Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Intriģējoši rezultāti, aizraujoša darbošanās– tas rada patiešām nepārspējamas izjūtas.

Redakcija
Redakcija

Apbrīnojamā ielu zinātne piedāvā: četri eksperimenti, kurus var viegli paveikt mājās

Piemēram, atraktīvais raidījumu cikla „Apbrīnojamā ielu zinātne” vadītājs Tims Šovs spēj teju elektrizēt skatītājus rādot, kā pagatavot brokastis ar avīzi un drēbju pakaramo, izšaut lodi, izmantojot ikdienišķas maizes cepšanas sastāvdaļas, un citus tikpat pārsteidzošus „trikus”. Traki, vai ne?

Taču „trakos zinātniekus” tikpat viegli ikviens var uzspēlēt arī mājās. Jums nav jābūt ne izcilam ķīmiķim, ne fiziķim, lai paveiktu zemāk aprakstītos eksperimentus. Mājās ir atrodama ne viena vien lieta, kas noder, lai izdarītu ko pārsteidzošu. Būtiski – lai arī eksperimenti nav bīstami, tomēr ievērojiet produktu lietošanas drošības nosacījumus un nekļūstiet pārāk pārgalvīgi. Tas ir obligāts visu eksperimentu priekšnosacījums. Mazākos fizikas izzināt gribētājus aicinām eksperimentēt tikai kopā ar vecākiem.

Lūk, četri jauki un visnotaļ nesarežģīti eksperimenti, kuri jums noteikti ir jāizmēģina.

Dūmu - ziepju burbuļi

Lai paveiktu šo eksperimentu, jums ir nepieciešams sausais ledus, bļoda, šķidrās ziepes, auduma gabaliņš, plastmasas krūze un silts ūdens. Kā tas darbojas? Iemetot sauso ledu siltā ūdenī, veidojas oglekļa dioksīda un ūdens tvaiku gāzveida maisījums. Patiesībā tas ir mākonis, ko veido sīki ūdens pilieniņi. Pēc tam ar ziepjūdenī izmērcētu auduma gabaliņu pārvelkot pāri bļodas malām, radiet ziepju plēvīti. Ziepes mākoni „noķers lamatās”, un tā veidosies liels dūmu burbulis.

Caurspīdīga ola

Šī mazā, smieklīgā eksperimenta paveikšanai ir vajadzīgas jēla ola un etiķis. Protams, jums būs nepieciešama arī kāda bļodiņa. Piepildiet to ar etiķi un ievietojiet olu. Atstājiet uz vienu dienu, nākamajā dienā nomainiet etiķi un atstājiet vēl uz vienu dienu. Pēc tam uzmanīgi noskalojiet olu, un gatavs – etiķis būs reaģējis ar olas čaumalu un tā būs kļuvusi caurspīdīga. Čaumala būs elastīga, un, iespējams, ar to var arī padriblēt. Tikai nemēģiniet pārāk lielus atsitienus – ola sašķīdīs.

Mākonis pudelē

Vai esat prātojis, kā rodas mākoņi? Šis eksperiments palīdzēs to saprast. Jums ir vajadzīga vien pudele, rokas pumpis, silts ūdens un medicīniskais spirts. Un, protams, aizsargbrilles. Pudelē ielejiet pietiekami siltu ūdeni tik daudz, lai tas nosedz dibenu un pievienojiet dažas lāses spirta. Pudeli jāsaskalo tā, lai šķidrums pārklāj malas, tad uzmanīgi sāk pumpēt gaisu, apmēram 30 – 35 reizes. Un tad tas ir noticis – jums pudelē ir personiskais mākonis. Iesūknētais gaiss palielina spiedienu, tādējādi samazinās ūdens temperatūra. Ūdens molekulas kondensējas, un mēs iegūstam mākoni – sīku ūdens pilieniņu grupas.

Lavas lampa

Lavas lampas patīk jebkura vecuma cilvēkam. Vai zinājāt, ka to var pagatavot ikviens? Piepildiet divas trešdaļas vāzes ar eļļu, pārējo - ar ūdeni. Ūdenim pievienojiet pārtikas krāsvielas un ceturtdaļu „Alka Seltzer” tabletes (vai citu antacīdu līdzekli, proti, medikamentu, kas neitralizē paaugstinātu kuņģa skābi, ja tāds ir pieejams). Ķīmiskās reakcijas var sākties! Jūs vaicāsiet – kas tad īsti notiek? Tātad – antacīda sastāvā ir dzeramā soda (nātrija bikarbonāts) un citronskābe, kuriem reaģējot veidojas oglekļa dioksīds. Tas savukārt rada burbuļus, kuri samaisa eļļu un iekrāsoto ūdeni. Antacīta līdzekļa vietā jūs varat izmēģināt arī citas vielas, piemēram, sāli.

Protams, šis bija tikai neliels ieskats, jo mājās var paveikt ļoti daudz interesantu eksperimentu. Taču, ja jūs tie aizrāva, iespējams, jūsu interese par zinātni ir lielāka, nekā pašam šķiet. Kā būtu ar „Apbrīnojamo ielu zinātni” 2? Šajā raidījumu ciklā redzami satriecoši eksperimenti, kuru rezultātus mēģina uzminēt gan apkārtējie, gan arī televīzijas skatītāji. Piemēram, cik ūdens baloni ir nepieciešami, lai apturētu lodi?

Skaties kanālā „National Geographic”, ar kādiem eksperimentiem apkārtējos aizrauj ar zinātni apsēstais, atraktīvais Tims Šovs. Raidījumu cikla „Apbrīnojamā ielu zinātne” 2.sezonas sērijas redzamas no 2015.gada 20.janvāra otrdienās plkst. 21.00.

     [+] [-]

, 2015-01-21 16:06, pirms 9 gadiem
Vai protat metāla krūzīti ar sniegu siltā istabā piesaldēt pie galda, ķebļa vai grīdas?