Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


Pasaules fotogrāfijas dienā apkopoti interesantākie fakti par bildēm

Redakcija
Redakcija

Pasaules fotogrāfijas dienā apkopoti interesantākie fakti par bildēm
Vecākā zināmā fotogrāfija

Tieši šobrīd piedzīvojam fotogrāfijas ziedu laikus – no mākslas formas tā kļuvusi arī par informācija avotu, ar ko diendienā sociālajos tīklos dalīties ne tikai ar draugiem un paziņām, bet arī svešiniekiem visā pasaulē. Par godu 19. augustam, kad tiek atzīmēta Pasaules fotogrāfijas diena, Samsung apkopojis sešus spilgtākos kadrus no fotogrāfijas vēstures līdz šodienai.

Vecākajai zināmajai fotogrāfijai 190 gadi

Pasaulē vecākā fotogrāfija uzņemta 1826. vai 1827. gadā. Tās autors ir franču izgudrotājs Žozefs Nikefors Nīpss un tajā redzamais skats no izgudrotāja mājas Burgundijā. Bildē ir ļoti slikti saskatāmi objekti, un tās tapšanai bija nepieciešamas 8 stundas. Un tikai pēc 10 gadiem šai zinātnei izdevās progresēt – izgudrotājs Luidži Dagers radīja fotoattēlu plāksni, kas bildi attēloja ne tikai labākā kvalitātē, bet arī panāca, ka tās tapšanai nepieciešama pusotra stunda.

Attēls, ko redzējuši visi

Vienai no pasaulē populārākajām fotogrāfijām dots nosaukums “Bliss” jeb “Svētlaime” un to, šķiet, redzējis ikviens, kuram kaut reizi datorā nācies strādāt ar Windows XP operētājsistēmu. Fotogrāfija ar zaļo kalnu un zilajās debesīs redzamajiem spalvu un gubu mākoņiem ir šīs operētājsistēmas noklusējuma darbvirsmas fons. Tās autors ir National Geographic fotogrāfs Čārlzs Orīrs, kurš to uzņēma 1996. gadā Kalifornijā, dodoties ciemos pie savas draudzenes. Ainava uzņemta ar vidējā izmēra filmiņas formāta fotokameru, un tās autors pilnībā noliedz kritiku, ka tās krāsu un gaismu efekti panākti ar fotogrāfiju apstrādes programmas palīdzību.



Katrs pats – profesionāls fotogrāfs

Pateicoties mobilajām tehnoloģijām un to plašajām iespējām, mūsdienās katrs pats var uzņemt savai gaumei un būtībai atbilstošus fotoattēlus. To apliecina arī tas, ka kopš 2010. gada 16. jūlija, kad pirmo reizi Instagram tika publicēta pirmā fotogrāfija, kopējais fotoattēlu skaits šajā sociālajā tīklā sasniedzis 40 miljardus. Par vēlmi bildes padarīt unikālas un vēl skaistākas liecina arī pētījumā noskaidrotais fakts, ka teju 60% sieviešu nofotografēto bildi pirms publicēšanas sociālajos tīklos rediģē.

Pirmā Instagram publicētā bilde


Mirkļu tveršanas rekordi

Tiek lēsts, ka mūsdienās katras divas minūtes pasaulē uzņemto fotogrāfiju skaits ir vienāds ar visu bilžu uzņemto daudzumu 19. gadsimtā. Tā, piemēram, sociālajā tīklā Facebook ik dienas tiek publicēti 350 miljoni fotouzņēmumu, savukārt Instagram dienas laikā lietotāji vidēji augšupielādē vairāk nekā 80 miljonus attēlu.

Aprēķināts arī, ka jaunieši vecumā no 20 līdz 30 gadiem dzīves laikā uzņem vismaz 25 tūkstošus fotogrāfiju. Tā dēļ gan nācies “ciest” mājdzīvniekiem – bilžu uzņemšanas dēļ viņiem nedēļā tiek veltīts par vienu stundu mazāk laika.

Telefona kamera izkonkurē profesionālo foto tehniku?

Vislabākā kamera ir tā, kas vienmēr ir pa rokai – to apliecina pieaugošā interese par viedtālruņiem. Ja 2010. gadā tika pārdotas vairāk nekā 100 miljoni fotokameru, tad šogad tiek plānots desmitkārtīgs šī skaita samazinājums. Tajā pašā laikā 2016. gadā tika pārdoti 1.5 miljardi viedtālruņu, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš. Tendences rāda, ka šie rezultāti turpinās pieaugt arī turpmāko gadu laikā – apliecinājums tam ir arī Samsung Galaxy S8 sērijas viedtālruņi. Četru mēnešu laikā kopš ierīces iznākšanas tās tehniskās iespējas, tostarp 12MP aizmugurējo kameru un tās spēju uzņemt gaišus un asus attēlus pat vāja apgaismojuma apstākļos, spējuši novērtēt 20 miljoni lietotāju.



Pasaulē dārgākā fotogrāfija – melnbalta

Par dārgāko fotogrāfijas šedevru pasaulē tiek uzskatīta austrāliešu fotogrāfa Petera Liko veidotais “Fantoms”. Šī melnbaltā fotogrāfija ar tajā redzamo Arizonas kanjonu pirms trim gadiem tika izsolīta par 6.5 miljoniem dolāru. Ir aprēķināts, ka 10 pasaulē dārgāko fotogrāfiju kopējā vērtība ir ap 31.5 miljoniem dolāru.