Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Kopdzīve pēc kāzām. Kā tikt galā ar pirmajām grūtībām

Mīlestība – visbrīnišķīgākās jūtas. Tā spārno un piedod spēkus. Un tad iestājas pats svarīgākais un satraucošākais mirklis – rokas un sirds piedāvājums. Veidojot veiksmīgu kopdzīvi jāvadās ne tikai no jūtām, bet jādomā ar prātu. Ko darīt, ja jūs nedzīvojāt kopā, bet esat nolēmuši veidot ģimeni?

Aizrāvušies ar savām jūtām, iemīlējušies redzat tikai viens otru, nepievēršot uzmanību apkārt notiekošajiem notikumiem. Ilgas pastaigas, skūpsti, dāvanas – liekas, ka no tā sastāv visa dzīve. Lūk, iestājas pats svarīgākais un satraucošākais mirklis – rokas un sirds piedāvājums. Abi mīlnieki attiecību sākumā cenšas parādīt sevi no labākās puses. Analizēt tādā situācijā nav vienkārši, jo traucē jūtas. Kā palikt mīlošam cilvēkam un nepieļaut, lai jūsu ģimenes laivu nākotnē nesašķoba "sadzīves jūra”? Šai rakstā mēģināsim palīdzēt tikt galā ar pirmajām grūtībām.

Atbrīvošanās no ilūzijām

Jūs mīlat viens otru un nevarat dzīvot viens bez otra. Drīz jūs apprecēsieties, katru dienu būsiet kopā. Tomēr frāze „es nevaru bez tevis”, diemžēl ne reti nomaina paziņojums „es negribu tevi vairāk redzēt”. Kas tad ir noticis? Kāpēc viens otru neprātīgi mīloši cilvēki tā izmainās?

Galvenais iemesls – ilūzijas. Diemžēl daudzi jauni pāri, kuri nolēmuši dibināt ģimeni, ne vienmēr adekvāti uzņem apkārt notiekošo. Satiekoties ar cilvēku tikai pastaigās, restorānā un kino, nav iespējams izprast cilvēka dabu, viņa raksturu. Bieži abi uzskata, ka pēc kāzām iestāsies mūžīgs medus mēnesis. Taču tā nav! Pēc medus mēneša neizbēgami iestāsies ikdiena, un tai ir jābūt gataviem.

Bez tam, laulība izrādās uzliek nopietnu psiholoģisko slodzi. Vīra un sievas statuss uzliek mums atbildību: ja agrāk katrs bijāt atbildīgi tikai par sevi, tad tagad no jums lielā mērā atkarīgs arī jūsu mīļotais cilvēks. Jābūt gatavam tādai atbildībai un jāskatās uz savu nākotni reāli.

Lai psiholoģiski sagatavotos nākamajām pārmaiņām jūsu dzīvē, pamēģiniet izpildīt šādus ieteikumus:

1. „Apēst pudu sāls kopā”.
Visiem mums ir zināma sena paruna par to, ka kopā jāapēd „vesels puds sāls”, lai kļūtu par tuvu cilvēku. Protams, ka kopdzīve pati jums piedāvās tādu iespēju, tomēr būs labāk, ja jūs to izlemsiet patstāvīgi. Paskatieties uz savu izredzēto dažādās problemātiskās jūsu attiecību situācijās.
Palūdziet viņam palīdzēt kādam no jūsu radiniekiem. Ja viņa reakcija būs pozitīva, atbalstiet viņu un palīdziet izpildīt šo „pārbaudījumu”.
Ja esiet ticīgs cilvēks, parunājiet ar savu izredzēto par reliģijas svarīgumu. Mēģiniet saprast, cik ļoti viņam tas ir svarīgi. Ja atbilde būs noliedzoša, padomājiet, vai ir vērts saistīt savu likteni ar šo cilvēku, jo viņa neapmierinātība vai aukstā neitralitāte var galu galā pazudināt jūsu ģimeni. Laulātiem jābūt vienotiem pamatu veidojošās vērtībās.

2. Skats no malas.
Pacentieties, cik iespējams skaidri, paskatīties uz partneri no malas un novērtēt perspektīvas. Izvērtējiet visus plusus un mīnusus jūsu un jūsu izredzētā raksturā. Pieņemiet mierīgi noteiktu netikumu pastāvēšanu. Atcerieties piemērus jūsu mīļotā cilvēka uzvedībā dažādās situācijās:
-Dievina jaunāko brālīti? Brīnišķiīgi! Tātad mīlēs arī savu bērnu;
-Nerēķinās ar tuvinieku viedokli? Esiet uzmanīgi: tāds cilvēks var izrādīties īsts egoists. Pilnīgi iespējams, ka tādam cilvēkam ir tikai divi viedokļi: viņa un ... kļūdainais.

