Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Kā mūs ietekmē apgaismojuma krāsa

Redakcija
Redakcija

Nebaidieties lietot dažādu krāsu gaismu, tikai ievērojiet to, kā dažādas gaismas krāsas ietekmē cilvēku.

No vienas puses apgaismojums - tie ir gaismekļi kā interjera mākslas daļa, no citas - gaisma, gaismas un ēnu rotaļa. Psihologi ir veikuši ne mazums pētījumu, kā gaismas intensitāte un krāsa ietekmē darba spējas un noskaņojumu. Ir noteikts, ka slikts, nepareizi izvēlēts apgaismojums darbaspējas samazina pat līdz 30 procentiem. Grūti ar procentiem raksturot noskaņojumu, bet no apgaismojuma tas ir atkarīgs vēl vairāk.

Radot savu apgaismojuma koncepciju, neaizmirstiet vienkāršu patiesību. Pareizam apgaismojumam nevajadzētu radīt spilgtas ēnu pārejas uz sienas, spilgtu virsmas spīdēšanu vai zibēšanu. Tas viss kaitē redzei. Apgaismojuma intensitāte jāizvēlas, pamatojoties uz apdares krāsu, jo dažādas krāsas atšķirīgi atstaro gaismu.

Zila krāsa asociējas ar mieru, taču ar šādu gaismu apgaismotas sejas izskatās neizteiksmīgas. Nelietojiet zilu krāsu vannas istabas apgaismošanai. No rīta ar zilu gaismu apgaismotā spogulī ieraudzīsiet ne pašu patīkamāko skatu: zilus lokus zem acīm, kā arī dziļas grumbas. Vannas istabas spoguli vislabāk apgaismot ar baltu, izklīdinātu gaismu. Zils apgaismojums neder arī virtuvē. Ar to apgaismots ēdiens neizraisīs apetīti. Pētījumi parādīja, ka arī veikalos zilā krāsā iepakotus produktus pērk sliktāk.

Zaļa krāsa nomierina un noskaņo komunikācijai. Hrestomātiskā „zaļā lampa" lieliski der gan viesistabā, gan darba kabinetā. Degot zaļai naktslampiņai, miegs ir pats saldākais. Zaļa gaisma der arī bērnu istabā.

Gaiši sarkana krāsa paceļ noskaņojumu un mobilizē. Taču ir ļoti svarīgi to nepārspīlēt, jo spilgta un tumši sarkana krāsa asociējas ar briesmām un rada telpā saspringtu atmosfēru. Maigi sārts apgaismojums der viesistabā, priekštelpā vai biroja uzgaidāmajā telpā

Violeta krāsa - jaunrades krāsa. To izvēlas netradicionāli domājoši cilvēki.

Lampas, kuras precīzi atkārto dabīgo gaismu, nevar lietot visur. Diez vai jums patiks sēdēt vakarā viesistabā, kura pielieta ar spilgtu dienas gaismu. Lai cik banāli tas skanētu, taču mūsu vajadzības ir tieši saistītas ar dabu. Mūsu psiholoģija, kā arī sajūtas veidojas apkārt esošās vides ietekmē. Nav brīnums, ka saule asociējas ar medībām un aktivitāti, tāpēc pie baltas gaismas lampas grūti atbrīvoties un aizmigt. Atpūta tradicionāli ir saistīta ar vakara stundām un ugunskuru. Visjaukāk jūtamies, kad deg iedzeltena lampa, bet maigi zaļgana gaisma guļamistabā atgādina nakšņošanu zem atklātām debesīm, spīdot mēnesim, kā pirms vairākiem tūkstošiem gadu.

Ieteicams, lai spilgtas krāsas apgaismes avots interjerā būtu tikai viens. Vecākiem cilvēkiem labāk patīk tradicionāli dzeltena un gaiši dzeltenīga krāsa.

Mājās mēs ne tikai atpūšamies no ārpasaules un apkārtējiem, bet arī strādājam, tāpēc svarīgi ņemt vērā ne tikai estētisko gaismas ietekmi, bet arī tās funkcionālo nozīmi, bet tam vajag labi pārzināt apgaismošanas, kā arī gaismekļu tipus, un to, kādas lampas tajos lieto.