Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


1938. gadā izdotās pastmarkas par godu Latvijas 20 gadu jubilejai

Redakcija
Redakcija

Lai atzīmētu Latvijas valsts 20 gadu svinības, Pasta un telegrāfa departaments 1938.gadā izdeva speciālu pastmarku sēriju ar atbilstošiem zīmējumiem. Jaunajai pastmarku sērijas emisijai bija jāpaziņo visplašākajām ļaužu masām visā pasaulē, ka Latvija svin savus 20 gadu pastāvēšanas svētkus, bet jaunajiem māksliniekiem (Apinim, Krauzem un Šternbergam), kuriem bija uzticēts uzzīmēt jaunās pastmarkas, bija jābūt par šo notikumu tulkiem. Jaunā emisija sastāvēja pavisam no 7 vērtību markām- 3, 5, 10, 20, 30, 35 un 40 santīmu. 20 gadu jubilejas pastmarkas tika iespiestas uz parastā rakstāmpapīra ar ugunskrusta ūdenszīmi.
Pasta un telegrāfa departaments markas laida pārdošanā 17.novembrī plkst. 9:00.

Latvijas jaunās pastmarkas attēloja mūsu dabas skaistumu un mūsu valsts vadītājus- valsts prezidentu Kārli Ulmani un kara ministru ģenerāli Balodi.

Uz 3 santīmu pastmarkas bija attēlota Vidzeme. Gaiziņkalna un tā nogāzes ainavu zīmējis mākslinieks Krauze. Paraksts salasāms tikai ar palielināmā stikla palīdzību markas zīmējuma labajā apakšējā stūrī. Marka iespiesta oranžā krāsā. Tās lielums: 25 x 19 cm.

Uz 5 santīmu sūnu zaļās krāsas pastmarkas attēlota Latgale. Sauleskalna ainavu zīmējis A. Lapiņš. Markas lielums: 25 x 18 cm.

Zilajā 30 santīmu markā redzama Rīga un Daugava. Zīmējuma autors- grafiķis Krauze. Markas lielums- 25 x 19 cm.

35 santīmu iepelēki zilajā markā redzama Kurzeme. Mākslinieks Apinis tajā attēlojis Ventas rumbu pie Kuldīgas. Markas lielums- 25 x 19 cm.

Apinis zīmējis arī Zemgales skatu violetajā 40 santīmu markā. Tās lielums 25 x 19 cm.

Uz visām šīm valsti reprezentējošām markām redzams jaunievedums- pirmo reizi uz Latvijas markām attēlots attiecīgais ģerbonis, filatēlijas objektu apvienojot ar heraldikas objektu.



10 santīmu pastmarka iezilgani zaļā krāsā, kuras izmēri jau krietni lielāki- 36 x 25 cm- stilizētā zīmējumā attēlo kara ministru ģenerāli Balodi. Tās autors- mākslinieks Šternbergs. Attēls novietots aplī zīmējuma vidū, bet ap to sagrupēti idejiski simboli- ar šautenēm bruņoti karavīri, šķēps ar ozola zaru, Rīgas dzelzs tilts ar apbruņotu kareivju grupu, kas liek atcerēties Latvijas tapšanu un cīņas Daugavas krastos; pāri dzelzs tiltam lido kara lidmašīnas.

Sarkanajai 20 santīmu markai tāds pats lielums- 36 x 25 cm. Arī kompozīcija līdzīga, kā 10 santīmu markai. Zīmējumā attēlots valsts prezidents Kārlis Ulmanis. Ap viņu sagrupēti arāji un strādnieki. Labajā pusē Latvijas simbols- jaunava nacionālajā tērpā ar valsts karogu rokās.

Zemāk apskatāmas pastmarkas, kas izdotas 1928.gadā par godu Latvijas 10 gadu jubilejai.