Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Jauna dzīve vecajam parketam

Redakcija
Redakcija

Gribi, lai apdarē izmantotais koks ir neparastākā tonī, tomēr tā neatkārtojamais raksts saglabājas? Izvēlies lazēšanu!

Kas ir lazēšana?

Par lazūru sauc pārklājumu, kas pasargā koksni, pilnībā nenosedzot virsmu – kokam raksturīgā struktūra joprojām ir redzama. No lakas lazūra atšķiras ar savu bagātīgo toņu daudzveidību. Lazēšanu var izmantot gan iekšdarbos, gan ārdarbos. Visbiežāk lazē fasādes dekoratīvos dēlīšus un sētas.

Kāpēc koks jālazē?

1. Lazūra koku aizsargā. Neapstrādāts koks ir jāpārklāj, jo lazūra to efektīvi aizsargā un saglabā. Āra apstākļos koks ir īpaši pakļauts mitrumam un citiem faktoriem, kas var sabojāt un pat iznīcināt koksnes sastāvdaļas. Lazējums pasargā koksni no saules (UV starojuma) iedarbības, mitruma, kaitēkļiem, zilējuma utt.
2. Lazūra saglabā koka dabīgo izskatu. Koka šķiedru raksti ir neatkārtojami un izteikti dekoratīvi. Ja koku nokrāso, šis efekts tiek zaudēts, bet lazējot, tieši otrādi, – īpaši izcelts.
3. Lazūra piešķir kokam neparastu efektu. Lazējums ne tikai atsvaidzina koka priekšmetu vai būvdetaļu izskatu, bet ar savām bezgalīgajām toņu niansēm dēļ rada arī dizainisku efektu.

Sagatavošanās: kvalitatīvas lazēšanas atslēga

Tie, kas ir krāsojuši, lakojuši vai lazējuši, labi zina, cik daudz laika un pacietības prasa tieši sagatavošanās. Tiem, kas to nav darījuši, dažkārt šķiet, ka nav ko vilkt garumā: ja koks ir, tad otu rokās un pie darba! Tikmēr pieredzējuši meistari atgādina, ka tieši sagatavošanās ir ļoti, ļoti svarīga, jo no tās atkarīgs kvalitatīvs un noturīgs rezultāts.

Koka lazēšana pirmoreiz. Pirms lazēt, jauni dēļi noteikti jāpieslīpē, lai uzlabotu gan lazūras uzsūkšanos, gan saķeri ar koksni. Pirms krāsošanas jaunais koks rūpīgi jānogruntē – dēlis no visām pusēm jānoklāj ar speciālu virsmas sagatavošanas līdzekli Alpina Grundierung für Holz, īpašu uzmanību pievēršot zāģējuma vietām. Jāievēro, ka koks jāgruntē pirms piestiprināšanas, jo tikai tā to iespējams nogruntēt no visām virsmām. Lazēt koku drīkst 24 stundas pēc gruntēšanas.

Atjaunojama lazūra. Ja koks lazēts jau iepriekš, rūpīgi jāizvērtē, kāds tas ir. Iespējams, iepriekšējā lazūra tikai jāpieslīpē un var klāt jauno lazūras slāni. Tāpat iespējams, ka koks jāpārgruntē vai, sarežģītākos gadījumos (ja koks kļuvis pelēks, sadrupis) jāizslīpē līdz veselai koksnei vai pat jāatjauno tā bojātās daļas. Ja koks pirms tam bijis krāsots un nu to plānots lazēt, vecais krāsas klājums pilnībā jānoņem.

Pirms lazēšanas lazūra rūpīgi jāsamaisa.


Pirkumu saraksts jeb – ko tev vajadzēs koka lazēšanai

Lazūra. Izvēlies Alpina lazūru LASUR FÜR HOLZ. Tā nopērkama trīs veidu iepakojumos – 0,75 litri, 2,5 litri un 5 litri.

Cik daudz pirkt?

