Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


5 padomi zāles pļāvēja izvēlē un ikdienas lietošanā

Redakcija
Redakcija

Ir sākusies jaunādārza darbu sezona, kad viens no dārznieka svarīgākajiem un arībiežāk veicamajiem uzdevumiem ir zāliena pļaušana. Tākādārza tehnika tiek iegādāta lietošanai vairākus gadus, un tās iegāde ir investīcija, Hyundai Power Products eksperti iesaka, kas jāņem vērā, izvēloties Jums piemērotāko tehniku no plašāzāles pļāvēju klāsta.

Pirms zāles pļāvēja pirkuma veikšanas ir svarīgi saprast, cik liels ir zāliens un kāds ir mauriņa reljefs, tāpat arī- cik svarīga ir pļaušanas procesa ērtība un cik daudz laika esat gatavi veltīt mauriņa sakopšanai.

1. Zāliena lielums
Viens no svarīgiem kritērijiem, izvēloties piemērotāko zāles pļāvēju mauriņa kopšanai, ir tāpļaušanas platums. Jo tas ir platāks, jo mazāk laika patērēsiet teritorijas pļaušanai. Tāpat jāpievēršuzmanība, ar kādām funkcijām ir aprīkots izvēlētais zāles pļāvējs –vai tas savāc nopļauto zāli, izmet to uz aizmuguri vai sāniem, vai arīmulčē. Mulčēšanas jeb smalcināšanas funkcija ir vairāk piemērota biežai sausa zāliena kopšanai, kad nopļautāun sasmalcinātāmasa paliek mauriņā, veidojot dabisko mēslojumu. Savukārt bez smalcinātāja ir vieglāk nopļaut garāku, sulīgāku zāli. Liela daļa pārdošanāpieejamo zāles pļāvēju ir aprīkoti ar zāles savācējgroziem, kas atvieglo teritorijas sakopšanu pēc pļaušanas darbu paveikšanas.

2. Elektriskais zāles pļāvējs piemērots nelielas platības zālienam
Ja zāliena platība nav lielāka par 600 kvadrātmetriem, piemērotākāizvēle būs elektriskais zāles pļāvējs. Tas ir viegli lietojams, un tāuzturēšanas izdevumi ir salīdzinoši mazāki nekāar benzīnu darbināmiem zāles pļāvējiem - pietiek ar asmens asināšanu un vispārējo tīrīšanu pēc katras pļaušanas reizes. Tas ir piemērots nelielai platībai ar ne pārāk garu zāli.

3. Benzīna zāles pļāvējs lielākām teritorijām un ātrumam
Ar benzīnu darbināmi zāles pļāvēji ir aprīkoti ar jaudīgiem dzinējiem, kas ļaus ātrāk nopļaut zālienu. Tiem ir ilgāks kalpošanas mūžs nekāelektriskajiem zāles pļāvējiem. Izvēloties kādu no šiem modeļiem jāņem vērā, ka ir jāpievēršnedaudz vairāk uzmanības to apkopei, lai nodrošinātu produkta ilgmūžību un kvalitatīvu veikumu katrālietošanas reizē, tādējādi padarot pļaušanu par patīkamu nodarbi ar perfektu gala rezultātu.

4. Kā rūpēsies - tā pļausi!
Bieži vien pēc zāles pļāvēja iegādes un tāekspluatācijas vasaras sezonā, pircēji aizmirst, ka tehnikai ir nepieciešama regulāra tehniskāapkope. Tābūtu jāveic pirms sezonas sākuma, taču zāles pļāvēja īpašnieki par apkopi bieži vien atceras tikai tad, kad zāle jau jāsāk pļaut. Pavasarīzāles pļāvējam ir jānomaina eļļa un gaisa filtri, vienmēr jālej kvalitatīvs benzīns, jāseko eļļas līmenim dzinējāun nedrīkst aizmirst arīpar regulāru asmeņu asināšanu. Truli, neasi asmeņi zāli nevis nogriež, bet nocērt vai nogulda, un rezultātāmauriņa krāsa mainās no zaļas uz brūnu. Būtiski ir arīatcerēties vienmēr pēc darbu veikšanas notīrīt zāles pļāvēja korpusa apakšējai daļai pielipušo zāli. Pārdošanāir pieejami tādi zāles pļāvēju modeļi, kam ir speciāla vieta ūdens padeves pieslēgšanai, un pie iedarbināta dzinēja ar ūdens palīdzību tiek attīrīta korpusa apakšējādaļa. Tāpat arīvienmēr jāatceras notīrīt asmeņus, pārbaudīt gaisa filtru un iztīrīt vai izpūst gultņu vietas uz visiem riteņiem. Svarīgi ir arīzāles pļāvēju pareizi ieziemot pēc sezonas beigām –tam ir jānotīra korpusa apakša, jāizlej vecais benzīns un jāpārbauda eļļas līmenis.

5. Dārza darbos noderīgas ierīces perfektam rezultātam
Ne visus dārza darbus iespējams paveikt tikai ar zāles pļāvēju. Plašajādārza tehnikas klāstā ir pieejami arī citi mājsaimniecībā noderīgi produkti, kas kalpos gan mauriņa kopšanā, gan citos dārza darbos. Piemēram, ļoti garas zāles pļaušanai, kāarīmauriņa stūru izpļaušanai, stabu, puķudobju un koku appļaušanai noderēs trimmeris. Savukārt krūmu un citu augu dizainam - krūmgriezis. Noderīgs papildu elements ir arīkultivators zemes sagatavošanai, irdināšanai, izcilāšanai un frēzēšanai.