Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:29, Did:0, useCase: 3


Mēbeļu laka – kokam un saimniecei par prieku

Redakcija
Redakcija

Pat blāvs, neizteiksmīgs koka galdiņš, pārklāts ar mirdzošu laku, kļūs par pamanāmāko mēbeli istabā. Un tūliņ pat tikpat košu mirdzumu gribēs iegūt arī krēsli, tad taburetes, un katrs skapītis tā vien domās: ak, ja arī mani saimniece šoruden nolakotu...

Atsauce: SIA "Žurnāls Santa", žurnāliste Lolita Lūse, žurnāls Ievas māja. Konsultē: Alpina eksperts Ēriks Plostnieks. Vairāk par Alpina: alpinakrasas.lv

KĀPĒC JĀLAKO MĒBELES?

1. Aizsardzībai. Koks bez pārklājuma ātrāk bojājas, jo tas tiek vairāk pakļauts vides faktoru kaitīgajai iedarbībai.
2. Skaistumam. Lai cik skaists ir dabisks koks bez pārklājuma, laka tā rakstus vēl vairāk paspilgtina, izceldama katru niansi. Arī ar krāsu pārklātas virsmas laka atdzīvina, padarot tās košākas un greznākas.
3. Ērtībai. Lakots koks ir daudz vieglāk kopjams nekā koks bez pārklājuma: laka veido gludu, pret mitrumu noturīgu virsmu, no kuras viegli var notraukt gan putekļus, gan netīrumus.

PIRKUMU SARAKSTS

Mēbeļu lakošanai tev noderēs:

Paklājs. Plēve vai speciāls audums ar mitrumnecaurlaidīgu slāni noderēs, lai uz tā novietotu mēbeli lakošanas laikā.
Ota, rullītis vai smidzinātājs. Izvēloties instrumentus lakas uzklāšanai, jāraugās, lai tie ir tie ir piemēroti ūdens bāzes materiāliem. Katrs ražotājs izvēlas citu norādi, bet parasti ūdens bāzes produktiem piemērotos instrumentus apzīmē ar ūdens lāsi, bet alkīda produktiem piemērotos – ar benzīna kanniņu vai līdzīgu simbolu. Ja laku klāsi ar instrumentiem, kas nav paredzēti ūdens bāzes produktiem, gala rezultātam zudīs vizuālā kvalitāte.
Smilšpapīrs. To vajadzēs mēbeles apstrādei pirms lakošanas. Noderēs smilšpapīrs ar graudainības skaitli 120–150, bet īpaši smalkam slīpējumam – pat ar skaitli 180.
Šālīte. Tajā no bundžas pārliesi krāsu ērtākam darbam.
Laka. Izvēlies Alpina Aqua Möbel laku mēbelēm! Tā nopērkama divu veidu iepakojumos: 0,75 l un 2,5 l tilpumā. Viena kvadrātmetra noklāšanai vajadzēs apmēram 120 ml lakas – ar otiņu klāšana būs visekonomiskākā, savukārt, klājot ar smidzinātāju, patērēsies vairāk lakas.


Spīdīgu vai matētu?

Alpina Aqua Möbel laka ir caurspīdīga un tonējama koka toņos. Lakai ir divu veidu spīdums: spīdīgs vai zīdaini matēts. Kuru izvēlēties? Koka tekstūru vairāk izcels spīdīgā laka, bet uz tās labāk varēs pamanīt putekļus un jebkuru sīkāko skrambu. Savukārt zīdaini matētā laka nebūs tik grezna, toties to kvalitatīvi uzklāt būs pa spēkam pat iesācējam.
! Alpina Aqua Möbel laku nedrīkst izmantot ne virtuves trauku vai piederumu, ne bērnu rotaļlietu lakošanai.

Mēbeļu lakošanas zelta likumi

MĒBELEI, KURU VĒLIES LAKOT, JĀBŪT TĪRAI UN SAUSAI. Pirms lakošanas jānotīra putekļi, atlupusī krāsa un netīrumi. Iepriekš krāsota virsma jāpieslīpē ar smilšpapīru. Ja koka mēbele ir krāsota, bet vēlies atgūt dabisko koka struktūru, krāsa pilnībā jānoņem un tikai tad virsma jāpārklāj ar laku.
LAKA JĀKLĀJ DIVĀS KĀRTĀS. Ja relatīvais gaisa mitrums ir 65%, plus 20 grādu temperatūrā lakotā virsma putekļus neuzņems pēc divām stundām, bet nākamo lakas kārtu varēs klāt pēc astoņām stundām. Mēbeles jālako labi vēdināmās telpās.
KLĀJOT LAKU UZ TĪRA KOKA, pēc pirmās lakas kārtas nožūšanas ar plaukstu jānovērtē, vai laka nav pacēlusi koka šķiedru. Ja jūtams, ka nolakotā virsma kļuvusi asa, pirms otrās lakas kārtas uzklāšanas virsmu vēlams pieslīpēt ar smalku smilšpapīru.
KLĀJOT PIRMO LAKAS KĀRTU UZ TĪRA KOKA, virsmu gruntē ar Alpina Aqua Möbel laku, pirms tam tai pievienojot 10–15% ūdens. Savukārt ārdarbiem koku pirms lakošanas gruntē ar Alpina Grundierung für Holz. Jāievēro, ka laka nenodrošina koka aizsardzību pret UV stariem.
JA MĒBELE BIJUSI EĻĻOTA, to nolakot nevarēs: lakai neveidosies saķere ar koka virsmu. Līdzekļa, ar ko eļļu no koka izņemt, nav. Vienīgā iespēja: slīpējot noņemt ar eļļu piesūkušos koka virsējo slāni.
JA TAS IESPĒJAMS, MĒBELE PIRMS LAKOŠANAS JĀIZJAUC. Lakojot izjauktu mēbeli, uz detaļu savienojumu vietām laka vai nu jāklāj ļoti plānā slānī, vai nav jāklāj vispār. Ja savienojumu vietas tiek krietni nolakotas, pēc tam var izrādīties, ka mēbeli nevar precīzi salikt atpakaļ.
JA LAKOJAMĀ MĒBELE IR NELIELA, to visērtāk lakot, novietotu uz paaugstinājuma. Vēl ērtāk krāsot, ja mēbeli (piemēram, krēslu) iestiprina vertikālās auklās, atkarībā no krāsojamās virsmas mainot mēbeles novietojumu.
JA LAKA SĀK PLAISĀT VAI LOBĪTIES, visticamāk, tā uzklāta uz slikti sagatavotas virsmas: tā bijusi vai nu netīra, vai mitra. Ja bojājumi ir nelieli, lakojumu noslīpē ar smilšpapīru un klāj jaunu lakas slāni. Ja lakas kārta ir stipri saplaisājusi vai kā citādi bojāta, jāveic kontrollakojums nelielā mēbeles laukumā. Ja jaunais klājums veido nelīdzenu virsmu, bojātais klājums jānoņem pilnībā.

Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. alpinakrasas.lv/colordesigner/