Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


8 neparastas preces, ko var iegādāties melnajā tirgū

Redakcija
Redakcija

Aplēses liecina, ka melnajā tirgū, kas pastāv jau gadsimtiem ilgi, pasaulē ir nodarbināti 1,8 miljardi cilvēku. Pēc interneta žurnāla "Huffington Post" datiem, globālais melnais tirgus gadā sasniedz 10 triljonus ASV dolāru (aptuveni 9 triljonus eiro) - tādējādi tā apmērs ir otrs lielākais pasaulē aiz ASV ekonomikas.

Bet kādas ir dīvainākās preces, kas nopērkamas melnajā tirgū? To apkopojis televīzijas kanāls "National Geographic", kas savā raidījumā "Pagrīde" izgaismo tumšā biznesa globālo raksturu un stāsta par cilvēkiem, kuri tajā ir iesaistīti.

Vecāku modeļu mobilie tālruņi

Pēc vietnes "marketplace.org" datiem, vecāku modeļu tālruņu modeļi ir ļoti pieprasīta prece nelegālajā tirgū. Šo priekšmetu peļņas potenciāls melnajā tirgū padara tos ļoti pievilcīgus zagļiem.

Piemēram, ASV lielākajās pilsētās mobilo tālruņu zādzības veido 40% no visām zādzībām. Tā kā mobilos telefonus var viegli apmainīt pret skaidru naudu, tie ir vieni no izplatītākajiem priekšmetiem mūsdienu melnajā tirgū.

Zīdaiņu piena pulveris

Neticami, taču zīdaiņu piena pulveris, kas nereti tiek dēvēts par šķidro zeltu, ir viena no iecienītākajām precēm veikalu zagļu vidū. Biežo zādzību dēļ vairākās tirdzniecības vietās zīdaiņu piena pulveris pat glabājas slēdzamos plauktos.

Kāpēc? Viena no teorijām ir, ka narkotiku dīleri savus produktus, tostarp heroīnu un metamfetamīnu nereti sajauc kopā ar zīdaiņu piena pulveri. Cits ticams iemesls ir, ka zīdaiņu piena pulvera kārbu melnajā tirgū iespējams pārdot pietiekami dārgi, lai šī prece šķistu ļoti pievilcīga lielveikalu zagļiem.

Donora sperma

Vairākās pasaules valstīs, piemēram, Kanādā ir pretlikumīgi maksāt par donora olšūnām vai spermu. Tā kā galvenā motivācija kļūt par donoru ir finansiāls labums, tas ir izraisījis būtisku donoru spermas deficītu Kanādā.

Ķīnā, kur nav pieejamas spermas bankas, bet pieaug interese par mākslīgo apaugļošanu, daudzi pāri ir spiesti meklēt donoru melnajā tirgū. Tomēr sperma ir viena no visbīstamākajiem lietām, ko pirkt melnajā tirgū. Saņēmēji nekad nevar zināt, vai sperma ir droša un nesatur seksuāli transmisīvās slimības.

Nafta

Naftas zādzības ir arvien pieaugoša problēma Meksikā. Pirms vairākiem gadiem Meksikas lielākais naftas piegādes uzņēmums atklāja, ka vērienīgas jēlnaftas zādzības ir notikušas no 712 cauruļvados. Naftas zagļi savu guvumu parasti pārdod lielceļu malās, bet dažkārt iejaucas starpnieki un notirgo nozagto naftu nelielām degvielas uzpildes stacijām. Kad nozagtais produkts tiek sajaukta ar likumīgi iegādāto naftu, tiesībsargi nespēj noteikt starpību starp zagto un likumīgo produktu.

Degunradža ragi

Daudzās Āzijas valstīs cilvēki tic degunradža ragu dziedinošajām spējām, tāpēc degunradži tiek medīti. Daudzviet to populācija ir samazinājusies līdz līmenim, kurā šiem dzīvniekiem draud izmiršana.

Lai gan vairumā pasaules valstu degunradžu ragu pirkšana un pārdošana ir aizliegta, kāda raidsabiedrības BBC žurnāliste, bruņojusies ar slēpto kameru, pierādīja, cik viegli ir iegūt degunradža ragu. Pārdevēji melnajā tirgū solīja viņai, ka degunradža ragi var izārstēt vēzi, kas, protams, nav iespējams.

Cilvēka mati

Īsti, mīksti un gari mati ir ļoti pieprasīta prece. Friziersalonā kvalitatīvi gari mati var maksāt līdz pat 1000 ASV dolāru (aptuveni 900 eiro), taču melnajā tirgū to cena ir krietni zemāka. Ikreiz kad matu zagļi paviesojas friziersalonos, to zaudējumi var sasniegt tūkstošos mērāmas naudas summas.

Veļas pulveris "Tide"

Šajā gadījumā problēma ir augstā cena. Pircēji nevēlas iegādāties jebkuru veļas pulveri - viņi grib tieši "Tide", taču tā cena legālajās tirdzniecības vietās viņiem šķiet pārāk liela. Rezultātā "Tide" zādzības lielveikalos ir pārsteidzoši bieža parādība.

Zobu balinātājs

Cik tālu cilvēki spēj iet, lai tikai izbalinātu savus zobus līdz žilbinošam baltumam? Attiecībā uz amerikāņu patērētājiem atbilde ir - uz melno tirgu. Pirms kāda laika ASV likumos tika veikti grozījumi, kas ierobežoja peroksīda daudzumu, kādu drīkst saturēt zobu balinātājs. Rezultātā visi, kas tirgoja zobu balinātājus ar nepieļaujami augstu peroksīda līmeni, pārcēlās uz melno tirgu.

Lai gan vairāki interneta tirgotāji, tostarp "Amazon" un "eBay" pretojās šai tendencei, joprojām tīmeklī darbojas vietnes, kur var iegādāties zobu balinātājus ar augstāku nekā pieļaujams peroksīda saturu.

Skaties raidījuma "Pagrīde" 2.sezonas raidījumus sestdienās, plkst. 21:30, sākot no 16.janvāra.