Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:143, Did:0, useCase: 3


Desmit lielākie seriāla “Troņu spēle” nelieši

Redakcija
Redakcija

Ziema tūlīt, tūlīt būs klāt – jau 17.jūlijā televīzijas ekrānos būs skatāmas episkās fantāzijas drāmas “Torņu spēle” jaunās 7.sezonas sērijas.

Kā zināms, „Troņu spēles” darbība norisinās iedomātā pasaulē, kas līdzinās viduslaiku Eiropai, kur vairākas ietekmīgas dzimtas cīnās par Dzelzs troni un Septiņu valstību apvienošanu. Gaidāms, ka šoreiz satiksies un sadarbosies varoņi, kuri nav tikušies gadiem ilgi vai nav bijuši kopā nekad. “Troņu spēles” fani jau ilgi cer, ka galu galā spēkus apvienos Stārki – Sansa, Ārija, Džons un Brans.

Pirms tam televīzijas kanāls FOX atgādina, kurus tēlus var uzskatīt par vislielākajiem neliešiem un kāpēc. Raudzīsim, vai jaunajā sezonā kāds pārspēs šos desmit.

Valders Frejs (Deivids Bredlijs)

Vecais īgņa bastards kopā ar Rosu Boltonu organizēja Asiņainās kāzas. Tās popkultūrā “dzīvo” pašas par sevi. Apvainot savus viesus, sabojāt leģionu, baidīties no mazgadīgas līgavas veiksmes – to visu Frejs prot. Valders ir cilvēks, kuru jūs noteikti gribētu ienīst.

Staniss Barateons (Stīvens Dilans)

Staniss ir vienīgais Dzelzs troņa pretendents, kas visu savu naudu un militārās iespējas ieguldīja Nakts sardzes atbalstā, lai teju pēdējā brīdī palīdzētu aizsargāt Sienu. Tas padara viņu par Rietmalas karali. Taču apņēmība iegūt varu ir tik liela, ka Barateons upurē tūkstošiem dzīvību, arī savu sievu, brāli un meitu. Tad, kad Brienna, atriebjoties par mīļotā Renlija slepkavību, viņu nogalina, var saprast, ko Staniss ir nodarījis. “Ar labu nevar nomazgāt slikto, tāpat kā ar slikto – labu,” viņš reiz teica. Staniss tam ir dzīvs pierādījums.

Augstais Zvirbulis (Džonatans Praiss)

Maldinoši vecmodīgs fundamentālistu līderis, kurš izgaiņā Lanisteru un Tīrelu namus un apstulbina Karaļa ostas iemītniekus ar savu pārvēršanos. Laipnā izturēšanās un kautrīgi gudrie argumenti ir tas burkāns, ar kuru Augstais Zvirbulis manipulē un pakļauj karali Tomenu Barateonu, savukārt spēja pārvērst karojošos mūkus par cīnītājiem ir pātaga, ar kuru viņš panāk pārējo paklausību. Kad Serseja viņa sadedzina, ir īstais brīdis padomāt, cik viegli mēs savai pasaules izpratnei piemērojam radikālos fanātiķus.

Tivins Lanisters (Čārlzs Denss)

Viens no ietekmīgākajiem vīriem Septiņās valstībās. Lords Tivins spēj upurēt cilvēku dzīvības, lai gūtu sev tik lielu labumu, kādu vien iespējams gūt ar vardarbību. Viņš Lanisteru namu vadīja ar īstu dzelzs dūri, taču nežēlīgās cīņas rezultātā ģimenes patriarhs bija spiests aiziet un kļūt par ietekmīgāko vīru Lanisteru kapenēs. Jā, ar dažiem spalvas vilcieniem un darījumiem Lanisters pazudināja Stārku namu. Un kā vārdā? Lai viņa ārprātīgā meita varētu pārņemt viņa tikpat ārprātīgā mazdēla varu, bet jaunākais dēls Tīrions šausmina viņu. “Slavas ceļš ved uz kapiem,” - patiešām.

Gregors “Kalns” Klegans (Haftors Bjornsons)

“Es nogalināju viņas bērnus. Pēc tam es viņu izvaroju. Un tad es sasitu viņas galvu – tāpat kā šo,” ar šiem vārdiem “Kalns” ir kļuvis par nemirstīgu visu laiku lielāko nelieti. Sandora (“Suņa”) sadistiskais vecākais brālis strādāja Tivina Lanistera labā, lai ar jebkuriem līdzekļiem likvidētu Targārjenu dzimtu. “Kalns” izdzīvoja cīniņā pret Oberīnu Martelu un sašķaidīja viņam galvaskausu. Galu galā Gregors atdzīvojas kā “sers Roberts Stiprais” - mežonīgs, nozombēts paša “alter ego”, kas ir pārņemts ar Kibērna tumšajām mākslām.

Petīrs Beilišs (Eidans Gillens)

Serseja Lanistera reiz teica: “Kad spēlē troņu spēli, tu vai nu uzvari, vai mirsti. Vidusceļa nav.” Taču Petīrs Beilišs dzīvo tieši uz vidusceļa vai arī slēpjas tā ēnā. Šis ietekmīgais neķītrelis kā mazs bērns iemīlējās Katelīnā Stārkā un apvainojās uz Stārku namu. Beilišs ir ielaidis savus sīkos pirksteļus teju ikvienā Rietmalas noziegumā un shēmā. Petīrs ir atbildīgs par Neda Stārka, Džofrija Barateona, Džona Arīna nāvi, viņš manipulē ar vienu no lielākajām Rietmalas armijām un ir kļuvis teju nenovērtējams ikvienai karā iesaistītajai pusei, tādēļ nebūtu pārsteidzoši Beilišu ieraudzīt pašā Dzelzs troņa pakājē.

