Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


Duomonas cietoksnis un tā neticamā ieņemšana Pirmā Pasaules kara laikā

Eiropā pirms simts gadiem, 1914. gadā izcēlās Pirmais Pasaules karš. Miljoniem cilvēku tika nogalināti un ievainoti, daudzi no tiem arī Rietumu frontē, kur vienā pusē cīnījās Vācijas karaspēks, bet otrā pusē – Lielbritānija, Francija un to sabiedrotie. Viena no galvenajām kaujām Rietumu frontē notika 1916. gadā pie Verdenas, Francijas austrumos. Tā bija asiņaina cīņa, tomēr vienu šīs cīņas epizodi varētu nodēvēt par farsu.

Verdenas nozīme

Verdena atradās tuvu Vācijas robežai, un cauri tai veda galvenais ceļš uz Francijas galvaspilsētu Parīzi. Ņemot vērā šīs vietas svarīgo nozīmi, francūži bija visapkārt tai izveidojuši daudzus labi aizsargātus nocietinājumus un viens no tiem bija Duomonas cietoksnis. Vācu armija uzbruka Verdenai un tās nocietinājumiem, cerēdami, ka Frncija noasiņos līdz nāvei un izstāsies no kara. Bet Francija bija nolēmusi pretoties.

Iekļūšana cietoksnī

1916. gada 21. februārī vācu armija ar artilēriju uzsāka Verdenas apšaudi un virzījās uz pilsētas pusi. Pēc četrām dienām 24. Brandenburgas pulks izlauza ceļu līdz Duomonas cietoksnim un tika cauri dzeloņstiepļu nocietinājumiem. Pulkvedi Kunci ievainoja kāds nomaldījies šāviņš, un viņš iekrita cietokšņa aizsarggrāvī, bet karavīri metās viņam pakaļ. Kunce deva pavēli karavīriem izveidot dzīvo piramīdu, bet pats pa to uzrāpās līdz kādai lielgabala ligzdai un iekļuva cietoksnī. Viņam sekoja vēl divi karavīri. Izrādījās, ka Duomonas cietoksni aizstāv tikai 66 paveci vīri, no kuriem lielākā daļa tobrīd bija sapulcējusies kādā telpā un klausījās lekciju.

Padošanās

Trīs vācu karavīri ieslēdza francūžus lekciju telpā, apdullināja nedaudzos aizstāvjus, kas atradās pie viena no lielgabaliem un pēc tam cietoksnī ieturēja krietnu maltīti. Pa to pašu ceļu cietoksnī iekļuva vēl divi vācu virsnieki un sagrāba pārējos lielgabalus. Duomonas cietoksnis bija padevies pieciem vīriem, kuri to ieņēma nepilnās divās stundās. Francūži bija šokēti un sūtīja papildspēkus. Neraugoties uz vēlākām neveiksmēm, 1916. gada 24. oktobrī Duomonu atkaroja no vāciešiem. 1916. gada decembrī cīņa par Verdenu bija beigusies ar uzvaru.

     [+] [-]

, 2015-02-14 17:56, pirms 9 gadiem
Šokē līdzīga risinājuma neiespējamība jebkurā NORMĀLĀ armijā!