Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


Vai atceries? 1939. gada cenas Latvijā

Redakcija
Redakcija

Daudz dzird runājam, ka Ulmaņa laikā Latvija zēla un plauka. Cilvēku, kas to paši varētu atcerēties, kļūst arvien mazāk. Kas mainījies? Pagaidām vēl nauda tā pati. Varam atļauties to pašu, ko latvietis pirms 75 gadiem? Internetā atradām kādu dažādu ikdienas preču cenu sarakstu Latvijā 1939. gadā. Interesanti- piemēram, Latvijas vidējais lauksaimnieks par savu mēneša algu varēja nopirkt 1217 lētākās teātra biļetes (neko citu nepērkot, protams). Salīdzinājumam šodienas lauksaimnieks varētu nopirkt 135 biļetes vai gandrīz 10 reižu mazāk (ja pieņemam, ka lētāku teātra biļeti par 3 latiem nav gadījies redzēt)

Kultūras pasākumi, kino, kā arī dažādi sadzīves pakalpojumi bijuši daudz lētāki. Friziera apmeklējums, atšķirībā no šodienas, varēja būt arī ikdienas pasākums. Arī piens, maize, gaļa bija daudz lētāki. Salīdziniet paši, ņemot par pamatu sarakstā redzamo vidējo algu lauksaimenicībā strādājošam 1939. gadā 487 lati, bet 2012. gadā pēc statistikas datiem 407 lati.

Šeit salīdzinājumam raksts arī par cenām Padomju laikos Kas stiprāks- Padomju kapeika vai Latvijas santīms?

1939.gada cenas