Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:380, Did:0, useCase: 3


Bailes, to veidi un cēloņi

Redakcija
Redakcija

Bailes ir izjūtas, ko piedzīvojam apdraudējuma situācijās. Tās var būt racionālas un iracionālas. Iracionālas ir tās bailes, kad baidāmies no lietām, vietām, parādībām vai jebkā cita, kas ir mūzu iztēles radīts, bet nav reāls. Tāpat bailes var rasties arī tad, kad kaut ko pārprotam vai pārspīlējam. Tādēļ svarīgi saprast, katram pašam, kas konkrēti ir radījis bailes. Ja pašam to izdarīt neizdodas, cēloni sameklēt un ar to cīnīties var palīdzēt profesionāls psihoterapeits, bet jārēķinās, ka tas nav vienas dienas uzdevums.

Bailes ir sajūtas, kas cilvēkā rada pasivitāti un neļauj ieņemt aktīvu pozīciju, paralizē darbošanos, tādēļ no tām jātiek vaļā.

Protams, par baiļu sajūtām atbildīgi kādi noteikti neironu savienojumi smadzenēs, kas liek atkal un atkal piedzīvot nepatīkamās izjūtas. Tie ir neadaptīvi neironu savienojumi, kas veidojušies jau kopš tiem laikiem, kad bijām mammas vēderā. Piemēram, ja mums ir paniskas bailes no čūskām, bet savas apzinātās dzīves laikā mums nav bijusi nekāda sakara ar čūskām, ir vērts apvaicāties mammai, vai grūtniecības laikā nav gadījies kādreiz nobīties no čūskas, lasīt kādu informāciju par čūskām, vai vienkārši to ieraudzīt mežā. Ne viss, no kā mēs baidāmies, mūs tiešām apdraud šobrīd. Iespējams, pavisam mazā vecumā kāds mums ir stāstījis kaut ko par čūskām, ka no tām jāuzmanās, pieauguši neatceramies, ne stāstītāju, ne pašu stāstu, bet bailes gan ir saglabājušās un nostiprinājušās.

Ir sešu veidu pamatbailes, ar kurām visbiežāk sastopas cilvēki:

Bailes no neveiksmes.
Šīs bailes var būt saistītas ar zemu pašvērtējumu, kura dēļ cilvēki baidās mēģināt jaunas lietas, pieturās pie vecām pārbaudītām lietām, līdz ar to liedz sev iespēju attīstīties, piedzīvot ko jaunu. Svarīgi saprast, ka kļūdas ir ikdienas situācijas un iespēja mācīties. Dažkārt, ļoti talantīgiem cilvēkiem mēdz būt bailes, ka nevarēs pārspēt paši sevi, savus iepriekšējos sniegumus. Šeit noteikti jāstrādā pie pašvērtējuma celšanas.

Bailes no atstumšanas , bailes, ka nepatiksi citiem.
Šie cilvēki bieži cenšas uzminēt citu gaidas un vēlmes saskarsmē, līdz nonāk līdz situācijai, kad pats sevi vispār nav spējīgs aizstāvēt. Svarīgi saprast, ka vēlme patikt citiem ir dabiska, bet patikt visiem, ir pilnīgi iracionāla doma, jo tas vienkārši nav iespējams.

Bailes no nezināmā.
Ar šīm bailēm tikt galā ir salīdzinoši vienkārši – izzināt pēc iespējas vairāk par baiļu objektu, lasīt, pētīt, aptaustīt, paostīt, pagaršot, un pat nepamanīsi to mirkli, kad baiļu vairs nav.

Bailes no nāves.
Šīs bailes arī ir bailes no nezināmā, vienīgi no tām ar būt sarežģītāk atbrīvoties. Lielai daļai cilvēku šīs bailes uzveikt palīdz reliģija, vienalga kāda, jo praktiski visās reliģijās tiek skaidrots nāves fenomens. Pašam vien jāizpēta, kurš no visiem šķiet vispieņemamākais, kam ticat. Vēl viens labs variants, kā tikt galā ar bailēm no nāves, ir eksistenciālā terapija, jo šīs terapijas mērķis ir dzīves jēgas meklējumi. Svarīgi atzīmēt to, ka cilvēki, kas savai dzīvei jūt jēgu, mazāk baidās no nāves.

Bailes palikt vienam.
Šīs bailes ir diezgan loģiskas, jo cilvēks nevar izdzīvot viens pats. Noteikti visi ir redzējuši filmas, kur uz neapdzīvotas salas nokļūst viens vienīgs cilvēks, izdzīvo un parasti šajās filmās lieliski atainots, kas notiek ar cilvēka psihi. Tāpat arī zīdainītis bez citu cilvēku klātbūtnes un rūpēm, aiziet bojā. Šeit svarīgi apzināties šīs bailes un kopt attiecības ar cilvēkiem, kas mums ir svarīgi, rūpēties par saviem radiem, draugiem, māsām, brāļiem, bērniem, paziņām, kolēģiem, lai mums būtu stabili un droši sociālie kontakti. Bailes palikt vienam ir pamatotas un loģiskas, jo tās vientulība ietekmē mūsu funkcionēšanu. Svarīgi protams spēt atšķirt bailes palikt vienam vakaros mājās un bailes reizēm būt vienam pašam, kas ir normāla parādība. Tad, ja ir bailes palikt vienam jebkur un jebkādos apstākļos, tās var risināt ar psihoterapeita palīdzību.

Bailes zaudēt pašnoteikšanos jeb kontroli pār savu dzīvi, arī brīvību.
Biežāk šādas bailes ir vardarbības upuriem, hroniski slimiem cilvēkiem un cilvēkiem, kas auguši autoritatīvās ģimenēs, kurās valdījusi bezierunu pakļaušanās viena cilvēka pavēlēm, bieži vien neloģiskām un nesaprotamām.

Lielākoties ar bailēm var palīdzēt tikt galā:

- Baiļu apzināšanās;
- Izvēlēties piemērotu problēmas risināšanas stratēģiju;
- Apgūt relaksācijas paņēmienus;
- Meditācijas;
- Pakāpeniska iesaistīšanās situācijās, kas rada baiļu sajūtas.

RigaBrain seansu vadītāja Zane