Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Reversā psiholoģija. Kā to izmantot un atpazīt?

Redakcija
Redakcija

Gandrīz katrs ikdienas dzīvē tirdzniecības jomā, jo īpaši reklāmā, pārdošanā utt., saskāries ar tādu parādību kā reversā psiholoģija, kura galvenokārt izmantota kā manipulatīvs paņēmiens.

Kas ir reversā psiholoģija

Mums kopš bērnības acu priekšā bija spilgti reversās psiholoģijas piemēri: kādā pasakā Brālītis Trusītis patiešām "negribēja", lai lapsa viņu iemestu ērkšķu krūmā, un ilgi mēģināja pārliecināt viņu to nedarīt; citā nerātnu zēnu piespieda palīdzēt mājas darbos, aizliedzot viņam darīt to, kas bija jādara. Tātad reversā (apgrieztā) psiholoģija ir parādība, kurā cilvēks, pamudināts uz vienu darbību, rīkojas tieši pretēji.

Dažreiz tas notiek neapzināti: tu kaut ko iesaki, lūdz vai pavēli, un sarunu partneris visu uztver savā veidā un rīkojas citādi. Dažreiz ikdienas dzīvē tas tiek izmantots apzināti, kā manipulatīvs paņēmiens, lai piespiestu kādu rīkoties noteiktā veidā, pieņemt “nepieciešamo” lēmumu.

Reversā psiholoģija kā manipulatīvs paņēmiens

Reversās psiholoģijas kā manipulatīva paņēmiena darbība balstās uz diviem galvenajiem komponentiem. Pirmkārt, formāli tam, pret kuru virzīts, paliek izvēles brīvība. Cilvēks it kā pats pieņem lēmumu rīkoties tā. Tas palīdz slēpt manipulācijas faktu, kā arī neliek “mērķim” sajust, ka viņam tiek uzspiests kāda cita viedoklis.

Otrkārt, formāli cilvēks tiek mudināts pieņemt pretēju lēmumu, un dažās situācijās tieši tas ir lielisks pamudinājums darīt to, ko viņam it kā iesaka nedarīt. Labs piemērs ir pārdevēji, kuri saka ko līdzīgu: “Šis produkts ir pārāk dārgs, jūs nevarēsiet to atļauties. Apskatīsim lētākas iespējas." Patiesībā pārdevējs cer, ka pircēja aizskartais lepnums liks atbildēt: "Nē, parādiet man dārgo preci" un pēc tam to iegādāties, lai pierādītu savu maksātspēju.

Protams, lai reversā psiholoģija darbotos kā manipulatīvs paņēmiens, tā jāizmanto pareizajās situācijās un uz “pareizajiem” cilvēkiem.

Kad un uz ko iedarbojas vai neiedarbojas reversā psiholoģija?

Reversā psiholoģija zināmā mērā atkarīga no situācijas - ir svarīgi, kurš, kad un ar ko runā. Vislabāk tā iedarbojas uz dumpiniekiem, kuri nepieņem pamācības (visbiežāk - no konkrētiem cilvēkiem viņu vidē). Šādi indivīdi rīkojas pretēji, kā saka – vienkārši principa pēc (dažreiz daļēji zemapziņas līmenī). To bieži var novērot vecāku un bērnu attiecībās, it īpaši, ja runa ir par pusaudžiem. Viņi var ieklausīties draugu padomos, bet, ja to pašu teiktu vecāki, viņi rīkosies tieši pretēji.

Paņēmiens vairumā gadījumu labi iedarbojas uz tiem, kuriem ir ļoti svarīgi darīt visu savā veidā, kuriem nepatīk uzspiestas darbības. Turklāt reversā psiholoģija bieži "ieslēdzas", kad kāds mēģina aizskart mūsu lepnumu vai pašcieņu (iepriekš minētais piemērs par pārdevējiem), vājās vietas utt.
No otras puses, ja cilvēks neredz problēmu (no psiholoģiskā viedokļa) faktā, ka to vai citu lietu viņš finansiāli nevar atļauties, tādas tehnikas izmantošana būs bezjēdzīga un pat kaitīga, un var atturēt no turpmākiem pirkumiem veikalā. Reversā psiholoģija, visticamāk, nedarbosies tiem, kuri pieraduši ievērot padomus, bez iebildumiem pakļauties autoritātēm (tai skaitā vecākiem, vadītājiem, otrajai pusītei utt.), pieņemt citu cilvēku uzskatus, apzinātā vai zemapziņas līmenī uztverot tos kā savus. Ja mēģināsi pielietot reverso psiholoģiju pret tādu cilvēku, visticamāk, ka viņš tavus vārdus uztvers kā tiešus norādījumus darbībai un darīs tieši tā, kā iesaki, nevis otrādi.