Nakts karalis (Ričards Kolins Breiks)

Balto staigātāju spēks ir veidojies gadiem ilgi, sākot ar nepārbaudītām baumām līdz pat visaptverošiem uzbrukumiem. Taču brīžiem šķiet, ka šī ir blēdība. Galu galā – vai tas Nakts karalis ar savu sniegbalto ādu un briesmīgajām, necilvēcīgajām acīm nav pasaku tēls? Protams, ir. Nakts karaļa sardze viņam tic un ir gatava doties krusta karā pret visu dzīvo. Šis zilacainais bestija un viņa nemirstīgie karotāji ir patiesie cilvēces ienaidnieki pat tad, ja tā dažādās “miesas un asiņu” daļas cīnās viena pret otru, nevajadzīgi mēģinot sagrābt lielāku varu. Ja tās nav pakārtas kopā, tad ir jākar katru atsevišķi.

Serseja Lanistera (Lēna Hīdeja)

Rietmalas bīstamākā persona un viena no fascinējošākajām seriāla varonēm. Serseja daudzējādā ziņā ir apstākļu sakritības upuris, tos radīja viņas tirāniskais tēvs, piespiežot bez mīlestības salaulāties ar alkoholu mīlošo karotāju Robertu Barateonu. Taču viņas pārliecība, ka jebkura cietsirdība savu dēlu un meitu vārdā ir attaisnojama, noved pie visu trīs bērnu nāves. Lai aizsargātu jaunākos ģimenes locekļus un saglabātu varu, Lanisteru nama līderi neattur nekas. Līķi visās Septiņu valstību malās tam ir lielisks apliecinājums. Un tomēr Serseja ir dīvaini simpātiska būtne, kas visu mūžu kā dārga ķēve mētājas pa ietekmīgu vīriešu rokām. Lanisteri naidojas ar Stārkiem, Tīreliem, Marteliem, taču Sersejas paranoja un atriebības kāre atklāj, ka vislielākais ienaidnieks ir viņa pati.

Džofrijs Barateons (Džeks Glīsons)

Lai dzīvo karalis! Tiesa, “Troņu spēlē” ir tik daudz neliešu, ka šis nepanesamais rāpulis nav vienīgais pasaules klases ļaundaris. Džofrijs pirmajā brīdī atgādināja 80.gadu filmu “slikto zēnu”, tad līdzīgi sīpolam, kārtu pa kārtai pārtapa atbaidošā un vardarbīgā nelietī. Gļēvs sadists, kas apgrūtināja dzīvi gan draugiem, gan ienaidniekiem. Galu galā viņu pazudināja vēl ambiciozākā topošās līgavas Mārgerijas Tārgārjenas ģimene. Rezultāts – Asiņainās kāzas, laulības, kas noslēdzās ar “zirgu puiša” noindēšanu. Taču Džofrijs dzīvos mūžīgi.

Ramzijs Boltons (Aivens Reons)

Rietmalas džokeris, kas ar savu ņirdzīgo vampīrismu pat Džofriju padara par racionālu būtni. Viņš ir visa ļaunuma iemiesojums. Ramzijs izmanto sava bagātā tēva Rūza spēku un ļaujas saviem viszemiskākajiem instinktiem pret neaizsargāto Teonu Greidžoju, Sansu Stārku un Ošu. Viņš ir sērijveida slepkava, kurš ir pārliecināts par savām tiesībām būt neaizskaramam. Boltona neatlaidīgais šaušalīgums ir kas īpašs pat brutālajā “Torņu spēles” pasaulē. Kad Ramzijs nogalināja savu tēvu, viņam bija jāsāk uztraukties par savu ādu: karš pret Sansas brāli Džonu beidzas ar Ramzija nāvi medību suņu žokļos. “Ja jūs domājat, ka tās ir laimīgas beigas, tad jūs tam neesat pievērsis pietiekamu uzmanību,” viņš reiz teica Teonam. Taču pats savā padomā neieklausījās.

“Troņu spēles” īpašā pievilcība slēpjas tā spējā uzburt bailēm, šausmām dramatisma un majestātiskuma caurvītu misticisma noskaņu, kas skatītājam dažbrīd šķiet teju taustāma. Seriāla veidotāji drosmīgi atkailina cilvēka dabu, aplūkojot to visā daudzveidībā.

Pie atsevišķu jaunās sezonas sēriju režijas strādājuši Džeremijs Podesva, Marks Mailods, Mets Šakmans un Alans Teilors. Lomās: Alfijs Alens, Džons Bredlijs, Gvendolīna Krisija, Emīlija Klārka, Nikolajs Kosters – Valdavs, Pīters Dinkledžs, Natālija Emanuēla, Eidans Džillens, Aiens Glens, Kits Haringtons, Lēna Hīdeja, Izaks Hempsteds – Raits, Konleta Hila, Rorijs Makkeins, Sofija Tērnere. Epizodēs filmējies arī britu dziedātājs Eds Šīrans un ASV smagā metāla grupas “Mastodon” ģitārists un solists Brents Hinds.

Seriāla “Troņu spēle” jaunās sērijas kanālā FOX būs skatāmas jau no 17.jūlija, pirmdienās plkst. 22:00. Un paklausiet producenta Deivida Beniofa ieteikumam neskatīties seriālu viedierīcēs, jo mazajos ekrānos nav redzama visa tā spozme!