Pacentieties tāpat novērtēt arī savu raksturu. Atzīstieties sev savos netikumos.
-Mīlat patīksmināties gultā? No šī ieraduma būs jāatsakās. Vismaz ikdienā.
-Neprotat gatavot (ja esat līgava)? Ir vērts pajautāt mātei vai vecmāmiņai, lai iemāca jums vismaz dažus „kroņa” ēdienus.
-Ja esat laimīgais līgavainis un esat pieradis, ka lietas aiz jums novāc māte, samierinieties ar to, ka jums jākļūst disciplinētākam. Nav vērts sākt ģimenes dzīvi ar strīdiem, kurš savāks zeķes un kreklus dzīvoklī.

3.Iepazīšanās ar vecākiem.
Ieskatieties sava mīļotā ģimenē. Kāda atmosfēra valda viņa mājā? Ja tā ir silta un draudzīga – priecājieties. Ja tā ir saspringta, esiet gatavi, ka jums būs jānolīdzina asumi, jāatbalsta savs izredzētais, jāatrod izeja no sarežģītām situācijām. Nekādā gadījumā nevajag nostāties opozīcijā arī tad, ja jūsu nākamiem radiniekiem nav taisnība. Ja esat pārliecināts par savu viedokli un tas noderēs jūsu nākamās ģimenes labklājībai, pastāviet uz savu viedokli, bet dariet to delikāti.
Ko darīt, ja attiecības ar vecākiem neveidojas veiksmīgi?
Pirmkārt, nepadodieties emocijām. Mēģiniet saprast arī viņus. Vecāki uztraucas par savu bērnu un vēl viņam laimi. Mēģiniet uzvesties tā, lai viņi nešaubītos par jūsu atklātību un uzticību. Ja visas pūles netiek ievērotas, necentieties konfliktēt. Saprotiet: jūs esat atbildīgs par savu mīļoto cilvēku, nevis par viņa radiniekiem. Uzdodiet sev jautājumu: „vai es daru visu, lai mans mīļotais (mīļotā) būtu laimīgs?” Esiet godīgs pret sevi.

Esiet pacietīgs. Ja jūs mierīgi darīsiet to, ko nolēmāt, tātad tiekties pēc harmonijas un laimes savā ģimenē, attiecības ar vecākiem ar laiku nokārtosies. Viņi sapratīs, ka jūs esat uzticīgs, godprātīgs un atbildīgs cilvēks.

Pirmais kopdzīves gads

Visbiežāk pēc kāzām jaunlaulātie sūrojas par to, ka mīļotais cilvēks ir mainījies, kļuvis mazāk uzmanīgs, vairāk savrups, tātad nemīl. Tā nebūt nav. Lieta tā, ka jūsu izredzētais vispār nav mainījies, vienkārši līdz šim jūs pazināt viņu no labākās puses. Kā zināms, „katrai medaļai – divas puses”. Tātad jums jāiemācās pieņemt savu mīļoto kopā ar viņa netikumiem.

Lai jūsu kopdzīve būtu harmoniska un salda, nopietni jāpiedomā pie tās praktiskās puses. Laimīga laulība – tā nav likteņa dāvana, bet abu laulāto darbs. Jau iepriekš jāzina, ka pirmais jūsu pirmais gads vīra un sievas statusā nebūs vienkāršs. Psihologi to sauc par „pieslīpēšanās „ periodu. Jūs tikai sākat pierast viens pie otra. Ar laiku jūs labāk sapratīsiet un sajutīsiet viens otru. Lai atvieglotu šo periodu, pacentieties noskaidrot šādas svarīgas lietas.

Saprašanās
Bez saprašanās ģimenē nav iespējama harmonija. Lai gan tā ne vienmēr rodas pati par sevi. Pat ja jūs līdz laulībai sapratāt viens otru no pusvārda, tagad var izcelties dažādas nesaskaņas. Attiecieties pret to mierīgi un saprātīgi. Pieņemiet kā faktu to, ka jūsu izredzētajam var būt reizēm arī slikts garastāvoklis. Tādā gadījumā atstājiet viņu uz kādu laiku vientulībā. Ticiet jūsu mīļotais cilvēks to novērtēs. Tomēr, ja sastrīdējāties, pacentieties nepaaugstināt balsi. Pareiza strīda „zelta likums” nekad nenovirzieties no strīda tēmas. Diemžēl daudzi neievēro šo likumu un strīds iegūst gluži vai Visuma apmērus.

