Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:70, Did:0, useCase: 3


7 vārdi, kas palīdzēs, dzīvojot nenoteiktībā

Redakcija
Redakcija

Pat visizturīgākajiem tagad nav viegli. Vispārējā satraukuma fons un izpratnes trūkums par to, kas mūs sagaida nākotnē, mulsina un izsit no ierindas. Kā pilnvērtīgi dzīvot šajos nemierīgajos laikos, nezaudējot nevienu dzīves dienu?

Kad nezinām, kas gaidāms rīt, mēs pārtraucam domāt par nākotni un vairāk dzīvojam tagadnē. Taču pat šodiena piepildīta ar stresu un trauksmi. Kovids, biedējošās ziņas par saslimšanas gadījumu skaitu, masku nēsāšana - viss mums atgādina, ka pasaule ir mainījusies un turpina mainīties. Tieši šodien, tieši tagad.

Sakāmvārds “Nedod, Dievs, dzīvot pārmaiņu laikos”, tiek piedēvēts ķīniešu domātājam un filozofam Konfūcijam, lai gan tas varētu dzimt jebkuras tautas kultūrā. Ko mums darīt? Kas vajadzīgs, lai orientētos šajā nestabilajā situācijā, kurā pat laiks neplūst kā parasti, bet no vienas dienas saslimušo skaita uzzināšanas līdz nākamajai?

Klīniskā psiholoģe Sintija Bauma-Beikere uzskata, ka ir 7 vārdi, kas var palīdzēt mums pārdzīvot šos grūtos laikus.

1. Pacietība

Pēdējos gados skrējienā pēc panākumiem un sasniegumiem esam zaudējuši šo tikumu. Tagad ir laiks sākt praktizēt pacietību - it īpaši tāpēc, ka daudzi pētījumi, pēc Sintijas Baumas-Beikeres teiktā, pierāda, ka pacietīgākie cilvēki ir jūtīgāki nekā citi, viņiem retāk pasliktinās garastāvoklis un viņi biežāk jūtas pateicīgi.

Aristotelis rakstīja, ka tikumi mūsos nerodas no dabas - bet mēs, cilvēki, pēc savas būtības spējam tos iegūt. Par visefektīvāko metodi sengrieķu filozofs nosauca pierašanu. Viņš uzskatīja, ka pacietība ir starpposms starp ātru aizsvilšanos un vienaldzību.

Pandēmijas laikā, kad ierobežojumi aizkaitina cilvēkus, padara nervozus vai garlaiko, ir pienācis laiks attīstīt pacietību, uzskata psiholoģe.

2. Pragmatisms

Ja tev apnikušas “Murkšķa dienas”, nodarbojies ar plānošanu. Padomā par rītdienas un parītdienas darbiņiem un pienākumiem. Un nākamās sestdienas darbiņiem. Tas katrā dienā ienesīs nedaudz jaunumu, dažādos dzīvi. Ļoti svarīga ir arī pārdomāta dienas kārtība.

3. Meditācija

Neskaitāmos rakstos vēstīts, cik spēcīgi pozitīvi šī prakse ietekmē cilvēka psihi. Meditācija palīdz saglabāt stabilitāti, kad visus apkārtējos nes trauksmes un agresijas vētra. Pat tad, ja mums šķiet, ka šodienas dzīvei nav sakārtotas struktūras, šī prakse palīdzēs iegūt kontroles sajūtu pār notiekošo.

4. Perspektīva

Mūsdienās ir svarīgāk nekā jebkad agrāk domāt un runāt par perspektīvu un izvairīties no “melnbaltās” domāšanas. Aizmirstiet par vārdiem "vienmēr" un "nekad" - šie jēdzieni ir pretrunā ar dzīves patiesību. Neviens stāvoklis, neviena emocija nav mūžīgi.

Mūsu dzīve ir mainīga, un pat ja šodien mums ir grūti vai sāpīgi, tas nav uz visiem laikiem. Tas, ko mēs tagad izjūtam, nav uz visiem laikiem: mēs būsim kaut kas pavisam cits pēc stundām, dienām, mēnešiem vai gadiem.

5. Motivācija

Skumjas, izmisums un bezcerība plaukst tur, kur ir garlaicība. Atrodi to, kas tevi interesē. Dari ko tādu, kas ienes radošā plūsmā, un redzēsi, ka laiks ritēs daudz ātrāk.

6. Aizrautība

Ko tu apbrīno, kas tevi sajūsmina? Kas pamodina dvēseles smalkās stīgas? Dažiem tie ir skaisti dabas attēli. Kāds izjūt patīkamas trīsas, klausoties skaistu mūziku, aplūkojot pasaules mākslas dārgumus. Varbūt pārlasīsi dzejoļu krājumu, kurš tik ļoti patika jaunībā? Dod sev iespēju izbaudīt skaistumu un pieskartiem kaut kam lielākam par šodienas pieredzi un pārdzīvojumiem.

7. Gudrība

"Pasaule nekad nebūs tāda kā iepriekš." Pilnīga taisnība: izskatās, ka nebūs. Bet tas nenozīmē, ka varam uzminēt, kāda tā būs, kad pandēmija beigsies un visas ar to saistītās grūtības izzudīs. Tāpēc nevajadzētu steigties ar secinājumiem, celt paniku, iegrimt vienaldzībā u.tml.

Prasme būt atturīgam, apdomīgam un labsirdīgam ir labākais stresa faktoru pretlīdzeklis. Mēs pārdzīvosim šo nemierīgo laiku. Iespējams, šie 7 vārdi palīdzēs padarīt mūsu dienas saturīgākas un piepildītākas.