Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Izvēlies atbilstošāku dārza tehniku zāliena kopšanai

Redakcija
Redakcija

Ziemā, kad zāliens atpūtās zem sniega segas, bija īstais laiks, lai saplānotu, kāda tehnika būs nepieciešama pavasara un vasaras zāliena kopšanas darbiem. Tomēr, ja tas nav uzspēts – skumt nevajag. Arī pavasarī, kamēr vēl nav sākusies lielā dārza darbu sezona, iespējams visu saplānot un tikt skaidrībā – ja vien rīkojamies pietiekami ātri un operatīvi.

Viena no noteikti nepieciešamajām ierīcēm zāliena kopšanā ir pļaujmašīna. Pats pirmais darbs, ko nepieciešams veikt, zāliens kārtīgi jānopļauj. Ja zāliena teritorija ir vien nelielā piemājas dārzā, tad piemērota ierīce būs pļaujmašīna ar horizontāli rotējošu asmeni. Ar šādu pļaujmašīnu pilnīgi pietiks sakoptam mauriņam. Šādas ierīces iedala ar elektrību darināmās pļaujmašīnās un tādās, ko darbina ar benzīnu. Elektriskā pļaujmašīna ir laba ar to, ka tā ir salīdzinoši klusa darbojoties, tā saudzē vidi (nav kaitīgo izmešu to darbinot). Pārvietošanas un glabāšanas ziņā tā būs daudz ērtāka un vieglāka, kā arī tās tehniskā apkope būs daudz lētāka un arī pati mašīna maksās salīdzinoši mazāk. Tomēr, arī šādai pļaujmašīnai ir savi trūkumi – piemēram, visu laiku pļaujot jāpieskata vads, kas var traucēt darbā. Tāpat, lielākai teritorijai būs nepieciešams ļoti garš vads (visticamāk, ļoti garš pagarinātāja vads) un parasti šādas pļaujmašīnas tomēr ir nelielas jaudas un ar mazāku pļaušanas platumu.

Varam izvēlēties benzīna pļaujmašīnu, kas ir jau nedaudz nopietnāka ierīce. Piedāvājumā ir ļoti plaša modeļu variācija, no kā izvēlēties – sākot no stumjamas pļaujmašīnas līdz pat dārza traktoriņiem - zāles pļāvējiem. Tomēr tehniskā apkope šādai ierīcei būs krietni vien sarežģītāka – būs jāseko līdzi eļļas līmenim un tas jāmaina, atbilstoši tam, cik bieži izmantosim pļaujmašīnu. Tā būs daudz smagāka un masīvāka. Gan ar benzīnu, gan elektrību darbināmajām pļaujmašīnām var izvēlēties modeļus – kas savāc zāli konteinerā, ar mulčeriem vai citāda veida zāles uzglabāšanu vai sasmalcināšanu. Tomēr – par pļaujmašīnas nepieciešamību ir informēts ikviens, kam vien ir ko pļaut. Bet kā ar nedaudz specifiskākiem instrumentiem un tehniku, ja vēlamies, lai zālājs būtu ne tikai sakopts un nopļauts, bet arī zaļš un augtu labi?

Pastāv ierīce – aerators. Speciālisti norāda, ka zāliena aerācija (gaisa laišana augsnē) spēj uzlabot gaisa, ūdens un barības vielu nonākšanu pie zāliena saknēm, kas nodrošina labāku un zaļāku augšanu. Šādi var lieliski cīnīties arī ar sūnu augšanu zālājā. Aerācijai var vienkārši izveidot augsnē caurumus, izmantojot pildītās tapas vai dobtās tapas. Rokas aeratori var apstrādāt zemi 7 centimetru dziļumā, tomēr to, atbilstoši zāliena stāvoklim, iespējams noregulēt. Pēc veiktās aerācijas, īpaši kūdrainās un mālainās augsnēs, izmanto arī smilšošanu – uzberot zālienam tīru smilti, ko ieslauka un ieskalo izveidotajos caurumos, tā panākot labāku augsnes caurlaidību. Aerāciju parasti veic ik pēc diviem gadiem.

Zāliens būtu arī jātīra, gan tā labākai augšanai, gan vizuālajam skatam. Speciālas iekārtas, kurās rotē īpaši izstrādāti metāla zari, veic zāliena zelmeņa tīrīšanu. Vienkāršāk sakot – tiek izķemmēta vecā zāle, atkritumi un viss nevajadzīgais, kas sakrājies zālienā. Īpaši labi zālienam, ja pļaujot zāli tā netiek savākta konteinerī, bet gan intensīvi uzkrāta zelmenī. Tad arī šāda zāliena ķemmēšana nāk tikai par labu un to var veikt gan vairākas reizes vasarā, gan arī rudenī.

Zāliena pavasara ikgadēja sakopšanas kūre, iztīrīs zālienu no vecās kūlas, atmirušās zāles un sūnas, nodrošinot ātru tā saņemšanos pavasarī, lai zāliens būtu veselīgs un skaists visu vasaru. Šī attīrīšana un sakopšana veicama no veģetācijas sākuma (sākot ar pirmo vai otro pļaušanas reizi) līdz pat jūnija vidum. Pirmais darbs - jānopļauj zāliens 3-5 cm augstumā! Tad vajadzētu sekot vertikulēšanas darbam, kas nozīmē vertikālo pļaušanu – ar speciālu iekārtu zāliena velēna tiek sagraizīta vertikāli, dziļumā līdz pat 4cm. Papildus tam no velēnas virskārtas tiek iztīrīts tā saucamais zāliena “filcs” – atmirusī, nopļautā zāle, lapas, citi atkritumi, kas sakrājas tieši uz augsnes, nav īpaši redzams, taču noblīvējas un ļoti bremzē gaisa, ūdens un barības vielu normālu nokļūšanu augsnē – zāliens novājinās, apstājas augšana un izskatās daudz sliktāk.

Vertikulēšana arī lieliski izretina zāliena augus, radot jaunus, izņem sūnu, izrauj daļu platlapju nezāles un tādējādi dod vietu jaunai zāliena paaudzei. Pēc vertikulēšanas viss liekais, kas izņemts no velēnas, ir noteikti jāsavāc
Zālienam ilgstoši augot vienā vietā, mainās tā sākotnējais sugu sastāvs, dažas iet bojā, citas savairojas. Piesējot klāt izvēlētu (labāku) sēklu maisījumu, zelmeņa vizuālo un lietošanas kvalitāti var mainīt un uzlabot! Pēc vertikulēšanas un citas apstrādes sēklai ir vieglāk atrast kontaktu ar augsni, kas veicina dīgšanu un veiksmīgu attīstību.
Un visbeidzot – mēslošana un skābuma regulēšana. Pavasarī zālienam būtiskākais ir slāpekļa mēslojums, kas nodrošina spēcīgu attīstību. Galvenais ir vienmērīga izkliede un zāliena kārtīga saliešana pēc mēslošanas (sevišķi svarīgi saulainā laikā!)

Iegādājies tehniku savam dārzam interneta veikalā 220.lv jau šodien!