Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:356, Did:0, useCase: 3


Idejas Ziemassvētku rotājumu gatavošanai

Lai gan jau krietni pirms Ziemassvētkiem veikalus pārpilda krāšņi rotājumi, nevajag par zemu novērtēt to prieku, ko sagādā pašu rokām gatavoti Ziemassvētku rotājumi. Jāatzīst, ka Ziemassvētku rotājumu klāsts ir gana liels un to maksa ir daudzveidīga. Ir sīki mazi nieciņi, kas nopērkami par nelielu naudas summu, bet ir arī rotājumi, kas maksā krietni lielāku summu. Nenoliedzami, ja gimenē ir bērni, eglītes rotāšanai vajadzētu izmantot pašu gatavotus Ziemassvētku rotājumus. Lai gatavotu Ziemassvētku rotājumus, izmantojiet dabiskus, visiem pieejamus materiālus.

Ziemassvētku rotājumiem noder:

Āboli ir neatņemama Ziemassvētku rotājumu sastāvdaļa. Piemērotākie ir sārtie ziemas šķirņu āboli, piemēram, "Sīpoliņi". Taču labi noder arī kaltētas ābolu šķēlītes.

Augļi, rieksti un citi dabas materiāli atrodami visu gadu. Dekorēšanai lieliski noder pīlādžogas, mežrozīšu paaugļi, kadiķogas, magoņu galviņas, čiekuri, zīles, kastaņi, sūnas. Ziemassvētkos telpu dekorēšanai reti izmanto svaigus ziedus. Praktiskāki ir sausie ziedi un kaltēti zāļu stiebri. Sausos ziedus iegūst, ēnainā vietā pakarot augus ar kātiem uz augšu, pirms tie ir pārziedējuši. Vēlāk tos var apsmidzināt ar matu laku, lai labāk saglabājas.



Neaprobežojieties tikai ar veikalā nopērkamām skaistām, dekoratīvām lentītēm. Kompozīcijām un dāvanu noformēšanai noderēs gan krāsaini dzijas pavedieni, gan kaņepāji, gan lūki un papīra strēmeles.

Latviskie rotājumi
Seno latviešu telpu rotājumiem piemita ne tikai dekoratīva nozīme. Cilvēki ticēja, ka rotājumi spēj atvairīt ļauno spēku ietekmi uz cilvēkiem un lietām. Populārākie latviskie rotājumi bija salmu valgi, važas, saulītes un zvaigznes, putni, puzuri utt. Nekas mums netraucē izmantot tos arī šobaltdien.

Valgus gatavo no īsiem salmu stiebriem, ko saver uz diega, starp tiem iestiprinot krāsainas lupatiņas, dzīparus, pīlādžogas, putnu spalvas.

Važas taisa no karstā ūdenī izmērcētiem, plakani saspiestiem rudzu vai kviešu salmiem, kurus saliek gredzenā un veido no tiem garas važas.

Zvaigznītes veido no nesaspiestiem salmiem, ko pielīmē pie apaļas kartona ripas. Salmi var būt kā vienāda, tā arī dažāda garuma.

Putnus darina dažādi - izloka no papīra un pielīmē putnu spalviņas vai smilgu skaras, tos var izdrāzt no koka, var izmantot tukšas olu čaumalas, kurās izdur caurumu un ar diegu ievelk spalvu pušķīšus.

Saulīte ir vienkāršākais un izplatītākais rotājums. To gatavo no kartupeļa, kurā no visām pusēm sasprauž rudzu, kviešu vai auzu salmus, niedru posmiņus, smilgas vai viršus. Kartupeli iekar diegā pie griestiem, kur tas griežas, atgādinādams sauli.