Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:380, Did:0, useCase: 3


Vai tu dzīvo savu īsto dzīvi?

Redakcija
Redakcija

Laiku pa laikam ikviens uzdod sev jautājumu: kas es īstenībā esmu, vai es dzīvoju savu īsto dzīvi? un tamlīdzīgi. Apgāda Zvaigzne ABC izdotās grāmatas “Arhetipi” autore mistiķe, dziedniece un rakstniece Kerolaina Meisa ir pārliecināta – būtībā tas ir jautājums “Vai es dzīvoju savā arhetipā?”

Vairums cilvēku arhetipus saista ar šveiciešu psihiatra Karla Gustava Junga “kolektīvās zemapziņas” struktūras elementiem. Viņš arhetipos saskatīja psihes navigācijas rīku, kurš veido tiltu no apziņas uz zemapziņu, tā palīdzot mums kļūt par vienotu veselumu. Kerolainas Meisas izpratne par arhetipiem ir plašāka: viņasprāt, arhetipi ir psihes lēca, caur kuru redzam sevi un apkārtējo pasauli. Nav iespējams zināt, kas īstenībā esam, ja neizprotam arhetipus un vēl konkrētāk – savus personiskos arhetipus. Arhetipi parādās katrā dzīves šķautnē, tāpēc ir svarīgi izprast, kā tie izpaužas mūsu ikdienas lēmumos un dienišķās norisēs. Arhetipi diktē tēriņus, ietekmē attiecību kvalitāti, nosaka, kas mūs pievelk un kāpēc. Tie provocē zināmu situāciju atkārtošanos, piemēram, konkrētu domstarpību vai profesionālu grūtību parādīšanos atkal un atkal; būtībā jebkura atkārtošanās (pattern) ir norāde uz to, ka mūsu dzīvi ietekmē arhetipi. Autore uzsver: savdabīgā veidā arhetipi par mums zina vairāk nekā mēs paši. Nosakot un izpētot savu arhetipu kombināciju, mēs tuvojamies savas īstās patības izpratnei.

Autore apraksta desmit arhetipus, kas iemieso pašus svarīgākos varas aspektus, kuri šodien nosaka sievietes dzīvi, un arī akūtākās personiskās problēmas, ar kurām saskaras sievietes. Lai gan daudzi arhetipi ir seni un pārlaicīgi, citi ir jaunāki un radušies, mainoties sabiedrībai, kurā dzīvojam. Tāpēc grāmatā atradīsiet arī arhetipus “Stilīgā”, “Intelektuāle” un “Vizionāre”. Tomēr cilvēka personībai reti atbilst viens vienīgs arhetips – parasti tie pastāv dažādās kombinācijās. K. Meisa apraksta katra arhetipa tipiskākās rakstura īpašības un izturēšanās paraugus, jautājumus vai problēmas, katra arhetipa stiprās puses un ēnas puses, kā arī vīrišķos analogus. (Jā, šī ir grāmata, kas pavisam atklāti uzrunā tieši sievietes, taču, to izlasot, ieguvēji pavisam noteikti būs arī stiprā dzimuma pārstāvji!) Grāmatā ir arī padomi, kā visefektīvāk izmantot sava arhetipa doto varu. Neskaitāmas reizes autore bijusi lieciniece tam, cik dramatiskas pārmaiņas piedzīvo cilvēki, kas atmostas šim spēkam jeb sāk dzīvot saskaņā ar savu arhetipu. “Kad atklājat, kuri arhetipi vada jūsu dzīvi, iespējams, pirmo reizi mūžā nokļūstat pie savas būtības kodola,” viņa saka. Ar šīs grāmatas palīdzību Kerolaina Meisa savas zināšanas nodod arī Latvijas lasītājām. Jūs spēsiet paraudzīties uz savu drēbju skapi, māju, karjeru un attiecībām no jauna skatpunkta, un, kas zina, kā nolemsiet mainīt savu dzīvi!

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Kārina Pētersone.