Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:70, Did:0, useCase: 3


No 1.maija SIA var dibināt par 1 Ls!

No 1.maija SIA var dibināt par 1 Ls!
SIA par 1 Ls iespējams dibināt no 2010. gada 1. maija.
Publicitātes foto

Saeima 15.aprīlī pieņēma grozījumus Komerclikumā, kas paredz, ka turpmāk (no 2010. gada 1. maija) fiziskas personas sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) varēs dibināt ar pamatkapitālu viens lats.

Nosacījums

Pamatkapitāls laika gaitā būs jāpalielina līdz 2000 latiem.

Samazināta maksa par publikāciju "Latvijas Vēstnesī"

Saeima atbalstīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālas politikas komisijas priekšlikumu, ka, dibinot SIA ar atvieglotiem nosacījumiem, valsts nodeva par reģistrēšanu un publicēšanu „Latvijas Vēstnesī” būs jāmaksā nepilnā apmērā, sedzot tikai pakalpojuma pašizmaksu. Par pamatkapitāla palielināšanu līdz 2000 latu slieksnim nebūs jāmaksā.

Dibina ne vairāk kā 5 personas

SIA ar atvieglotajiem nosacījumiem varēs dibināt ne vairāk kā piecas fiziskas personas, un valdē varēs darboties tikai uzņēmuma īpašnieki. Vienlaikus persona varēs darboties tikai vienā uzņēmumā, kas izveidots ar īpašiem pamatkapitāla nosacījumiem.

Katru gadu jāveic ieskaitījums obligātajā rezervē

Katru gadu no SIA peļņas vismaz 25 procenti būs jāieskaita obligātajā rezervē, kas paredzēta pamatkapitāla palielināšanai vai zaudējumu segšanai. Lai izmaksātu dividendes no peļņas, vispirms ceturtā daļa peļņas būs jāieskaita obligātajā rezervē.

Atbildība bankrota gadījumā

Likumā arī ietverta norma, kas aizsargā šāda SIA partnerus un kreditorus. Ja SIA kļūs maksātnespējīga pirms pamatkapitāls ir sasniedzis 2000 latus, uzņēmuma īpašnieki solidāri atbildēs par starpību. Respektīvi, ja SIA tiek dibināts ar viena lata pamatkapitālu un divu gadu laikā pamatkapitāls palielināts līdz 1500 latiem, bankrota gadījumā uzņēmuma īpašnieki kreditoriem atbildēs ar visu pamatkapitālu un vēl 500 latiem no savas mantas.

Pamatkapitālu veido tikai nauda

Šobrīd likums nosaka, ka SIA minimālais pamatkapitāls ir 2000 lati un, dibinot uzņēmumu, uzreiz jāiemaksā vismaz puse jeb 1000 lati, taču pamatkapitālā var ieguldīt arī mantu. Reģistrējot SIA ar atvieglotajiem nosacījumiem, uzņēmuma pamatkapitālā varēs ieguldīt tikai naudu.

Ievēlēšanas termiņi

Tāpat Saeima grozīja pilnvaru termiņus kapitālsabiedrību padomju un valžu locekļiem. Turpmāk SIA valdes un padomes locekļi tiks ievēlēti uz nenoteiktu laiku. Savukārt akciju sabiedrību padomes locekļu pilnvaru laiks tiek pagarināts no trīs līdz pieciem gadiem. Kapitālsabiedrības īpašnieki statūtos var noteikt arī citus pilnvaru termiņus.

Kā izbeigt uzņēmuma darbību

Saīsināts arī termiņš uzņēmuma darbības izbeigšanai. Lai dalībnieki varētu sadalīt darbību izbeiguša uzņēmuma mantu, vairs nevajadzēs gaidīt sešus mēnešus no paziņojuma publicēšanas brīža.

Grozījumi Komerclikumā stāsies spēkā šī gada 1.maijā.