Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Mācību prieks sākas skolēna istabā. Remontējam un dekorējam!

Redakcija
Redakcija

Līdz ar skolas sākumu vecāki savai atvasei vēlas sagādāt ne tikai visus mācību līdzekļus, bet arī nodrošināt arī maksimāli ērtu darba un dzīves vidi mājās. Ja skolēnam vai skolniecei atvēlēta istaba, tad ir visdažādākās iespējas tās uzlabošanai. Turklāt daudz iespējams paveikt pašu rokām, kombinēt krāsas, mēbeles pēc saviem ieskatiem, kā arī papildus arī lūgt speciālista padomu. Vajadzētu gan ņemt vērā pašu galveno – šeit dzīvos skolēns vai skolniece ar savu gaumes izjūtu un vajadzībām.

Pirms sākt plānojumu, vērts pārdomāt, kādas ir skolēna vēlmes, brīvā laika pavadīšanas paradumi utml. Ja vien istabas remonts nav iecerēts kā pārsteigums, tās iemītniekam atgriežoties pēc vasaras nometnes vai ciemošanās pie vecmāmiņas, tad ir lieliska iespēja apsēsties un kopīgi pārrunāt bērna aptuvenās vēlmes. Iespējams, šādu brīžu jums nav nemaz nav tik daudz un atklāsiet ko būtiski jaunu par savu lolojumu. Iespējams, līdz ar to ceļš līdz istabas jaunajam izskatam būs mazliet sarežģītāks, toties lielāks garants, ka jaunais cilvēks būs apmierināts ar rezultātu. Vēl vairāk – variet savu skolēnu iesaistīt visos istabas pārveides plānošanas, remonta materiālu, interjera priekšmetu iegādes darbos, kā arī pašā remonta procesā. Viņam tā būs jauna pieredze, bet jums iespēja darboties kopā. Iespējams, remontā gatavs piedalīties arī kāds no tuviniekiem vai arī bērna labākajiem draugiem.

Ja paredzēts mainīt gan sienu krāsu, gan grīdas segumu, jau veikalā var saņemt ieteikumus saskaņotiem risinājumiem. Pamatā ir izvēlētas aktuālās tapešu kolekcijas, kam pieskaņots, piemēram, lamināta tonis.

Ja skolēns pirmo gadu uzsāk skolas gaitas, vai ir pirmo klašu audzēknis, iespējams, ir īstais brīdis, lai nomainītu interjeru, kas bijis raksturīgs bērnistabai. Tas gan nav strikti noteikts, un varbūt mazais skolnieks ar saviem mīļotajiem multfilmu varoņiem sadzīvos vēl pat pāris gadu, bet varbūt tiešām šis ir brīdis, lai atvadītos no tapetēm ar lācīšiem un mēnestiņiem, aizkariem ar populāru multfilmu varoņiem un līdzīga stila interjera priekšmetiem, mēbelēm.

Iespējams, jūsu izvēle būs par labu klasikai ar neitrāliem toņiem bez uzmācīgām un greznām detaļām. Šeit iederēsies dabīga koka mēbeles, lina aizkari. Interjera elementus var pieskaņot jau nopietnākām tēmām, kas saistās ar jūrniecību, aviāciju, dabu utml.



Skolniecei derēs arī romantiskais stils, bet jāuzmanās, lai vēl mazas meitenes istabu nepārvērstu par buduāru. Praktisks, gaišs, moderns stils, ko var veidot izvēloties tapetes ar ziedu motīvu kombinācijā ar modernām lamināta vai finierēta koka kubiskām mēbelēm. Piemēram, ir pieejamas matētas tapetes ar iespiestiem, vijošiem ziediem vai ģeometriskām līnijām, kuras var izvēlēties visai vai daļai no istabas. Te piestāvēs grīdas segums gaišos toņos, arī ietonēts pelēkos vai brūnos toņos(moka, kafija ar pienu).

Ja mājoklis jau kopumā ieturēts modernā pilsētas stilā, loģiski, ka arī skolēna istaba varētu būt līdzīga – košas svītras, kontrastējoši toņi, bet jāuzmanās, lai ar košumu nepārsātinātu interjeru tiktāl, ka istabas saimniekam vai saimniecei rastos pārlieku liela trauksmes sajūta. Skolēna istaba tomēr ir vieta, kur jāspēj koncentrēties zinību apguvei, lasīšanai, un, protams, tā ir vieta kur atpūsties. Šāds stils būs piemērotāks īpaši vecāku klašu skolēniem.

