Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Kāda ir tetovējumu nozīme kriminālajā pasaulē

Redakcija
Redakcija

Mičiganas valsts universitātes datoru un inženierzinātņu profesors Anils Džains ir radījis tetovējumu identifikācijas sistēmu "Tattoo-ID", ar kuras palīdzību var efektīvāk atšifrēt noziedzīgās pasaules pārstāvjus, vēsta portāls "freep.com".

"Katram tetovējumam ir savs stāsts, it īpaši, kad runa ir par noziedzniekiem," norāda profesors, kura izveidotā sistēma spēj no datubāzēm noskenēt tūkstošiem tetovējumu, kas uzņemti no fotogrāfijām un citiem avotiem.

Pēc Džaina teiktā, tetovējumus noziedznieki bieži vien izmanto, lai apzīmētu piederību kriminālajiem grupējumiem. Pat ja aizdomās turamais tiek arestēts pirmo reizi, izmeklētāji pēc viņa tetovējumiem nereti var uzzināt, kādai noziedzīgai bandai viņš pieder.

Džaina sistēma ļauj tiesībsargājošo institūciju darbiniekiem ievadīt tetovējumu fotogrāfijas datorā, kas sameklē līdzīgus attēlus pastāvošajā datubāzē. Tetovējumu salīdzināšana gan nav tik precīza kā pirkstu nospiedumu salīdzināšana, taču tā palīdz atklāt noziegumus, samazinot aizdomās turamo loku.

Bet kāda ir tetovējumu nozīme kriminālajā pasaulē? To izpētījis televīzijas kanāls "FOX", kurā varēs skatīt jaunu kriminālžanra seriālu "Aklā zona" - tas vēsta par kādu sievieti, kuras tetovējumiem pārklātais ķermenis Federālajam izmeklēšanas dienestam kļūst par atslēgu uz dažādiem noziegumiem.

Asara
Šim tetovējumam var būt vairākas nozīmes, ieskaitot to, cik cilvēku tetovējuma nēsātājs ir nogalinājis vai cik gadus nosēdējis cietumā. Dzidra asara var nozīmēt, ka nēsātājs grib atriebt kāda viņam tuva cilvēka nāvi.

Zirnekļtīkli/ Pulksteņi bez rādītājiem
Šis tetovējums var nozīmēt, ka nēsātājs pašlaik izcieš cietumsodu vai ir sēdējis aiz restēm. Tas visbiežāk tiek uztetovēts uz kakla, elkoņa vai ceļa, taču nereti arī uz citām ķermeņa daļām. Tetovējums simbolizē, kā zirnekļtīkls ir notvēris jeb ieslodzījis savu laupījumu. Šādi tetovējumi ir konstatēti visu etnisko grupu un visu dažādu bandu locekļu vidū.

Zvaigznes
Šis var būt nevainīgs tetovējums. Tomēr dažiem noziedzīgo grupējumu locekļiem zvaigznes var nozīmēt to, cik cilvēku viņi ir nogalinājuši. Savukārt punktiņu skaits uz zvaigznes var atbilst cietumā pavadīto gadu skaitam.
Jāmin gan, ka dažādās kultūrās tetovējumu nozīme atšķiras. Piemēram, Krievijā zvaigznes uz ieslodzītā pleciem liecina, ka viņš ir kriminālā autoritāte, bet astoņstaru zvaigznes uz atslēgas kauliem apzīmē augsta ranga zagli.

Trīs punkti
Trīs punktu tetovējums, kas ir plaši izplatīts cietumnieku aprindās, nozīmē "mana trakā dzīve". Visbiežāk šāds tetovējums atrodas blakus acij vai uz rokas. Tas nenozīmē saistību ar kādu konkrētu bandu, bet apzīmē piederību bandu dzīvesveidam kā tādam. Šim tetovējumam var būt arī reliģiska nozīme, tostarp tas var simbolizēt Svēto trīsvienību.

Krimināllikuma panti
Dažkārt noziedznieki uztetovē uz miesas krimināllikuma pantus, pēc kuriem viņiem piespriests sods.

Kaķi
Šis tetovējums var nozīmēt, ka tā nēsātājs ir zaglis, it sevišķi tas izplatīts starp Krievijas kriminālajiem grupējumiem. Viens kaķis nozīmē, ka ļaunprātis uzdarbojas vienatnē, bet vairāki kaķi, ka viņš ir daļa no bandas.

Maskas un klaunu sejas
Šis tetovējums, kas tiek uzskatīts par iecienītāko cietumnieku vidū, var nozīmēt, ka noziedznieka dzīves stils atbilst moto "spēlē tagad, maksā vēlāk". Divas izplatītākās tetovējumu variācijas ir klauns gangsteris un klauns slepkava. Klauns gangsteris parasti tiek attēlots ar ieroci - nazi vai pistoli, kā arī cigāru, naudu vai dārglietām. Savukārt klauns slepkava nereti tiek atainots kopā ar galvaskausu vai asinīm.

Skaties seriālu "Aklā zona" kanālā "FOX" otrdienās, plkst. 22.00, sākot no 12.janvāra!