Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Labākā dārza tehnika produktīvam rudenim

Redakcija
Redakcija

Rudentiņš – bagāts vīrs, bet tikai pret tiem, kas šo bagātību prot saņemt un pirms tam nav slinkojuši. Tiesa – strādāt daudz jau sen vairs nav vienīgā iespēja, kā tikt pie labas ražas. Galvenais – strādāt gudri, izvēloties pareizos darba instrumentus, vai tā būtu dārza tehnika vai elektroierīces citiem darbiem, kas palīdzēs ne tikai sekmīgi tikt galā ar veicamo uzdevumu, bet arī ļaus to paveikt bez sāpošiem muskuļiem un tulznainām rokām. Tādēļ šoreiz – nedaudz par populārākajiem dārza un elektroinstrumentiem, kas palīdzēs rudens darbos.

TOP dārza tehnika ražas novākšanai

Ražas novākšana noteikti ir patīkamākais rudens darbiņš. Pilnie augļu koki un nobriedušie bumbuļi gan virs, gan zem zemes ir laba alga par vasaras darbu. Ražas novākšanu var atvieglot šāda darba tehnika un instrumenti:

● Teleskopiskie augļu novācēji ābolu un bumbieru novākšanai no augstākām vietām.
● Motorizēts dārza darbu traktoriņš ar piekabi var ievērojami atvieglot ražas izvešanu no dārza, ja sekmējies tik daudz izaudzēt.
● Laba lāpsta noder vienmēr – gan lai izraktu burkānus, gan lai noraktu nelabvēļus.
TOP tehnika dārza sakopšanai, ieziemošanai un nākamā pavasara gaidīšanai
Ražu novākt ir tikai viena daļa darba. Otra – pienācīgi palaist zemīti ziemas miegā. Te var palīdzēt tādi instrumenti, kā:
● Dārza frēze jeb kultivators – uzirdina un uzrušina zemi, palīdzot atbrīvoties no saknēm un nezālēm. Dārza frēzes ir pieejamas dažādos izmēros un ar dažādu jaudu, attiecīgi katram dārza lielumam var atrast piemērotāko. Tāpat dārza frēzes ir aprīkotas ar motoru, kas tās stumj/velk, attiecīgi darbs ar tām ir vienkāršs, bet efektīvs.
● Krūmu un zaru griešanas aprīkojums – piemērotākais laiks augļu koku vainaga veidošanai un liekā izgriešanai ir agrs pavasaris, taču, iespējams, raža būs nolauzusi kādu spēcīgu zaru, attiecīgi tehnika zaru griešanai var noderēt jau rudenī. Zaru izgriešanai vislabāk noderēs augstgrieži vai motorzāģis. Ja augļu koku vainagi nav pārāk augsti, iespējams, pietiks ar motorzāģi, taču daudzi ir atzinuši, ka ar augstgriezi to paveikt var ērtāk. Savukārt motorzāģis arī noderēs, lai sagatavotu egļu zarus augļu dārza un puķu krūmu pasargāšanai ziemā.
● Krūmgriezis. Rudenī svarīgi nogriezt vecos ziedu krūmus, kā arī sakopt ogu un košumkrūmus. Ar krūmgriezi to var paveikt izcili ātri. Tiesa, te svarīgi nepārcensties, ja jāizretina vien vecie zari. Tad labāk noderēs dārznieka knaibles ar gariem kātiem.
● Sīpolpuķu un gumu izrakšana – te lieti noderēs kvalitatīva un labi uzasināta lāpsta. Mūsdienās lāpstu kāti tiek ražoti no dažādiem izturīgiem materiāliem, attiecīgi tās nav ne tuvu tik viegli nolauzt kā koka lāpstas. Turklāt – laba lāpsta ir investīcija ļoti ilgam laikam. Ir vērts apsvērt patiešām biznesa klases rīka iegādi.

Rīki teritorijas sakopšanai

Apmēram ap to laiku, kad ziemas miegā tiek palaista pļaujmašīna, savu darba cēlienu sāk lapu pūtēji. Tie kļūst arvien populārāki, un ražotāji nu piedāvā arī modeļus ar akumulatoru, kas ir daudz vieglāki un klusāki, attiecīgi – ar tiem ir daudz patīkamāk strādāt. Ražotāji piedāvā plašu modeļu klāstu plašā cenu diapazonā, ir iespējams atrast arī pavisam cenas ziņā draudzīgus modeļus.

Tiesa, pirms zāles pļāvējs tiek laists ziemas miegā, tas ir jāsakopj – vēl pēdējoreiz jānopļauj zāle ar tādu aprēķinu, lai tā paliktu 7 līdz 10 cm garumā. Pats zāles pļāvējs kārtīgi jānotīra un jāsaeļļo. Der pārbaudīt arī kustīgos savienojumus un asmeņus – vai tos nevajadzēs vēlāk asināt. Labāk par to padomāt laikus, lai pavasarī bez aizķeršanās var sākt darbu.

Ieskaties Smscredit.lv jaunākajā bloga rakstā un lasi, ko apskatīt zelta rudens laikā kaimiņos – Igaunijā un Lietuvā.