Sienas var būt arī pilnīgi baltas vai arī vismaz viena no tām vienkrāsaina. Akcentam viegli izmantojama ir interjera dekorēšanas uzlīme, ko skolēns pats var līdzēt uzlīmēt. Ja tā pēc laika apniks, varēs izvēlēties ko jaunu, neveicot istabas remontu. Telpas atsvaidzināšana ar interjera dekorēšanas uzlīmēm vairāk iederēsies vienkāršos un nepārblīvētos telpu interjeros, kalpojot kā košs akcents. Tās izceļas uz vienkrāsainām, īpaši uz baltām sienām. Ražotāji parūpējušies par visdažādākajiem ornamentiem, ziediem, automašīnām, priekšmetu attēliem, uzrakstiem. Pašam atliek izvēlēties to, kura patīk un veidot kompozīciju no viena vai vairāku veidu interjera dekorēšanas uzlīmēm.

Sienas var arī krāsot. Te skolēns var radoši piedalīties, pats izgatavojot, piemēram, šablonus, kurus piestiprina pie sienas un ar atšķirīgu krāsas toni krāso, radot zīmējumus. Te var dot vaļu izdomai un veidot vienu centrālo zīmējumu vai arī, piemēram, sienas bortiņu ar sīku rakstu. Var krāsot vienu sienu joslās vai līmēt tapetes joslās, variējot ar joslu platumiem utt.

Būtu jāpadomā arī par apgaismojumu, kam būtiska loma skolēna istabā ir tieši redzes saudzēšanai. Skolēna darbavietā nepieciešama galda lampa. Istabā vajadzīga centrālā lampa. Ja bērnam ir paradums lasīt vai pat lietot datoru gultā, būtu labi, ja neliela lampa apgaismotu arī šo vietu. Ar speciālām lampām var izgaismot pie sienas izvēlēto sienas fotogrāfiju, skolēna zīmējumu vai kādu gleznu.

Jāpārskata telpaugu kolekcija, varbūt ir iespēja papildināt kolekciju ar ko jaunu. Ja skolēna istaba reizēm kalpo, lai padauzītos ar vienaudžiem, tad labāk atturēties no kaktusu, indīgu augu izvēles, kā arī podu novietošanas uz plauktiem un citviet, no kurienes tie varētu viegli nokrist. Iespējams, tieši otrādi – no kādiem augiem jāšķiras, lai tie nepārblīvētu skolēna istabu.

Kopīgi var pārkrāsot plauktus, skapīšus, rakstāmgaldu. Ja skolēns jau ir pusaudža gados, šo darbu var uzņemties pats. Turklāt pastāv iespēja apgūt ko jaunu, izmantojot dekupāžas tehniku un pārkrāsotās mēbeles atdzīvināt šajā senajā tehnikā(noder arī būvniecībā izmantojamie materiāli), izmantojot interjeram atbilstoša raksta salvetes vai rīspapīru.

Interjeru var papildināt ar dažādām modulējamām sistēmām un iekārtām, kas kalpo kā skapji, plaukti. Nav noslēpums, ka kārtība ne vienmēr iet roku rokā ar spuraino skolas vecumu. Taču, ja skolēna rīcībā būs dažādas kastes, grozi, lādes, kur salikt drēbes, mantas, šie priekšmeti noteikti palīdzēs organizēt kārtību istabā.

Ja pusaudzim ir paradums klausīties skaļu mūziku, var iegādāties zem tapetēm līmējamu skaņas izolāciju, kas ir pieejama visdažādākajā biezumā.

Dizainere Kristīna Jakovļeva

Ieskaties! Noderīgi!

Trūkst ideju? Ņem talkā Apgāda Zvaigzne ABC izdoto grāmatu "Mājas dizains" un tu sapratīsi, ka viss ir iespējams! Un nemaz neprasa tik daudz līdzekļu.

Grāmatā ir pārsteidzošas idejas, radoši risinājumi un praktiski ieteikumi, kā ar mazākām pūlēm un finansēm padarīt mājokli pievilcīgu, stilīgu un viesmīlīgu. Grāmata palīdzēs tikt skaidrībā, kāds stils jums patīk un kā to izpaust savās mājās – gan iekštelpās, gan arī ārpus tām: uz terases, iekšpagalmā vai dārzā.