Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Dažādu krāsu psiholoģiskā ietekme uz cilvēku

Redakcija
Redakcija

Vai zinājāt, ka krāsa mūs ietekmē gan emocionālajā, gan fiziskajā, gan optiskajā līmeņos.

Ietekme fiziskajā līmenī ir īpaši pamanāma, salīdzinot sarkanās un zilās krāsas iedarbību. Sarkanā krāsa uz mūsu nervu sistēmu atstāj uzbudinošu ietekmi, pastiprina muskuļu tonusu, paaugstina asinsspiedienu, paātrina pulsu un elpošanu. Savukārt zilā krāsa izraisa nervu sistēmas darbības bremzēšanu, līdz ar to veicina asinsspiediena pazemināšanos, muskuļu atslābumu, pulsa un elpošanas palēnināšanos.

Caur smadzeņu zonu,krāsas kas atbildīgas par redzi, uzbudināmību vai bremzēšanu, rada spēcīgu ietekmi uz dzirdi. Tā, piemēram, sarkanā, oranžā un dzeltenā izraisa sajūtu, ka dzirdētais ir skaļāks nekā patiesībā. Tajā pat laikā zilā, violetā un debeszilā rada klusinātas skaņas ilūziju.
Tieši tāpat zilganzaļā krāsa izraisa slapjuma sajūtu, bet dzeltenbrūnā- sasusuma sajūtu.

Tas skaidrojams ar sinestēziju (no grieķu valodas συναίσθηση- vienlaicīgas sajūtas, kopējas sajūtas) un nozīmē parādību, kad informācija, kas atbilst vienai maņai vai apziņas procesam, neatkarīgi no cilvēka gribas, tiek pārnesta uz kādu citu maņu vai apziņas procesu.

Psiholoģiskā krāsu ietekme ir saistīta ar mūsu nervu sistēmas fiziologiju. Nervu sistēmā notiekošie procesi, kas izraisīti ar vienas vai citas krāsas ietekmi, pārvēršas emocijās. Pie kam tas notiek neapzināti, tāpēc jāatceras, ka dažādas krāsas var izraisīt dažādu reakciju un iespaidot kā mūsu lēmumus, tā arī dzīvi kopumā.

Savu mīļāko krāsu cilvēks izvēlas atkarībā no tā, kādam personības tipam viņš pieder,

SARKANA KRĀSA

Uzbudinoša, izraisa pozitīvas emocijas, spēku pieplūduma sajūtu, vēlmi kontaktēties. Galējās izpausmēs uzbudinājums var izpausties kā nežēlība, bailes, naids, trauksme.
Sarkanajai krāsai atbilsts holēriķa temperaments. Tiek uzskatīts, ka tie, kam patīk sarkanā krāsa, ir valdonīgi cilvēki, kas tiecas pēc līderības.

ORANŽA KRĀSA

Uzbudinoša un satraucoša. Izraisa optimismu un aktivitāti, paaugstina dzīves tonusu.
Oranžajai krāsai priekšroku dod drosmīgi un aktīvi cilvēki, kā arī tie, kas vēlas piesaistīt sev pretējā dzimuma uzmanību.

DZELTENA KRĀSA

Izraisa pozitīvas emocijas, viegluma, brīvības un labklājības sajūtas,
Cilvēki, kas priekšroku dod dzeltenai krāsai, ir radoši un ar fantāziju apveltīti, kā arī tie, kam ir nosliece uz ideālismu.

ZAĻA KRĀSA

Zaļā krāsa vienmēr asociējas ar dzīvību. Tā sniedz apskaidrību, noņem nervu spriedzi. Šī krāsa patīk cēliem, uzticamiem, introvertiem, cilvēkiem

DEBESZILĀ KRĀSA

Zilā nomierina, noņem spriedzi, rada viegluma un drošības sajūtu. Tā ir zinātnieku, ceļotāju, dzīvespriecīgu un enerģisku cilvēku krāsa. Šie cilvēki ir radoši un jūtīgi.

TUMŠI ZILĀ KRĀSA

Miera, jūtu dziļuma, miermīlības krāsa. Tā atbilst flegmatiskam temperamentam, cilvēkiem, kas ir mīkstsirdīgi, viegli ievainojami un apdomīgi.

VIOLETA KRĀSA

Violetā apvieno sevī sarkano un zilo krāsas, tāpēc tai ir divējāda daba: uzbudinājums un nomāktība, enerģija un miers.
Šī krāsa patīk radošiem cilvēkiem, kurus piesaista viss neparastais un netradicionālais.

BALTA KRĀSA

Mundruma, aktīvas darbības, miera, bezgalības un cildenu jūtu krāsa.
Balatajai krāsai priekšroku dod sapņotāji, drosmīgi un veiksmīgi cilvēki, kas grib patikt apkārtējiem.

MELNA KRĀSA

Likvidē spriedzi, iemidzina, nomierina. aicina uz pasivitāti un uzdzen skumjas. Rosina uz pārdomām un izpratni.

Sarkanā, oranžā un dzeltenā- tās ir krāsas, kas tendētas uz āru. Savukārt krāsu spektra zilie toņi ir orientēti uz iekšēju psihisko aktivitāti.

Sen zināms, ka tikai ar krāsu maiņu vien jūs varat izmainīt savu emocionālo noskaņojumu, garastāvokli, pašsajūtu, tātad sekojoši- visu savu dzīvi.

Tāpēc tad, kad iekārtojat savu māju, dzīvokli, ofisu vai kādu citu vietu, kur pavadāt daudz laika, izmantojiet šīs zināšanas par krāsu ietekmi. Optimāli interjerā cilvēku ietekmē zaļās gammas toņi, dzeltenā un dzelteni zaļie toņi, kā arī zilganzaļie toņi.

Izvairieties no vienkrāsaina toņa, tas ātri apnīk. Ja ne citādi, tad telpas atdzīvināšanai izmantojiet dažādus interjera priekšmetus citās krāsās, tie kardināli mainīs krāsu risinājumus jūsu telpā, uzlabojot garastāvokli un piepildot ar enerģiju, vai tieši otrādi- nomierinot.

Arī medicīnas novirziens, kas nodēvēts par krāsu terapiju, pamatots ar krāsu ietekmi uz cilvēka pašsajūtu, viņa psihoemocionālo stāvokli.

Krāsa var būt ne tikai jūsu sabiedrotais dvēseles komforta radīšanā, bet arī dakteris un radoša mūza.