Runājot par situācijām, tad reversā psiholoģija vislabāk izpaužas, kad tas, uz kuru vērsta, atrodas spēcīgu emociju varā. Tas var būt strīds, reakcija uz provokācijām (kā tajā pašā piemērā ar pārdevējiem), citas spēcīgas emocijas, kas liek loģikai un kritiskai domāšanai atkāpties otrajā plānā.

Kā izmantot reverso psiholoģiju

Ja nolemsi izmantot šo paņēmienu, atceries: tas patiešām var būt ļoti efektīvs, bet tikai tad, ja to pareizi lieto.

1. Kad izmantot

Pirmkārt ir svarīgi, lai reversās psiholoģijas izmantošana netiktu pamanīta. Ja manipulācija neizdodas, bet netiek atklāta, vienmēr var izmēģināt ko citu. Ja tevi "atmaskos", rīkoties tālāk būs daudz grūtāk, un pastāv iespēja, ka uzticēšanās tev un taviem vārdiem ievērojami samazināsies. Ir arī svarīgi nepārspīlēt ar šo paņēmienu. Pretējā gadījumā tas vienkārši pārstās iedarboties uz tiem, kuriem izmanto pārāk bieži (bet ir izņēmumi).

2. Uz kuru izmantot

Iepriekš nosaki, uz kuru no apkārtējiem reversā psiholoģija, visticamāk, darbosies, un pret kuru pat nevajadzētu mēģināt. Padomā par situācijām, kurās šī tehnika būtu piemērota, un cik bieži šādas situācijas rodas. Piemēram, labs kandidāts būtu pusaudzis, ar kuru jums tādā vai citādā veidā jākomunicē, bet jūs bieži strīdaties (tas ir, jūsu attiecībās bieži ir situācijas, kad viņu pārņem emocijas, un tāpēc kritiskā uztvere atkāpjas otrā plānā).

Vai varbūt tavs partneris ļoti asi reaģē uz noteiktām tēmām? Ja rodas izdevība, vari viņam mazliet “piebikstīt” (lai uzjundītu emocijas), un pēc tam mēģini izmantot reverso psiholoģiju. Tomēr atceries pirmo punktu un rīkojies ļoti uzmanīgi - pretējā gadījumā vari tikai saasināt situāciju un sabojāt attiecības.

Cits variants – reversā psiholoģija rada spiedienu uz emocijām, bet ne strīda karstumā. Piemēram, vari teikt: “Dārgais, es nemaz neapvainojos, ka vēl neesi pielicis gleznu. Neuztraucies, es pati vēlāk pielikšu." Galvenais nosacījums - vārdos nevajadzētu ieskanēties ne mazākajam mājienam par sarkasmu un frāze jāizmanto īstajā brīdī. Vienkārši paziņo nodomu: tu pati uzņemies šo uzdevumu.

Protams, daži būs tikai priecīgi, ka viņi var to izsvītrot no uzdevumu saraksta. Citus sāks mocīt sirdsapziņa un viņi "izlems", ka pienācis laiks pašam beidzot to izdarīt. Ja dzīvesbiedrs pieder pie otrās kategorijas, ir jēga izmantot reverso psiholoģiju. Ja runājam par pirmā tipa cilvēku, tad pēc šādiem vārdiem noteikti pašai nāksies tikt galā ar gleznas pielikšanu.

3. Kā pielietot

Pirmajiem mēģinājumiem izmantot reverso psiholoģiju ikdienas dzīvē vajadzētu parādīt, cik labi to dari, vai esi pareizi noteicis cilvēkus un situācijas, kurās tā varētu darboties. Laiku pa laikam pielietot šo paņēmienu ir vērts, kad saproti, ka tas ir efektīvāks nekā citas nemanipulējošas pārliecināšanas metodes.