Lai vienā kārtā noklātu kvadrātmetru koka, vajadzēs vidēji 100 mililitrus lazūras. Klājot ar otu, lazūra klāsies visekonomiskāk, vajadzēs vidēji 80–10 mililitrus kvadrātmetram, ar rullīti 100–120 mililitrus, bet izsmidzinot vajadzēs 100–120 mililitrus. Precīzu krāsas patēriņu iespējams noteikt vien ar izmēģinājuma krāsojumu.

INSTRUMENTI LAZĒŠANAI. Vajadzēs otu, rulli un šālīti krāsas pārliešanai. Lielākiem laukumiem var izmantot arī krāsas izsmidzinātāju.

CIMDI, BRILLES, RESPIRATORS. Noteikti jālieto respirators – gan gruntējot, gan lazējot koku.

Koka lazēšanas zelta likumi

1. Sauss koks – ļoti svarīgi! Noteikti gādā, lai koks, ko pārklās ar lazūru, ir sauss. Nav droši paļauties tikai uz to, ka koks pataustot šķiet pietiekami sauss. Labāk izmantot speciālos koka mitruma mērītājus, kas nopērkami būvmateriālu preču veikalos. Lai izdotos kvalitatīvs lazējums, lapu koka relatīvais mitrums nedrīkst būt lielāks par 12 %, bet skuju koka relatīvais mitrums – ne lielāks par 15 %. Ja lazējumu uzklāj uz mitra koka, klājumā neveidojas saķere un, ja arī tomēr izveidojas, tad tā nav noturīga.

2. Uzklāj lazūru vairākās kārtās! Lazējums noteikti jāklāj vismaz divās kārtās. Labāk uzklāt divas maksimāli plānas kārtas, nevis vienu biezu.

3. Atjauno laikus! Alpina LASUR FÜR HOLZ pārklājums atkarībā no sagatavošanās, uzklāšanas un citiem faktoriem ir noturīgs un nelobās 1–5 gadus. Salīdzinājumā ar koka krāsošanu tas var izklausīties salīdzinoši īss laiks, tomēr lazējot iespējams iegūt daudz efektīgākus dizainiskos risinājumus. Lazējumu vēlams atjaunot, tikko tas sācis bojāties.

4. Lazūra jāiestrādā kokā! Viskvalitatīvākais lazējums izdodas, ja to klāj ar otu. Protams, ar rullīti vai smidzinātāju lazēšana izdodas ātrāk, tomēr ar otru lazūra tiek iestrādāta dziļāk kokā. Ideāli, ja var lazēt divatā: viens uzklāj lazūru ar otu vai rullīti, bet otrs ar otu to it kā ieberzē kokā. Lazējumu izdodas iestrādāt dziļāk, ja to klāj uz koka pretēji šķiedrai. Īpaši rūpīgi lazējums jāuzklāj dēļu galos.

5. Izvēlies piemērotus laikapstākļus! Lazēšanai jāizvēlas sauss laiks, lazūra jāuzklāj, kad gaisa temperatūra nav zemāka par pieciem grādiem. Lazējot ļoti karstā laikā, lazūra sacietēs pārlieku ātri un nepaspēs iesūkties koksnē.

6. Šķaidi, bet uzmanīgi! LASUR FÜR HOLZ ir jau gatava lietošanai. Ja tomēr ir vēlme, lazūru var mazliet atšķaidīt ar terpentīnu vai vaitspirtu, tomēr šķīdinātājs nedrīkst pārsniegt vairāk par diviem procentiem no lazūras daudzuma.

7. Glabā atbilstoši! Neizmantotā lazūra jāglabā cieši noslēgta. Ja bundža iesākta, aizver vāku, uz brīdi apgriez bundžu ar vāku uz leju un tad noliec parastā stāvoklī. Slēgtā oriģināliepakojumā lazūras derīguma termiņš ir pieci gadi, tā jāglabā vēsā, labi vēdināmā telpā +5 līdz +20 grādu temperatūrā.

8. Saudzē lazēto koku! Lai lazējums glabātos ilgāk, jādara viss, lai ar lazūru pārklāto koku saudzētu. Piemēram, jāatrod risinājums, kā no mitruma un citu veidu ārējās vides iedarbības pasargāt īpaši jutīgās koka daļas, piemēram, griezumu vietas.

Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. www.alpinakrasas.lv/colordesigner/