Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Zombiju apokalipse: kur un kā no tās glābties?

Redakcija
Redakcija

Ja uzbrūk zombiji, kur labāk slēpties – pilsētā vai laukos? Lai arī cik neparasts šķistu šis jautājums, tomēr, iespaidojoties no filmām un seriāliem, piemēram, “Staigājošie miroņi”, arī visnotaļ nopietnas organizācijas ir sākušas pētīt šādas epidēmijas iespējamību.

Bruņoti, patogēni, radioaktīvi un kosmiski zombiji, ar ļaunām burvestībām apveltīti mošķi, zombiji - veģetārieši vai zombiji – vistas. Dažus zombiju veidus ietekmē ultravioletais starojums, citi ir absolūti imūni pret jebkuriem dabas spēkiem, - visi šie nešķīsteņi aprakstīti pērn Pentagona sagatavotajā krīzes plānā cīņai pret zombijiem. Turpat minēts, ka zombiju epidēmijas gadījumā cilvēkiem lielākā problēma varētu būt tīra ūdens atrašana, jo pat pazemes ūdeņi varot būt inficēti.

Pilsētas ir blīvi apdzīvotas, tur ir ļoti daudz cilvēku, taču epidēmijas gadījumos var būt traucēta resursu apgāde, tādēļ tur palikt varētu būt nedroši, intervijā „VICE News” pirms laika stāstīja interneta vietnes „UK Preppers Guide” veidotājs, „izdzīvotājs” Stīvs. Viņš lēš, ja sākas pandēmija vai kāda cita bioloģiska katastrofa, piemēram, zombiju uzbrukums, skarot 30% vai vairāk iedzīvotāju, tad blīvi apdzīvotos rajonos infekcijas ātri var sasniegt ārkārtīgi plašu izplatību.

Savukārt Kornela universitātes pētnieki ir atraduši atbildi, kurā ASV apgabalā būtu jāatrodas pretzombiju cīņas štābam, prognozējot, ka mēneša laikā varētu tikt izstrādāta vakcīna. Zinātnieki aprēķinājuši, ka pat pēc četriem mēnešiem epidēmijas neskarti varētu būt atsevišķi Montānas un Nevadas štatu reģioni.

Izrādās, lai izdzīvotu iespējamā zombiju epidēmijā, ir jāņem vērā daži apsvērumi. Pirmkārt, ja citās epidēmijās var rēķināties, ka daļa cilvēku atlabst, tad zombiju gadījumā tā vis nebūs – atpakaļ ceļa nav. Otrkārt, lai izdzīvotu, ir nepieciešams kas vairāk nekā tikai izvairīšanās no blīvi apdzīvotiem rajoniem, cilvēkiem būtu jābūt uzmanīgiem visu laiku.

Treškārt, jāatceras, ka jebkurā krīzes situācijā vienam pašam izdzīvot ir daudz grūtāk nekā komandā. Tādēļ viens no būtiskiem pašaizsardzības mājasdarbiem, kuru ir vērts padarīt jebkurā gadījumā, ir aizsardzības tīkla izveidošana tuvākajā kopienā vai apkaimē. Ir vērts izstrādāt plānu, kā apvienot resursus un prasmes, lai varētu savstarpēji palīdzēt. Tā cilvēki krīzes, arī zombiju epidēmijas gadījumā, zinās, kā vienam otru atbalstīt.

Kopienas locekļiem būtu jābūt informētiem par izdzīvošanas stratēģiju un taktiku draudu gadījumā, jābūt apmācītiem, ko darīt un kā pareizāk uzņemties papildu pienākumus, ja rodas šāda nepieciešamība.

Lūk, vēl daži ieteikumi no tiem, kas visā nopietnībā gatavojas zombiju epidēmijai. Mājās var izmantot dažus vienkāršus trikus. Viena iespēja, tuvojoties draudiem, izslēgt visas gaismas un tumsā nogaidīt kas notiek. Mājas un tuvējās apkārtnes pārzināšana sniegs priekšrocību salīdzinājumā ar iebrucējiem. Izveidojiet sistēmu, kas ļauj savlaicīgi pamanīt iebrucējus un klusām saukt palīgā vai brīdināt citus apkaimes iedzīvotājus.

Tāpat jebkurā gadījumā būtu jābūt izglābšanās stratēģijai, kas palīdzētu atkāpties un pārgrupēties kādā attālinātā vietā, ja mājas nevar pasargāt no apdraudējumiem. Rezerves tikšanās vietai būtu jāatrodas vismaz dažus kilometrus attālumā no jūsu dzīves vietas un ideālā gadījumā tur jābūt slēptuvei ar ūdeni, pārtiku un medikamentiem, kas varētu būt nepieciešami katastrofas gadījumā.

Skaties postapokaliptiskā trillera „Staigājošie miroņi” 5.sezonas sērijas kanālā „FOX” – vēl 4.aprīlī plkst.18:40 un 19:20 un 5.aprīlī plkst. 16:55 un 17:50.