Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


Ralfs Eilands: Latvijā festivāli ir pasaules līmenī

Redakcija
Redakcija

Tuvojoties aktīvajam festivālu laikam – tirdzniecības parks (t/p) “Alfa” nolēma radīt ceļojošās dāvanu pakas jeb t.s. fest-box, iepriecinot spilgtas personības, kuras prot baudīt vasaru, mīl labu atpūtu un mūziku.

“Festivāls ir vesela sajūtu kolekcija – gulēšana teltī, acu samiegšana saulē, dejošana, peldēšanās, mūzikas baudīšana, sportiskas aktivitātes un citi kopīgi piedzīvojumi gan ar tuviem draugiem, gan arī ar ģimeni. Atliek vien ļauties šim valdzinājumam un ieplānot to savā kalendārā, sagatavoties ceļam un baudīt labu atpūtu – jo ir taču vasara un to vajag pavadīt priecīgi,”: atzīst t/p “Alfa” vadītāja Liene Apine.

Lai priekpilni atpūstos, neuztraucoties par to, vai kāds nieciņš ir vai nav paņemts līdzi pilnīgai festivāla labsajūtai, t/p “Alfa” sarūpēja dāvanas festivāla mugursomai*. Starp dāvanas saņēmējiem ierindojās – Ralfs Eilands, Renārs Zeltiņš ar sievu Ievu Kohu, Toms Grēviņš ar ievu Lauru Grēviņu, Intars Rešetins un Zanda Zariņa-Rešetina, tāpat arī Valdis Melderis ar sievu Sarmīti Melderi, Agnese Kleina, Elita Patmalniece, Gatis Irbe (MESA), Kristīne Garklāva, Lelde Lietaviete un Aivis Ceriņš, kā arī Dace Krieviņa Bahmane ar ģimeni. Dāvanas saņēmēji bija ne tikai pārsteigti un priecīgi, bet arī dalījās savā vērtējumā par festivāliem kopumā – gan Latvijas, gan pasaules mērogā. Izrādās – nav nekur tālu jābrauc, lai izbaudītu festivālu augstā līmenī, jo, kā atzīst dziedātājs Ralfs Eilands: “Latvijā festivāli ir pasaules līmenī – pat labāki!”

Foto: Toms Norde


Foto: Toms Norde

Fragments no sarunas ar dziedātāju Ralfu Eilandu.

Vai, tavuprāt, ir saskatāma atšķirība starp Latvijas un ārvalstu festivāliem?
Ralfs Eilands: Man Latvijas festivāli noteikti patīk labāk, nekā ārvalstīs. Piemēram, tādā festivālā kā Positivus ir vislabākā lokalizācija un cilvēku skaits. Nesen biju aizbraucis grupu Radiohead paklausīties uz Glastonbury festivālu Vācijā – man ļoti nepatika tās cilvēku masas, arī pati izvēlētā lokācija. Vēl papildu tam bija sauss laiks un līdz ar to daudz putekļi apkārt. Tāpēc man tiešām šķiet, ka mums ir palaimējies ar to, ka mēs esam Baltijā. Latvijas festivālos ir iegūstams komforts un brīva vieta sev apkārt, kas latvietim ir ļoti svarīgi. Šogad vēl man ir ieplānots doties arī uz Angliju Eminemu klausīties – it kā esmu priecīgs, bet tajā pašā laikā es zinu, ka tur būs lietus, dubļi, ļoti daudz cilvēku un daudz jāstaigā, līdz ar to jūtas ir dalītas. Bet tad jau manīs. Ceru, ka es redzēšu Eminemu, nevis masu skudru, stāvot aiz tūkstošiem cilvēkiem.

Izvērtējot iepriekšējo gadu pieredzi, kuri ir tavi top festivāli Latvijā?
Ralfs Eilands: Pirmajā vietā viennozīmīgi man ir Positivus – tas ideāli atbilst manām espektācijām. Tālāk mani saista festivāli, kas ir nedaudz citādāki savā konceptā, bet joprojām ar festivāla noskaņu, kā, piemēram, Rīgas Ritmi – kas ir lielisks pierādījums tam, ka festivāls var darboties kā vairāku koncertu sērija, neizbraucot ārpus pilsētas un nepavadot laikos vairākas dienas no vietas.

Kā tu vērtē došanos ar ģimeni uz festivāliem?
Ralfs Eilands: Manuprāt, tas ir forši. Es katru gadu dodos ar ģimeni uz festivāliem. Piemēram, Positivus esam apmeklējuši desmit gadus pēc kārtas. Mēs varam laiku pavadīt gan kopā, gan katrs ar savu draugu kompāniju – jo ir gan sportiskas aktivitātes, gan cita veida izklaides, lai lieliski pavadītu laiku festivālā. Priecē tas, ka šajā festivālā ir padomāts par visām vecuma kategorijām.

Un ko tu vēli tiem cilvēkiem, kas tikai vēl domā par to, vai doties vai nedoties uz festivāliem, jo laikapstākļi ir kādi ir mums šovasar?
Ralfs Eilands: Domāju, ka cilvēkiem ir diezgan grūti izlemt, kurp doties un vai vispār to darīt, jo tā nauda ir tik, cik ir katram, savukārt festivāli šobrīd ir kā sēnes saplaukušas pēc lietus. Saku, ka vasarā ir jātērē, nevajag krāt – ir jāizbauda mirklis, kamēr var. Citi domā – o, būšu vecs, tad ceļošu – kāpēc? Ceļo tagad! Tāpat arī, ja tev ir nauda un kompānija, tad dodies uz festivāliem šogad. Un kas attiecas uz lietu – tam ir savs šarms. Man, piemēram, liekas, ka vairāk es izbaudu mūziku lietū, jo tad pie skatuves pienāk tikai tie cilvēki, kuriem tiešām interesē konkrētā grupa. Īsta melomānija. Varbūt mazāk tāda kā ballīte sanāk, bet vairāk – mūzikas baudīšana.

Foto: Toms Norde

Tāpat arī TV dīva Lelde Lietaviete teic, ka atrašanās festivālā sniedz iespēju satikt cilvēkus, ar kuriem ikdienā, iespējams, neiepazītos. “Festivāli ir ļaušanās mūzikas plūdumam dzīvā izpildījumā, ko nevar aizstāt neviena šikākā mūzikas iekārta, kā arī skaistu atmiņu veidošana un sevis pārsteigšana. Man šķiet, mums katram vismaz reizi gadā nepieciešama šķipsniņa šīs brīvības un bohēmas sajūtas. Tepat Latvijā ir atrodami festivāli visām gaumēm un dzīvesveidiem, tāpēc atliek vien izvēlēties sev piemērotāko,” atzīst Lelde Lietaviete.

Foto: Toms Norde

* sadarbībā ar JYSK, Dzintars, Drogas un Kolonna Day SPA