Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Bermudu trijstūra noslēpumi

Pasaules jūru un okeānu dzīļu noslēpumi un leģendas- tas viss saistījis cilvēku prātus jau kopš sirmas senatnes. Senās kartes ar jūras briesmoņu attēlojumiem, leģendas par Krakenu un amfībiju tautu- pie visām šīm teiksmām un nostāstiem uzaugusi ne viena vien paaudze. Laiki mainās, taču nemainīgs paliek viens- Bermudu trijstūra ļaunā slava. Šodien šis maģiskais nosaukums kļuvis par simbolu visam neizprotamajam, kas notiek pasaules okeānos. Zinātnieki un pētnieki visiem spēkiem cenšas paskaidrot notikumus, kas atgadījušies šajā anomālajā zonā, taču, liekot roku uz sirds, jāsaka, ka tas viņiem ne īpaši labi sanāk.

Trijstūris vai varbūt nē?

Teritorijai, kas ieguvusi Bermudu trijstūra nosaukumu, patiesībā nav tādu īsti precīzu robežu. Par augšējiem punktiem pieņemts uzskatīt Floridu, Puertoriko un Bermudu salas. Taču liels skaits neizskaidrojamo parādību notikušas aiz šīs zonas robežām. Tieši tāpēc zinātnieki bieži koriģē trijstūra izvietojumu katrs pēc saviem ieskatiem, piesaistot to arī pie citiem ģeogrāfiskajiem orientieriem. Daudziem velnišķīgās trijstūra atrašanās vieta asociējas ar Kubu, citiem ar Haiti utt.

Interesanti, ka pats Bermudu trijstūra nosaukums tika ieviests pavisam nesenā pagātnē- 20.gadsimta piecdesmitajos gados. Tāpēc būtu nepareizi uzskatīt, ka nostāsti par Bermudu trijstūri iesniedzas sirmā senatnē. Pats apbrīnojamākais, ka izsekot traģēdijām, kas ik pa brīdim atgadās šajā anomālajā ā zonā, kļuvis iespējams pateicoties vien mūsdienu tehnikai. Tieši ar mūsdienu ierīču palīdzību ir izdevies iegūt par nepazīstamiem objektiem, kas novēroti šīs zonas tuvumā.
Un tomēr- pats fakts, ka lidmašīna vai kuģis, kas tikko vēl bijuši redzamības zonā, pēkšņii pazūd no visu radaru ekrāniem, liek nopietni aizdomāties par Bermudu trijstūra noslēpumaino spēku.

Baismīgie Bermudu trijstūra notikumi

1945.gadā zinātnieki un glābēji speciāli sāka sekot zonai, kur atrodas Bermudu trijstūris. Un pateicoties viņu pūlēm līdz šim ir izdevies saglabāt vairāk kā 140 000 cilvēku dzīvības. Neskatoties uz to, pētnieku iegūtie dati ne tikai nesniedza atbildes uz neizprotamajiem jautājumiem, bet tikai pievienoja klāt esošajiem vēl jaunus neatbildētus jautājumus. No Bermudu trijstūra novērošanas sākotnējā brīža līdz mūsdienām attiecīgajā ūdens platībā un virs tās pazudis vairāk kā 100 dažādu jūras un gaisa tehnikas vienību: tie ir kara un pasažieru lidmašīnas, okeāna laineri un nelielas jahtas. Apbrīnojami, ka lielākā daļa no tiem pazudusi, neatstājot nekādas pēdas. Ne atlūzu, ne eļļas plankumu- nekā.

Pēc katras noslēpumainās pazušanas okeāna dibens Bermudu trijstūra rajonā tika izpētīts krustām šķērsām, taču nekas netika atrasts. Skaidrs, ka nebūtu iespējams nepamanīt kaut lej kādas cilvēku vai tehnikas paliekas, ja tādas tur vispār būtu. Šis dīvainais fakts liek pilnīgi noteikti apgalvot, ka Bermudu trijstūris ir kaut kas noslēpumains un neizskaidrojams. Tas ir kā ārpus saprāta esoša nosacīta kapsēta.