Tāpat pacentieties:
-Ja jūsu laulātais (laulātā) ir atnācis sliktā garastāvoklī, neaiztieciet viņu. Nevajag jau uz sliekšņa mīļotajam skaidrot, ka kaimiņu puika ir izsitis logu, bet viņa kaķis ir sabojājis tapetes. Pacentieties izdarīt ko patīkamu, uzvāriet tēju vai pagatavojiet viņa mīļāko ēdienu.
-Neuzstājiet uz sarunām. Vienkārši pasakiet, ka esat vienmēr gatavs viņu uzklausīt, bet neuzplijieties.

Sadzīve
Lai jūsu laulību laiva nesasitas ikdienas rūpju jūrā, nopietni jāpārdomā sadzīves sakārtošana. Vislabākais, ja jūs kopā apspriedīsiet, ko jūs sagaidāt viens no otra.

Sadaliet pienākumus:
Ja materiālās labklājības avots ir vīrs, tad jānorunā, ka darbs mājās ir tieši tāds pat darbs, tas nozīmē, ka arī sievai ir jābūt nelielām brīvdienām. Tajā ieinteresēti abi laulātie: ja cilvēkam ir iespēja atpūsties, tad viņš ar lielāku labpatiku un produktivitāti izpildīs savu darbu un nepārvērtīsies dzīves nomocītā vergā.

Brīvdienās mēģiniet izrauties pastaigāties vai ciemos. Tas ienesīs daudzveidību ģimenes dzīvē un ļaus atpūsties no ikdienas pienākumiem.
Nepieciešamības gadījumā palīdziet savam mīļotajam cilvēkam. Sievai – mājās (nomazgāt traukus, ielikt veļu veļas mašīnā), vīram – darbā, ja varat kaut ko ieteikt.

Ģimenes budžets
Ģimenes ienākumu sadalīšana ir viens no viskutelīgākajiem jautājumiem. Daļēji mēs tam jau pieskārāmies. Ja vīrietis pelna naudu, tad sievai jānodrošina pilnvērtīgs uzturs, omulība un miers mājās. Lai kā mainītos pasaule, sieviete ir un paliek pavarda sargātāja.

Centieties sadalīt līdzekļus saprātīgi: sākumā iegādāties visnepieciešamāko, pēc tam otršķirīgāko.
Ja dotajā brīdī ģimenes budžetu papildina tikai sieva, abiem laulātajiem jābūt ļoti uzmanīgiem. Neizsakiet pārmetumus viens otram, labāk mierīgos apstākļos apspriest radušos situāciju un pieņemt lēmumu. Ja strādājat abi, apspriediet, kurš maksās komunālos maksājumus, bet kurš – tēriņus par produktiem. Tam ir jābūt jūsu kopīgam, brīvprātīgam lēmumam. Ļoti svarīgi nepieprasīt vienam no otra „uzlikt uz galda” visu algu. Lai katram no jums būtu iespēja nopirkt kaut ko arī sev.

Privātais laiks
Tieši tāpat, kā svarīgi, lai būtu sava kabatas nauda. Katram no mums ir nepieciešams personīgais laiks. Palikt vienatnē, padomāt vai taisni otrādi satikties ar seniem draugiem. Nevajag uzņemt tādus brīžus kā atsvešināšanās iezīmes. Tie pārvērtīsies tādos tikai tad, ja jūs pretosieties. Tādā situācijā jūsu mīļotais cilvēks intuitīvi norobežosies no jums kā no neapmierinātības iemesla. Lai no tā izvairītos, atļaujiet viņam reizēm pabūt bez jums. Paši šai laikā nodarbojieties ar savām nodarbēm (pašizglītība, sporta klubs) vai arī atpūtieties. Šāda pieeja jūs tikai satuvinās un izveidos jūsu savienību vēl stiprāku. Augstāk uzskaitītie brīži visdrīzāk ir praktiska rakstura.

Neprātojot un neanalizējot jūsu ģimenes attiecības grūti saglabāt stipru laulību. Visa pamatā - jūsu mīlestība, cenšanās savīties ar jūsu mīļoto cilvēku vienā veselā. Noteikti pārrunājiet jums katram svarīgas lietas. Tas ļaus pamanīt neapmierinātību pašā sākumā pirms tā pārvērtusies par "sniega lavīnu" un aprakusi jūsu laulību. Tas palīdzēs jums uzkrāt pacietību un sasniegt vēlamo.

Atcerieties, ka attiecības ir jākopj, taču nešaubieties par veiksmi. Jums viss izdosies!