Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Biotualete mājsaimniecībā - ērts risinājums

Redakcija
Redakcija

Necik nesenā pagātnē un vēl šodien daudzas lauku mājsaimniecības izmanto tradicionālo sirsniņmāju jeb lauku tualeti - koka namiņu. Lauku tualetes iespējas ir ierastas, tomēr mūsdienīgāki risinājumi spēj atvieglot mūsu dzīves. 
Lauku mājsaimniecības, kurās nav ierīkota kanalizācija vai vēl norit būvniecības darbi, ir iespējams lietot biotualeti. Biotualete ir lielisks risinājums, spējot aizvietot klasisku tualeti, turklāt, to izmantojot, drīz vien dabiskie atritumi tiek pārvērsti mēslojumā. Uzziniet mazliet vairāk par biotualešu iespējām, lasot šī raksta turpinājumu!

Biotualete ir bioloģisks un higiēnisks risinājums jebkurai mājsaimniecībai vai būvdarbu vietai. Šī tualete ir hermētiski noslēgta un tajā uzkrājas atkritumi, kurus vēlāk var izmantot kā mēslojumu piemājas dārzā. 
Biotualete vizuāli atgādina klasisku mūsdienu tualetes podu, tikai tas ir ievietots plastmasas kastē. Šāda tualete ir ļoti ērti lietojama, tomēr, lai tā būtu izmantojama ilgtermiņā, ir jāievēro dažas būtiskas lietas. 

Funkcionēšanas pamatprincips: šīm tualetēm ir nepieciešams speciāls šķidrums - šķīdinātājs. Kad to ielej iekšā rezervuārā, viss nosēžas. Šos šķīdinātājus atjauc ar ūdeni. Tie var sastāvēt gan no ķīmijas, gan dabīgiem mikroorganismiem. Mikroorganismi izšķīdina cilvēka dabiskos atkritumus un tualetes papīru dabiskā veidā, tādējādi papildus nav nepieciešams iegādāties ķīmiskus līdzekļus. Ar mikroorganismiem bagātie šķidrumi nodrošinās tīru netīrā ūdens tvertni. 

Lai biotualete pilnvērtīgi pildītu savu funkciju, regulāri ir jāizmanto speciāls ķīmisks līdzeklis, lai arī aukstā laikā atkritumu materiāls nesasaltu. 

Nepatīkamā aromāta vai smakas likvidēšanai ir jāiegādājas papildus līdzeklis. Ir divu veidu biotualetes - ķīmiskās un kūdras komposta biotualete. Katrai no tām ir savi bonusi, tāpēc apskatīsim, katras specifiku nedaudz sīkāk. 
Varēt un drīkstēt var, bet biotualetēs neiesaka mest tualetes papīru. Tos metot, tualetes atkritumu tvertne ļoti ātri aizpildās. 

Ir divu veidu biotualetes - ķīmiskās un kūdras komposta biotualetes. Katrai no tām ir savi plusi, tāpēc nedaudz vairāk par katru no tām:

Ķīmiskās biotualetes
Ķīmiskā biotualete esošos atkritumus sadala, tādējādi vienlaikus iznīcina mikrobus un likvidē gaisā virmojošās smakas. Šī ķīmiskā biotualete ir ar divām savienotām tilpnēm, kur augšā atrodas parasts ūdens (kā klasiskā tualetē) un apakšā ir vieta, kur cilvēkam nokārtoties. Tualetei ir tvertne, kuru noblīvē vārstulis, kas nelaiž jau minētās smakas un šķidrumus. Kad tvertne ir pilna, to atvieno no augšējās ūdens tvertnes un tās saturu izlej atkritumiem paredzētajā vietā. 
 
Kūdras komposta biotualete
Kūdras komposta biotualete darbojas uz kūdras maisījumu un tā ir vērtīga dēļ tā, ka spēj pārstrādāt akritumus, kurus pēc tam ar dozatora palīdzību var iebērt kameras dibenā. Šādai tualetei nav ūdens skalošanas tvertnes, līdz ar to pēc katras tualetes lietošanas ar dozatora līdzdalību vienmērīgi tiek izmētāts maisījums, kas pārvērš šos atkritumus par kompostu. Šķidrums iztvaiko caur ventilācijas cauruli, bet pārpalikušais jeb nožogotais šķidrums nonāk atsevišķā, speciālā tilpnē vai zemē. Kūdras komposta biotualete ir ekoloģiskākais variants, turklāt to apkopi var  veikt tikai ik pēc astoņiem mēnešiem. 

Biotualetes bonusi
Iegādājoties biotualeti, Jums nav tā jāpieslēdz centralizētajai kanalizācijai, kā arī nav jāierīko izsmeļamās bedres, kā tas ir sausajām tualetēm. Šīs tualetes Jūs viegli varēsiet pārvietot un novietot arī neapkurinātās, vēsās vietās. Biotualetes bonuss ir arī tas, ka tā ir mobila - viegli pārvietojama un ņemama līdzi, kādos izbraukumos vai uz vasarnīcu. 
 
Biotualetes iegādāties iespējams interneta veikalā 220.lv, turklāt, domājot par dažādām gaumēm, piedāvājuma klāstā ir ne tikai klasiski baltas, bet arī pelēkas un melnas.