Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Latvijas Dabas muzejā izstāde „Īrisi – dārzu rota”

Redakcija
Redakcija

Vasaras ziedu izstāžu sezonu Latvijas Dabas muzejā atklās ar izstādi „Īrisi – dārzu rota”, kas notiks no 2017. gada 7. līdz 11. jūnijam sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību.

Jau 19. gadsimtā latviešu zemnieku puķu dārzos no muižu parkiem ieceļoja pirmie īrisi un līdz par šodienai ir saglabājušās dažas šķirnes. 20. gadsimta trīsdesmitajos gados tika introducētas daudzas vācu un franču selekcionāru šķirnes. Mūsdienās īrisu audzēšana, kolekcionēšana un selekcionēšana Latvijā ir kļuvusi ļoti populāra, aktīvā audzēšanas apritē ir ap 1000 bārdaino īrisu šķirņu.

Šogad izstādē „Īrisi – dārzu rota” būs apskatāmas ap 150 augsto un vidējo īrisu šķirnes un hibrīdi, kas selekcionētas gan Latvijā, gan ārzemēs, bet piemērotas Latvijas klimatam. Savas kolekcijas apmeklētājiem izrādīs Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības selekcionāri un kolekcionāri: Laimonis Zaķis, Ilga Vinķele, Juris Bāze, Lolita un Aleksandrs Muhlinkini, Dzintra Jurevica, Gunta Jēkabsone, Raimonds Petrovskis un Andrejs Bērziņš. Skaistie ziedi atceļos no Stelpes, Tukuma, Jelgavas, Jūrmalas, Kandavas, Pūres un Rīgas apkārtnes.

Īrisu selekcionāri veido Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotas šķirnes ar skaistām ziedu formām, bārkstainām ziedlapu malām un īpaši rūpējas, lai ziedkātā būtu vismaz 7-9 un vairāk ziedi, kas nodrošina ilgstošāku ziedēšanu. Latvijas kolekcionāru dārzos tiek pārbaudītas mūsu klimatiskajiem apstākļiem piemērotākās svešzemju šķirnes, kas iegādātas no pasaules labākajām firmām.

Izstādes laikā Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības biedri sniegs konsultācijas par īrisu šķirnēm, audzēšanu, selekciju un šķirņu izvēli dārzam.

Izstādes atklāšana trešdien, 7. jūnijā, plkst. 12.00 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādes darba laiks:

T. – 12.00 – 17.00

C. – 10.00 – 19.00

P. – 10.00 – 17.00

S., Sv. – 10.00 – 17.00