Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Mācības tālmācībā: Kad to izvēlēties?

Redakcija
Redakcija

Izglītības vērtību ir grūti izmērīt, turklāt tā ir viena no retajām lietām, kuru mums neviens nevar atņemt. Lai arī pamatskolas un vidusskolas izglītības iegūšana daudziem šķiet pašsaprotama, ir pietiekami liela daļa sabiedrības, kurai dažādu iemeslu dēļ nav izdevies to paveikt. Noteikti nevajag skumt par to, ka izdevība palaista garām, jo tālmācība mūsdienās ļauj mācīties ikvienam, neatkarīgi no vecuma, nodarbošanās, dzīvesvietas un citiem aspektiem. Rīgas 1. Tālmācības vidusskola ir viena no šādām izglītības iestādēm, kas piedāvā iegūt gan pamatskolas, gan vidusskolas izglītību.

Kas ir tālmācība?

Ja aplūkojam šī termina oficiālo skaidrojumu, tad Izglītības likumā tālmācību skaidro kā neklātienes izglītības paveidu. Tālmācībai raksturīgs individuāls mācību temps, audzēknim brīvi pieejami materiāli mācībām, kā arī ieskaites darbi, kas palīdz novērtēt audzēkņu zināšanas. Un, protams, mācīšanās notiek tiešsaistē, izmantojot dažādas mūsdienu tehnoloģijas, ne tikai datoru.

Cilvēkiem bieži vien rodas vēlme izprast, vai tālmācība ir tas pats, kas neklātiene. Kā jau iepriekš minēts, tālmācība ir viens no neklātienes veidiem, jo neklātienes mācību pamatā ir ne tikai tiešsaistes studijas, bet arī tikšanās klātienē ar pasniedzējiem, apmeklējot lekcijas, seminārus un citas aktivitātes mācību ietvaros. Tas nozīmē, ka visa neklātienes izglītība nav tālmācība.

Kad izvēlēties tālmācību?

Iemeslu, kādēļ iegūt pamatskolas, vidusskolas vai profesionālo izglītību tālmācības ceļā, ir daudz un dažādi. Tāpat kā cilvēku dzīves un situācijas, kuras mēs nevaram paredzēt vai ietekmēt. Tieši tādēļ ir labi, ja pieejamas alternatīvas klasiskajiem izglītības iegūšanas veidiem. Populārākās situācijas, kad var noderēt tālmācība, ir sekojošas:

• Ģimenes pieaugums – dzīvē mēdz gadīties dažādi, taču mazulim noteikti nevajadzētu būt par šķērsli izglītības iegūšanā! Pateicoties Rīgas 1. Tālmācības vidusskolas daudzpusīgajām programmām, elektroniskajai mācību videi un individuālajam plānam, kura ietvaros audzēkņi var brīvi plānot savu laiku un mācību ritmu, ikviens var rast sev atbilstošāko risinājumu, lai veiksmīgi apgūtu vielu un nokārtotu ieskaites.

• Karjeras attīstīšana aizņem daudz laika – vecums mūsdienās vairs neietekmē to, kad vari sākt attīstīt sevi profesionālā ziņā. Vidusskolas vecuma un pat jaunāki bērni un jaunieši, kuriem ir īpaši talanti, piemēram, sportā vai modeļu karjerā, ātri vien nonāk profesionālajā vidē, kā rezultātā maz laika atliek, lai dotos uz skolu un apmeklētu stundas, jo nākas daudz ceļot, iet uz treniņiem un fotosesijām. Tieši šādos gadījumos lieti noder tālmācība, kas ļauj aizņemtiem cilvēkiem mācīties jebkurā vietā un laikā, izmantojot datoru, viedtālruni un citas tehnoloģijas.

• Nestandarta darba grafiks – mūsdienās ir pietiekami daudz jauniešu, kuri tikko sasnieguši pilngadību un strādā pilna laika darbu. Diemžēl tas var ietekmēt iespējas apmeklēt stundas, taču darba dēļ nevajadzētu upurēt izglītību, jo ir pieejama tālmācība, kas ļauj mācīties tad, kad Tev ērtāk.

• Pārvākšanās uz ārzemēm – nereti mēdz gadīties, ka cilvēki, kas nesen vai jau pirms daudziem gadiem aizbraukuši uz ārzemēm, dažādu iemeslu dēļ nolemj, ka vēlas pabeigt pamatskolu vai vidusskolu, lai uzlabotu savas iespējas profesionālajā izaugsmē vai arī turpinātu studēt universitātē. To var izdarīt pavisam vienkārši, jebkurā laikā piesakoties mācībām Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā. Tev pat nav jāgaida rudens, lai sāktu mācīties – dari to vasarā, ziemā vai pavasarī!

Rīgas 1. Tālmācības vidusskola piedāvā ne tikai pamatskolas izglītību (7.–9. klase, bet arī vispārējo vidējo izglītību (10.-12. klase), vispārējās vidējā izglītības humanitāro un sociālo zinātņu virziens, kā arī vispārējā vidējā izglītība ar virzienu – uzņēmējdarbība. Plašāka informācija – R1tv.lv!