Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Desmit gadi pēc traģēdijas Indonēzijā: kur gaidāms nākamais nāvējošais cunami?

Redakcija
Redakcija

Šā gada Ziemassvētkos pagājuši tieši desmit gadi kopš pasauli šokēja ziņas par neaptveramiem cunami postījumiem Indonēzijā. Milzīgā traģēdija pamudināja zinātniekus pievērsties t.s. megatriecienu zemestrīcēm, kas ļauj precīzāk noteikt nākamā cunami vietu.

„Tas bija kā modinātāja zvans pasaulei,” TV kanāla „National Geographic” raidījumā „Lielais cunami: kurš nākamais?” saka Singapūras Zemes observatorijas pētnieks Čārlzs Rubīns. „Jo labāk mēs sapratīsim, cik bieži un cik lieli cunami var veidoties, jo labāk mēs varam palīdzēt cilvēkiem plānot nākotni un dzīvot drošāku dzīvi.”

Pat, izmantojot modernās tehnoloģijas, ir grūti prognozēt postošās zemestrīces, kuras rada milzīgus cunami un kuru iemesli ir spēcīgas tektoniskās svārstības, piemēram, vienas kontinentālās plātnes grimšana zem otras plātnes. Zinātnieki tās dēvē par megatriecienu zemestrīcēm, jo to spēks lielākoties ir vismaz astoņas balles pēc Rihtera skalas.

Megatriecienu zemestrīces ir salīdzinoši reta parādība, kas var notikt arī tikai reizi vairākos gadsimtos, taču to radītie postījumi mēdz būt milzīgi. Vairākus gadsimtus kā „šausmu diena” tika pieminēta 365.gadā Vidusjūras austrumu daļā notikusī zemestrīce, kurai sekojošais cunami nopostīja Krētas salu, kā arī radīja milzīgus postījumus Grieķijā, Āfrikas ziemeļos, arī Kiprā un Sicīlijā.

Līdz 2004.gadam megatriecienu zemestrīces ar mērinstrumentiem bija fiksētas tikai Čīlē, Krievijā (Kamčatkā) un Aļaskā. Tāda bija, piemēram, 1960.gadā notikusī 9,5 balles spēcīgā zemestrīce Čīlē, kurai sekojošais cunami sasniedza Havaju salas, Japānu, Filipīnas, Austrāliju un Aleutu salas pie Aļaskas.

Pārējās seismiski aktīvās zonas, tostarp Austrumāzija tika uzskatītas par salīdzinoši drošākām vietām. Tomēr 2004.gadā megatriecienu zemestrīce tika fiksēta pie Indonēzijas un 2011.gadā pie Japānas krastiem. Ja atceramies, tai sekojošais cunami cita starpā nopostīja Fukušimas atomelektrostaciju.

Singapūras Zemes institūta pētnieki rūpīgi izpētīja senu dabas katastrofu vietas un atklājās, ka iespējamām cunami briesmām ir pakļauta lielākā daļa no piekrastēm, sākot no Vidusjūras līdz pat Austrālijai. Iespējams, ka arī tuvākajās desmitgadēs varētu atkārtoties postošas zemestrīces un nāvējoši cunami.

2004.gada 26.decembrī aprit desmit gadi kopš lielā cunami, kā rezultātā 14 Austrumāzijas zemēs dzīvību zaudēja teju ceturtdaļmiljons cilvēku.

Skaties raidījumu „Lielais cunami: kurš nākamais?” kanālā „National Geographic” piektdien, 26.decembrī, plkst. 21.00, ar kādām metodēm zinātnieki pēta vēsturiskos pierādījumus par iepriekšējiem cunami. Viņu atradumi un secinājumi, iespējams, ļaus precīzāk prognozēt nākamo slepkavniecisko dabas katastrofu.

Kanālu "National Geographic" skatās 180 valstīs 45 valodās. Latvijā kanāls, kas iekļaujas grupā "FOX International Channels" (FIC), ar latviešu un krievu valodās ar subtitriem ir pieejams "Lattelecom", "Baltcom", "Izzi", "Livas", "Latnet TV", "SkaTVis" un "Mits LV" abonentiem.