Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:143, Did:0, useCase: 3


TOP 7 dzīvnieki ar vislabāko redzi pasaulē

Redakcija
Redakcija

Cilvēka acs tiek uzskatīta par iespaidīgu orgānu. Evolūcijas noliedzēji pat izteikušies, ka acis vienkārši ir pārāk sarežģīts orgāns, lai būtu attīstījies evolūcijas gaitā. Taču vai tas tā patiešām ir? Mūsu redze ir spējīga uz pārsteidzošām lietām, taču dabā pastāv acis, kas ir pārākas par šo cilvēka maņu orgānu.

Televīzijas kanāls "National Geographic" saistībā ar jauno raidījumu "Acs evolūcija" ir apkopojis dzīvniekus, kas spēj redzēt tālāk, ātrāk un skaidrāk nekā to varam mēs.

Asākā redze - plēsējputniem

Ērgļiem, vanagiem un klijāniem redze ir 3-4 reizes asāka nekā mums. Ērgļi spēj ieraudzīt trusi vairāku kilometru attālumā, bet vanagi un klijāni vēro zemi no 10 līdz 15 tūkstošu pēdu augstuma, meklējot grauzējus. Kad medījums ir ieraudzīts, šie plēsīgie putni spēj lidot ar ātrumu vairāk nekā 100 metri sekundē, nezaudējot koncentrēšanos uz mērķi.

Pūces - putni ar asāko redzi naktī

Pūcēm acis gandrīz tikpat lielas kā mums un to milzīgās zīlītes spēj uztvert daudz gaismas. Pūce spētu ieraudzīt peli futbola laukumā, kurā būtu iedegta tikai viena svece. Tomēr tāpēc, ka pūču uz priekšu vērstās acis ir tik lielas, šie putni nevar tās pakustināt. Tādēļ pūces spēj pagriezt galvu 270 grādu leņķī, kas ļauj iegūt plašu redzeslauku.

Labākā zemūdens redze - haizivīm

Haizivis var saskatīt gaismu, kas ir desmit reizes nespodrāka par to, kādu spējam saskatīt mēs. Turklāt haizivīm smadzenēs ir īpašas šūnas, kas konstatē elektrisko lauku. Tas ne tikai palīdz orientēties kā pēc kompasa, bet arī ļauj noteikt vājus elektriskos laukus, ko rada vismazākā muskuļu kustība. Tas nozīmē, ka pat tālu esoša zivs, kas slēpjas zem smiltīm, tiks atrasta un apēsta.

Labākā "termiskā" redze - čūskām

Pret temperatūras svārstībām jutīgi orgāni, kas atrodas starp acīm un nāsīm, ļauj pitoniem, boa čūskām un odzēm sajust sava laupījuma ķermeņa siltumu. Šādi orgāni ir katrā čūskas galvas pusē, tāpēc šis rāpulis spēj nogalināt ar nāvējošu precizitāti pat pilnīgā tumsā.

Kaķi - zīdītāji ar labāko redzi naktī

Kaķiem ir apbrīnojama spēja redzēt naktī. Tas ir tāpēc, ka šo dzīvnieku acu zīlītes paplašinās līdz lieliem apļiem, gandrīz divas reizes divkāršojot spēju redzēt un medīt tumsā. Un tās ir ļoti sliktas ziņas, ja tu esi pele!

Labākie kustības detektori - insekti
Ja mums katrā acī ir tikai viena lēca, insektiem to var būt simtiem. Šādas acis tiek dēvētas par saliktajām acīm. Tā vietā, lai redzētu vienu skaidru attēlu, katra kukaiņa acs saskata nelielu daļu no kopējās ainas. Lai gan mūsu redze ir daudz labākā nekā lielākajai daļai insektu, saliktās acis neticami labi spēj uztvert kustību.

Zīdītāji zālēdāji redz teju visu sev apkārt

Zīdītājiem zālēdājiem, tostarp zirgiem, gazelēm un zebrām, visu laiku jābūt modriem, lai nekļūtu par plēsēju upuriem. Ja šiem dzīvniekiem, kuri ēd zāli ar noliektu galvu, tāpat kā mums acis būtu galvas priekšpusē, tas varētu maksāt tiem dzīvību. Taču acis, kas atrodas galvas sānos, zīdītājiem zālēdājiem dod iespēju redzēt gandrīz visu sev apkārt.

Skaties raidījumu "Acs evolūcija" televīzijas kanālā "National Geographic" 28.februārī, plkst. 22.30!