augļus. Sevišķi ieteicams lietot banānus, dzērvenes, vīnogas, papaiju, ananasus, plūmes. Jāizvairās no kokosriekstiem, hurmas, granātāboliem, rabarberiem, karambolas.
Dzērienu izvēle jāierobežo ar zaļo tēju, augļu tējām, ūdeni un sulu.

Diēta AB asinsgrupai

Faktori, kas samazina svaru: Uzturā ir jāierobežo gaļas lietošana līdz nelielam daudzumam, ko var papildināt ar dārzeņiem un tofu.

Produkti, kas veicina svara pieaugumu. Liesa gaļa, parastās pupas, lima pupas, sēklas, kukurūza, griķi, kvieši.
Produkti, kas veicina svara samazināšanos. Tofu, jūras produkti, piena produkti, zaļie lapu produkti, brūnaļģes, ananasi.

AB asinsgrupas pārstāvjiem kuņģa skābes sekrēcija ir nepietiekama, lai efektīvi sagremotu lielu daudzumu dzīvnieku olbaltumvielu. No gaļām ieteicams lietot jēra gaļu, aitas gaļu, truša gaļu un tītara gaļu. Jāizvairās no bekona, liellopu gaļas, vistas gaļas, pīles gaļas, irbes gaļas un cūkgaļas.

Uzturā jālieto daudz jūras produktu, kas ir lielisks olbaltumvielu avots. Sevišķi ieteicamas tādas zivis kā tuncis, menca, jūras asaris, heks, skumbrija, mahimahi, līdaka, forele, sardīne, gliemeži, store. Jāizvairās no anšoviem, gliemežiem, krabjiem, vēžiem, butes, zutīm, omāriem, austerēm, garnelēm.

Lielisks olbaltumvielu avots ir olas kā arī kultūras saturoši un skābie piena produkti – jogurts, kefīrs un skābais krējums ar zemu tauku saturu, jo tie ir vieglāk sagremojami. No piena produktiem ieteicams lietot biezpienu, mājas sieru, fetaki sieru, kazas sieru, kazas pienu, kefīru, mozzarella sieru, jogurtu, skābo krējumu.
Cilvēkiem ar AB asinsgrupu labāk ieteicams lietot olīveļļu, nevis dzīvnieku taukus, hidrogenētas augu eļļas vai citas augu eļļas.

Uzturā jāierobežo diedzētu kviešu graudu un kliju lietošana līdz vienai reizei nedēļā. AB asinsgrupai labāk piemērots ir uzturs, kas satur daudz rīsa, nevis makaronu izstrādājumu. Jāizvairās no kukurūzas un griķiem, priekšroku dodot auzām un rudziem.

Vairākas reizes dienā būtu jāēd dārzeņi. Jāizvairās no artišokiem, avokado, kukurūzas, olīvām, paprikas, redīsiem.
Uzturā jālieto vairāk sārmainie augļi, piemēram, vīnogas, plūmes un ogas, kas līdzsvaro graudu radīto aciditāti muskuļu audos. Nav īpaši ieteicams lietot tropiskos augļus, sevišķi mango un guavu. Toties ananasi ir ļoti noderīgi gremošanas sistēmai. Lieliski piemēroti ir citroni, kas uzlabo gremošanu un izvada gļotas no organisma. Sevišķi ieteicams lietot ķiršus, dzērvenes, vīģes, ērkšķogas, vīnogas, greipfrūtus, kivi, citronus, avenes, kazenes, ananasus, plūmes. Jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, guava, mango, apelsīniem, hurmas, granātāboliem, bumbieriem, rabarberiem, karambolas.

Katru rītu jāizder neliela glāze silta ūdens, kurā iespiesta puscitrona sula. Tas palīdz samazināt gļotas, kas pa nakti uzkrājušās organismā. Citronūdens veicina arī normālus izvadīšanas procesus. Jāizvairās no apelsīnu sulas.
Sāli jāaizvieto ar jūras sāli un brūnaļģēm. Tajās ir zems nātrija saturs. Jāizvairās lietot jebkura veida piparus un eiķi, jo tie ir skābi. Dārzeņiem un salātiem etiķa vietā izmantot var citrona sulu ar eļļu.
No dzērieniem īpaši ieteicams lietot sarkanvīnu, parastās vai bezkofeīna kafijas. Jāizvairās no destilēta ūdens lietošanas un melnās tējas.

Avots