Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:380, Did:0, useCase: 3


Pētnieki: "romantiskā mīlestība ir atkarība!"

Redakcija
Redakcija

Tie, kas nespēj tikt pāri zaudētai mīlestībai, nu var aizbildināties ar bioloģisku pamatojumu – jaunākie smadzeņu pētījumi liecina, ka mīlestības jūtas ar laiku rada atkarību.

Šis ir viens no pirmajiem pētījumiem, kurā analizētas tikko šķīrušos cilvēku smadzenes. Pētnieki atklājuši, ka sievietēm un vīriešiem ar „lauztām sirdīm”, aplūkojot bijušā mīļotā cilvēka fotogrāfijas, aktivizējas tie smadzeņu reģioni, kas saistīti ar apbalvojumu, atkarību, emociju kontroli, pieķeršanās jūtām, fiziskām sāpēm un distresu.

Rezultāti paver ieskatu apstākļos, kādēļ ir tik grūti „tikt pāri” šķiršanās faktam, dažos gadījumos cilvēki pat ir gatavi uz ekstremālu rīcību, lai atgūtu mīļoto cilvēku.

„Romantiskā mīlestība ir atkarība,” saka pētījuma autore Helēna E. Fišere, bioloģe – antropoloģe Rutera universitātē, kas pēta mīlestību.”Tā ir ļoti spēcīga, brīnumaina atkarība, kad attiecībās viss lielākoties ir pozitīvi un briesmīga, reizēm pat traģiska atkarība, kad attiecības ir strīdu pilnas, viens no partneriem tās vēlas izbeigt vai mīlestība būtībā ir vienpusēja.”

Zinātnieki spriež, ka atbildes reakcijai uz noraidījumu partnerattiecībās varētu būt evolucionāra bāze.

„Es uzskatu, ka romantiskās mīlestības jūtas attīstījās jau pirms miljons gadiem – arī mūsu senči spēja veltīt uzmanību, galvenokārt, tikai vienai personai,” saka Fišere, „un kad viens no partneriem tiek atraidīts, viņš zaudē, viņaprāt, uz to brīdi lielāko dzīves apbalvojumu – partneri, ar ko potenciāli radīt pēcnācējus.Smadzenes tiek aktivizētas, visticamāk, tādēļ, lai palīdzētu atgūt „balvu””.

Šķiršanās skarto cilvēku smadzenes

Fišere un viņas kolēģi skenēja 15 studentus, kas nesen pārdzīvojuši šķiršanos un joprojām mīlēja savu bijušo partneri. Vidējais attiecību ilgums bija ildzis apmēram 2 gadus, un vidēji bija pagājuši 2 mēneši kopš šķiršanās.

Visiem dalībniekiem tika lūgts aizpildīt „Kaislīgās mīlestības skalu”, ko izstrādājuši psihologi, lai mērītu un novērtētu romantisko jūtu intensitāti. Dalībnieki apgalvoja, ka vismaz 85% laika pavada, domājot par atraidītāju – bijušo partneri.

Viņi aplūkoja iepriekšējā partnera foto, pēc kā viņiem tika lūgts pārdomāt notikumus, kas viņus skāruši. Tad dalībnieki aplūkoja pazīstamu, bet neitrālu personu, piemēram, klasesbiedru vai kāda drauga draugu.

Atklājumi:

Mīļotā cilvēka foto aplūkošana aktivizēja motivācijas un apbalvojuma centrus smadzenēs. Šie paši reģioni aktivizējas arī cilvēkiem, kas ir neprātīgi iemīlējušies. Fišere to skaidro vienkārši: „Vienalga, vai jūs esat laimīgi vai nelaimīgi iemīlējies, jūs izjūtat mīlestību!”
Tika aktivizēta arī prefrontālā smadzeņu garoza, kas ir īpaši aktīva cilvēkiem, kas cieš no narkotiku vai cigarešu atkarības.
Tāpat tika aktivizēti apvidi, kas atbild par fiziskām sāpēm un distresu.

Dažas labās ziņas

Pētnieki ir atklājuši arī ko labu cilvēkiem, kas ir atraidīti partnerattiecībās – laiks tiešām dziedē. Jo vairāk laiks kopš šķiršanās ir pagājis, jo mazāka aktivitāte ir smadzeņu reģionos, kas saistīti ar pieķeršanos. Tā kā caur šķiršanās situāciju cilvēki arī mācās, kā tikt ar to galā, izvērtējot ieguvumus un zaudējumus pagājušo attiecību ietvaros, viņi iegūst pieredzi par šāda veida situācijām un mācās. Turklāt pētījumi rāda, ka runāt par sāpīgo pieredzi ir vieglāk, nekā to noklusēt. „Veselīgāk ir izrunāt iekšējo spriedzi, stāstīt, kā cilvēks jūtas un kā tiek galā ar esošo situāciju,” saka Fišere.

______
RigaBrain seansi dod iespēju smadzenēm atgūt optimālu darbību, kā rezultātā klienti ziņo dažādu obsesiju simptomu samazināšanos vai pazušanu bez zāļu lietošanas.

Statistika: pēc 20 RigaBrain seansiem, uzlabojumus par 40% un vairāk vai obsesiju neatkārtošanos atzīmē 64.2% klientu!
Atsauce: Statistika par RigaBrain seansiem – Charlen Zietsma Ph.D., Viktorijas Universitāte Kanādā.