Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:8, Did:0, useCase: 3


Kā vecās mēbeles pārvērst mākslas darbos

Kā zināms, interjera priekšmeti, pat ļoti mīļi, ar laiku iznēsājas, nosmērējas, apdilst un kļūst ne pārāk izskatīgi, līdz ar to prasās pēc nomaiņas. Ir lietas, kas tik apnikušas, ka nav žēl no tām šķirties, taču ko darīt, ja vecā mēbele ir ļoti mīļa? Nu protams,- atjaunot! Darīt to var arī ar dekupāžas metodi. Pie kam izdarāms tas ir ļoti vienkārši un paveikt to ir pa spēkam jebkuram no mums.

Jums būs nepieciešams:

Pati dekupējamā mēbele,
Attaukojošs līdzeklis (jebkurš, pēc jūsu izvēles),
Krāsa (nav obligāti),
Audums (jebkurš, pēc jūsu izvēles),
Švammīte,
Dekupāžas līme,
PVA līme, nedaudz atšķaidīta ar ūdeni
Šķēres,
Rokdarbu nazītis,
Smilšpapīrs (vidēji rupjš),
Akrila laka (matēta vai glancēta- pēc jūsu izvēles).

Darba gaita:

1. Vispirms, ja iespējams, izjauciet mēbeli pa detaļām. Šādi jums būs vieglāk strādāt.

2. Attaukojiet visas detaļas.

3. Pēc vēlēšanās nokrāsojiet tās detaļas, kuras nebūs pakļautas dekupāžai. Noklājiet krāsu ar lakas kārtu.

4. Audumu vispirms obligāti izgludiniet! Nomēriet detaļas, kuras tiks dekupētas un no auduma izgrieziet tās vajadzīgajā izmērā.

5. Pārklājiet ar PVA līmi dekupējamo detaļu virsmas un attiecīgos izmēros izgrieztās auduma sagataves no kreisās puses.

6. Auduma sagataves uzklājiet uz vajadzīgajām mēbeles detaļām ar līmi uz leju.

7. Ar maigi glāstošām rokas kustībām un švammītes palīdzību izlīdziniet pielīmēto audumu, lai izzustu gaisa burbulīši. Lai atvieglotu šo procesu, varat ar švammītes palīdzību uzklāt nelielu dekupāžas līmes kārtu auduma virspusē. Atstājiet mēbeli nožūt.

8. Kad mēbele nožuvusi, ar rokdarbu nazīti nogrieziet liekās auduma malas un apstrādājiet tās ar smilšpapīru.

9. Pārklājiet mēbeli ar laku un ļaujiet tai nožūt.

10. Savienojiet atkal visas detaļas kopā un jūsu jaunais interjera priekšmets ir gatavs!

Ieskaties! Noderīgi!

Apgādā Zvaigzne ABC izdotās grāmatas “Mūsdienīgi rokdarbi” autores – Neringa, Loreta un Natālija – pašas ir izmēģinājušas visdažādākās rokdarbu tehnikas un grāmatā piedāvā detalizētas darbu izgatavošanas instrukcijas.

Neringa ir sagatavojusi nodaļu par skrapbukingu un māca šūt lācīšus. Kopā ar Natāliju, rokdarbu kursu vadītāju, Neringa grāmatā māca, kā apgleznot tekstilijas, zīdu, stiklu, keramiku un kā atjaunot dažādas lietas dekupāžas tehnikā.

Natālija izveidojusi izsmeļošu nodaļu par papjēmašē. Savukārt Loreta darinājusi filcētos darbiņus un pērlīšu rotaslietas. Viņa visbiežāk strādā ar modelēšanas plastiku, kā arī šuj kopā auduma gabaliņus, no tiem veidojot gultas pārklājus, galdautus, glezniņas, drāniņas karsto trauku satveršanai un citus darbiņus.

Katras nodaļas sākumā sniegts darbam nepieciešamo piederumu saraksts un rokdarbu tehnikas apraksts, savukārt pamācības noderēs gan iesācējiem, gan jau pieredzējušiem rokdarbu mīļotājiem.
Turklāt daudzu šajā grāmatā minētu tehniku apraksts lasītājam pirmo reizi ir pieejams latviešu valodā.