Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


Noslēgusies ziemeļu gulbju 15. gredzenošanas ekspedīcija

Redakcija
Redakcija

Ziemeļu gulbju gredzenošanu Latvijas Dabas muzeja ornitologs, viens no vadošajiem šo putnu pētniekiem Eiropā, Dmitrijs Boiko šogad veica jau 15. reizi. Šajā laikā ir apgredzenoti vairāk nekā 1500 gulbji un iegūta nozīmīga informācija to izpētē.

Jaunu apgredzenoto gulbju skaits, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, ir ļoti mazs. Galvenais iemesls tam – agrais un vēsais pavasaris. Pirmsekspedīcijas izbraukumos gulbju mazuļu skaits perējumos tika novērots ļoti dažāds – pārsvarā viens līdz trīs mazuļi, bet Talsu apkārtnē tika atrasts perējums pat ar astoņiem! Diemžēl liels skaits mazuļu pirmajās dzīves nedēļās barības trūkuma dēļ gāja bojā. Aprīļa beigās un maija sākumā daudzviet gaisa temperatūra bija zema, kā rezultātā gulbju mazuļu galvenās barības – aktīvo kukaiņu – skaits bija nepietiekams.

Latvijas Dabas muzeja ornitologa Dmitrija Boiko vadītā ekspedīcija šogad norisinājās jau 15. reizi, tā aptvēra Vidzemi, Zemgali un Kurzemi. Neskatoties uz nelielo kopā apgredzenoto putnu skaitu – 58 gulbji, no tiem 50 mazuļi –, Latvija apgredzenoto ziemeļu gulbju skaita ziņā ir saglabājusi līderpozīcijas Eiropā. Kopš 2003. gada kopā apgredzenoti 1518 šīs sugas putni. Šobrīd šis ir lielākais un otrs ilglaicīgākais pētījums par ziemeļu gulbjiem Eiropā.

Gulbju gredzenošana pētniekiem palīdz izdarīt secinājumus par dažādu faktoru, galvenokārt, mainīgo laika apstākļu ietekmi uz gulbju paradumiem, migrāciju un izdzīvošanu. Lūdzam ziņot gan par ziemeļu gulbju ligzdošanas, gan par pulcēšanas vietām rudens pārlidojumu laikā, kā arī par nolasītiem gredzeniem.

2017. gadā gulbju izpēti Latvijā atbalsta: SIA „AKZ”, SIA „Skrunda”, SIA „Vidzemīte”, Meža attīstības fonds, projektubanka.lv, Latvijas Gulbju izpētes biedrība, Latvijas Dabas muzejs, Dāmu mednieču klubs Lady Hunt Latvija.