Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kā atveldzēties karstajās vasaras dienās

Redakcija
Redakcija

Viedās mājas – viens no glābiņiem karstajā un tveicīgajā vasarā. Virs Latvijas debesīm jau vairāk nekā nedēļu izvietojošās siltās anticiklona gaisa masas, un visu valsti pārņēmis karstuma vilnis. Karstais laiks ir perfekts peldei un pludmalei, taču lielāko savas dzīves daļu tomēr pavadām telpās. Pārvietojoties no vienas vēsas lielveikala ailes uz otru, slēpjoties ēnā un izbaudot katru vēja brāzmu, tā vien gribas, lai biroja telpas kādā maģiskā veidā atdzistu, savukārt kondicionieris nesagādātu raizes par iesnām un saaukstēšanos pašās siltākajās vasaras dienās. Un cik lieliski būtu, ja, ierodoties mājās, pirmā lieta, kas jāpaveic, nebūtu visu logu un durvju atvēršana, lai ielaistu kaut mazliet skābekļa piekarsušajās istabās.

Izrādās – viens no glābiņiem karstajās un tveicīgajās vasarās ir viedās mājas. Zinātnieki sola, ka lielākie nākamās desmitgades izaicinājumi būs tieši karstuma viļņi vasarā. Šī vasara nav izņēmums, visdrīzāk tas ir piemērs tam, ko varam sagaidīt turpmākajā nākotnē.

Mūsdienās jaunākās tehnoloģijas mūs pavada ik uz soļa – kādēļ gan tās neizmantot, arī meklējot jaunu dzīvesvietu vai ceļot savu nākotnes telpu? Viedo māju sistēmu eksperts un tehnoloģiju un dizaina centra Lucidus produktu attīstības vadītājs Māris Endziņš uzsver, ka nākamo 5 gadu laikā šis būs aktuāls temats, kas bieži izšķirs mājokļa meklētāja lēmumu par labu kādam īpašumam. ‘’Gudrajai mājai ir virkne dažādu priekšrocību, kuru kopējais mērķis ir atvieglot mājas saimnieku dzīvi. Apkure, apgaismojums, elektroenerģijas patērētāji, klimata kontrole un ne tikai darbojas vienā kopīgā sistēmā, kas atsaucas uz izmaiņām citās tīkla daļās,’’ skaidro Endziņš. Kāpēc gan lai mēs neatvieglotu savu dzīvi, ļaujot “gudrajai” mājai parūpēties par patīkamu vidi mums apkārt?

KNX SISTĒMA – KAS TĀ TĀDA IR?

Viena no viedās mājas priekšrocībām ir KNX sistēmas klimata kontroles iespējas, kas atvieglo dzīvi gan karstuma mīlētājiem, gan arī tiem, kas labprātāk uzturas vēsās telpās. Īpaši tveicīgās vasaras dienās telpās mēdz būt karsti un smacīgi, bieži vien nelīdz arī logu atvēršana, jo tad telpā rodas vēl lielāks karstums, savukārt, atstājot logus ciet, istabā trūkst gaisa. ‘’Atgriežoties mājās pēc garas darba dienas, KNX sistēma šo neapskaužamo situāciju būs sakārtojusi jūsu vietā,‘’ stāsta automatizēto ēku vadības sistēmu centra JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimunds Skurdenis. ‘’Sistēma atdzesēs telpas, kurās visbiežāk uzturaties, bet, ja jums ir kādas īpašas vēlmes, mājokli iespējams kontrolēt ar viedierīces palīdzību arī tad, ja atrodaties tālu prom.’’

Tāpat sistēma pastāvīgi uzrauga gaisa temperatūras, mitruma un skābekļa daudzumu telpās un notur to atbilstošā līmenī arī naktīs. Sistēma siltuma, gaisa un mitruma parametrus spēj iestatīt atkarībā no laikapstākļiem un cilvēku skaita telpās. Vēl viena no sistēmas priekšrocībām ir arī īpaši sensori, kas fiksē gaisa kvalitāti, un vēdinātas tiek tikai tās telpas, kur tas nepieciešams.

KLIMATA KONTROLE ROKAS STIEPIENA ATTĀLUMĀ

Ja KNX sistēma mājoklim šķiet pārāk sarežģīta, ir iespēja izvēlēties arī mazliet vienkāršāku temperatūras menedžmenta iekārtu ar displeju - standarta un universālo temperatūras kontrolieri. Šīs temperatūras kontroles sistēmas uzstādīt ir pavisam vienkārši, turklāt tām līdzi nāk arī sienas displejs, kurā var aplūkot un mainīt iestatījumus pēc savām vēlmēm.

Neskatoties uz to, vai izvēlaties manuālas kontroles iespējas vai automatizētu temperatūras kontroli, kas pielāgojas dienas laikam un personīgajām vajadzībām, šīs sistēmas palīdzēs saglabāt telpas vēsas un patīkamas arī pašā tveicīgākajā vasaras dienā.