Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:29, Did:0, useCase: 3


Kā iekārtot virtuvi saimniekošanai un saviesīgām sarunām

Domājot par virtuves iekārtojumu, vispirms katram pašam priekš sevis jānoskaidro - kas jūsu mājoklī būs virtuve? Vai tikai ēdienu gatavošana vieta? Droši vien vairums atbildēs noliedzoši. Ļoti daudzos mūsdienīgos mājokļos virtuve apvieno gan ēdiena pagatavošanas zonas, gan ēdamistabas funkcijas.

Iespējams, jūs jau sen meklējat atbildi uz jautājumu, ko iesākt, lai virtuve vairs nebūtu tikai izolēta telpa, kur saimniece rosās lepnā vientulībā. Atbilde ir vienkārša - nost ar sienām! Ja vien tas tehniski ir iespējams. Modernās jaunbūvēs gandrīz visur virtuves telpa jau ir apvienota ar ēdamzonu, un daudzi iespēju robežās šādas pārbūves veic arī jau esošajos mājokļos.

Apvienojot telpas, platība kļūst krietni vien lielāka, un tur iespējams ne tikai gatavot, bet arī kontaktēties ar mājiniekiem un viesiem. Mūsdienu arhitektūras devīze ir: vairāk plašuma un gaismas! Rezultātā virtuve - ēdamistaba kļūst par mājokļa "odziņu".

Par šādas pārplānošanas mīnusu varētu uzskatīt to, ka mājoklī rezultātā ir par vienu izolētu telpu mazāk, taču galarezultātu šis it kā zaudējumu atsver simtkārtīgi. Turklāt šādā iekārtojumā varam ekonomēt līdzekļus, ko citkārt nāktos izdot par otru ēdamgaldu, televizoru virtuvei un vēl dažām citām lietām.

Un tātad - jūs esat izšķīrušies, ka mājoklī nepieciešama virtuve - ēdamistaba. Kāds darba zonas plānojums būtu visracionālākais?

Atklātajā plānojumā labi iederas tā dēvētā virtuves "sala", kurā parasti ietilpst plīts, ēdiena gatavošanas virsma, izlietne, trauku mazgājamā mašīna u.tml.

Iesakām pievērst uzmanību stūra (L-veida) plānojumam. Šajā gadījumā jums būs iespēja ne tikai atdalīt darba un atpūtas zonu, bet pirmajā novietot arī brokastu leti. Ļoti estētiski izskatās darba un ēdamzonas plānojums vienā līnijā. Tad paliek daudz brīvas vietas un plašuma. Tāpat iespējams risinājums, kad virtuves "sala" tiek veidota telpas vidū.

Darba zonu no ēdamzonas atdalīt noteikti vajag. Bet kādi te varētu būt risinājumi? Minēsim dažus piemērus.

Robežu starp zonām var veidot, izbūvējot grīdu atšķirīgos līmeņos. Turklāt pārejai uz virtuvi var izveidot arī pakāpienu.

Iekaramie griesti, arkas, izciļņu konstrukcijas, kolonnas - tie visi ir elementi, ko lieliski var izmantot zonēšanai. Tāpat var izvēlēties dažādus grīdas segumus. Piemēram, virtuves zonu izklāt ar flīzēm, bet ēdamistabas daļu ar parketu, laminātu vai linoleju. Katrai zonai izvēlaties individuālas krāsu kompozīcijas!

Atsevišķās zonas labi izceļ improvizācijas ar apgaismojumu. Virtuves daļā var izmantot halogēna lampas un punktveida gaismas ķermeņus, bet ēdamzonā tradicionālo griestu apgaismojumu. Savukārt dienā jāļauj brīvi ieplūst dabīgajai āra gaismai.

Tāpat katrā no zonām var veidot atšķirīgu loga noformējumu.

Jāņem vērā, ka plašākā telpā virtuves mēbeles un aprīkojums izskatās pavisam citādāk nekā šaurā. Tāpēc interjers un dizains jāpārdomā īpaši rūpīgi.

Ja jums nepatīk, ka acu priekšā atrodas virtuves zonas tehniskās detaļas, to var atrisināt, izbūvējot bīdāmās durvis. Gar visu darba zonu būs jāuzstāda slieces, pa kurām pēc ēdiena pagatavošanas aizbīda durvju konstrukciju, tādējādi pilnībā aizsedzot šo telpas daļu.

Tāpat var izmantot pārvietojamās starpsienas, kas arī vajadzības gadījumā aizsedz darba zonu. Šāds risinājums labi derēs tad, ja virtuves iekārta novietota telpas stūrī.

Interesants risinājums ir arī bāra letes izmantošana. Tā kļūs ne tikai par telpas centrālo elementu, bet aizsegs arī izlietni, plīti un saimniecības skapīšus..

Galvenais, lai iekārtojums būtu racionāls, gaumīgs un telpa netiktu pārblīvēta.

Autors: imebeles.lv