Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


No demogrāfiskā sprādziena līdz digitālajiem iezemiešiem. Kas raksturīgs mūsdienu paaudzēm?

Redakcija
Redakcija

No demogrāfiskā sprādziena līdz digitālajiem iezemiešiem. Kas raksturīgs mūsdienu paaudzēm?
X paaudze

Agrāk cilvēki novērtēja smagu darbu – jādomā, ka daudzi ir neizpratnē paraustījuši plecus, dzirdot no vecvecākiem šādu frāzi. Neticami, taču taisnība ir visiem: pēckara paaudzei jeb tā dēvētajiem „Baby boomers” darbs ir visas dzīves jēga, bet, piemēram, jaunajiem "tūkstošgadniekiem" jeb "Millenium" paaudzei svarīgi ir harmoniski apvienot karjeru un privāto dzīvi.

Lai dažādu paaudžu pārstāvji labāk saprastos, saziņā izvairītos no liekiem pārpratumiem un veidotu veiksmīgākas attiecības gan sadzīvē, gan darbā, ir svarīgi zināt, kādas ir katras paaudzes vērtības, uzskati un motivācija. Lūk, katras paaudzes raksturojums, ko apkopojis televīzijas kanāls "National Geographic".

"Baby boomers" - cilvēki, kas dzimuši laikā no 1946.līdz 1964.gadam
Paaudze, kas dzimusi demogrāfiskā sprādziena laikā pēc Otrā pasaules kara. Palēnām atgūstoties no ekonomiskajām grūtībām, daudzas valstis piedzīvoja strauju dzimstības pieaugumu. Rietumos "Baby boomers" paaudzes pārstāvji nāca pasaulē, kad bija salīdzinoši grūti dzīves apstākļi, taču pateicoties izglītībai, valdības subsīdijām, augošajām īpašumu cenām un tehnoloģiju progresam, viņi kļuva par veiksmīgu un pārtikušu paaudzi.

Jāmin gan, ka ir atšķirības starp šīs paaudzes pārstāvjiem Rietumu pasaulē un bijušajā Austrumu blokā, kur kopš kara beigām līdz pat 80.gadu nogalei pastāvēja plānveida ekonomika. Galvenā atšķirība ir uzkrātā bagātība - pretēji rietumniekiem visnotaļ daudziem pēcpadomju telpā dzīvojošajiem demogrāfiskā sprādziena paaudzes cilvēkiem nav izdevies tikt pie lielas turības, kas viņiem ļautu izbaudīt bezrūpīgas vecumdienas.

"Baby boomers" paaudze ir ekonomikas cēlāji, smaga darba darītāji, kuriem nereti ir pietrūcis laika ģimenei vai atpūtai. Šīs paaudzes pārstāvjiem svarīgs ir statuss darbā un sociālā piederība. Darbā viņi izceļas ar lojalitāti un nereti vienā darba vietā ir nostrādājuši visu mūžu.

"X paaudze" - cilvēki, kas dzimuši laikā no 1962. līdz 1980.gadam
Par šo paaudzi un notikumiem, kas to veidoja, būs iespējams uzzināt saistošajā raidījumu ciklā "X paaudze", ko "National Geographic" demonstrēs no 9.aprīļa, sestdienās, plkst. 22.30.

"X paaudzi" ietekmēja vērienīgi globālie politiskie notikumi - Vjetnamas karš, Berlīnes mūra krišana un Aukstā kara beigas. "X paaudze" vairāk nekā iepriekšējā paaudze ir atvērta dažādībai un lojālāk izturas pret reliģiskajām, seksuālās orientācijas, rasu, šķiru un etniskajām atšķirībām.

Šīs paaudzes pārstāvji ir auguši patstāvīgi, jo vecāki vienmēr bijuši darbā vai citādi aizņemti. Ieguvuši labāku izglītību, ir pašpārliecinātāki un lielāki individuālisti.

"X paaudze" izceļas ar ironiskāku un skeptiskāku attieksmi pret dzīvi. Šī paaudze uzsāk tehnoloģiju attīstību, turklāt apvieno divas būtiskas personības vērtības - atbildības sajūtu un personisko brīvību. Mazāku nozīmi piešķir statusam, darba vietā orientējas uz sadarbību, savām prasmēm un rezultātu, kā arī aizstāv savas tiesības.

Y jeb "Millenium"paaudze - cilvēki, kas dzimuši no 1980. līdz 2000. gadam
Šo paaudzi veidoja tehnoloģiskā revolūcija, kas notika visā viņu jaunības laikā. Y paaudze ir uzaugusi ar tehnoloģijām, tāpēc var teikt, ka to lietošana viņiem ir asinīs. Bruņojušies ar jaunākajām tehnoloģijām un ierīcēm, Y paaudzes pārstāvji ir pieslēgušies internetam 24 stundas septiņas dienas nedēļā.

"Y paaudze" ir orientēta uz panākumiem, tiecoties pēc izaugsmes gan karjeras, gan personiskajā jomā. Y paaudzes cilvēki ir optimistiski, sociāli aktīvi, pašapzinīgi. Y paaudzei svarīgi ir harmoniski apvienot darbu ar ģimenes dzīvi un atpūtu. Viņi nebaidās mainīt uzskatus un nepieķeras vienai darba vietai, stilam vai zīmolam.

"Z paaudze" jeb digitālie iezemieši - cilvēki, kas dzimuši pēc 2000.gada
Visvairāk minējumu saistās ar "Z paaudzi" jeb tā dēvētajiem digitālajiem iezemiešiem, kuri kopš 2000.gada joprojām nāk pasaulē. Tiek prognozēts, ka viņu dzīvesveidu virzīs augsto tehnoloģiju ēra un plaša sociālo mediju izmantošana. Šīs paaudzes pārstāvji vairāk nekā citu paaudžu cilvēki kontaktējas tiešsaistē, nevis tiekas klātienē. "Z paaudzes" dzīves uztvere un attieksme būtiski atšķiras no iepriekšējām paaudzēm. Viņi ne tikai pārstāv nākotni - viņi rada to.