Ko zinātnieki dara Bermudu trijstūrī?

Bermudu trijstūris jau labu laiku zinātniekos izsauc milzu interesi. Uz turieni dodas arvien jaunas pētnieku ekspedīcijas, lai pētītu okeāna dibenu, tā reljefu un minerālus, kā arī ģeoloģisko zemes garozas uzbūvi zem okeāna dzīlēm. Ir izdarīts milzum daudz dažādu zinātnisko atklājumu, taču neviens not iem nav pietuvinājis cilvēkus noslēpumainās kuģu un lidaparātu pazušanas mīklas atrisinajumam. Attiecībā uz šo faktu izskanējis tikai viens apgalvojums- Bermudu trijstūris ir ir unikāla okeāna zona ar neizskaidrojamām īpašībām un parādībām. Taču to jau tāpat zina katrs zemeslodes iedzīvotājs un daudzās traģēdijas tas, diemžēl, neizskaidro.

Noslēpumainā piramīda Bermudu trijstūra centrā

Jāsaka, ka vienu svarīgu atklājumu zinātnieki tomēr ir izdarījuši, kaut gan nav īpaši to afišējuši. Taisnības labad jāpiebilst, ka nav arī to noklusējuši. 1992. gadā veicot okeāna dibena analīzi, amerikāņu pētnieki pašā Bermudu trijstūra centrā uzdūrās milzīgai piramīdai. Neticami, taču tās izmēri vairāk nekā trīs reizes pārsniedz Heopsa piramīdas, kas atrodas Ēģiptē, izmērus. Vairāk kā mēnesi zinātnieki veltīja šī objekta izpētei un rezultātā sniedza šādu tādu informāciju par noslēpumaino objektu.

Piramīda ir ne tikai milzīga izmēra, tai ir absolūti gluda virsma. Hidrolokācijas signāli, kas atstarojās no objekta, parādīja, ka uz tās nav ne gliemežvāku, ne ūdenszāļu. Nekā tāda, kas varētu liecināt par ilgu atrašanos sāļā ūdenī. Acīmredzot, okeāns nekādi nav spējīgs fiziski iedarboties uz noslēpumaino piramīdu. Pēc aculiecinieku teiktā, materiāls, no kā veidota šī būve, varētu būt līdzīgs stiklam. Netika pamanīts arī piramīdas dalījums jel kādos blokos. Oficiāli piramīdas pētīšana it kā netika veikta, taču ticamāk, ka tā ir neizpaužama informācija.

Atlantu mantojums?

Runājot par šo atklājumu, interesanti atcerēties leģendas par to, ka pirms sava kontinenta bojāejas Atlantīdas iedzīvotāji radīja zināšanu un cilvēces genofondu krātuves. Valda pieņēmums, ka tādas glabātuves atrodas arī zem Heopsa piramīdas un Potalas dievnama Tibetā. Versija par to, ka Bermudu trijstūrī atrodas pati zudusī Atlantīda, apstiprinājumu nav guvusi. Tomēr pastāv hipotēze, saskaņā ar kuru atlanti devušies dzīvot zemūdens- valstībā, kur tie mīt arī šodien kupolveidīgās pilsētu celtnēs.

Pirmajā brīdī šī teorija šķiet fantastiska. Taču, ja atmet skepsi un rūpīgāk iedziļināsās dažos faktos, šāds vēstures gaitas pagrieziens kļūst mazāk neticams. Šodien pie Puertoriko krastiem bieži tiek novēroti mirdzoši lidojoši objekti. Līdzīgas parādības ne vienreiz vien manītas arī pašā Bermudu trijstūra centrā. Spožie cigārveidīgie objekti paceļas tieši no ūdens.
Bermudu trijstūra teritoriju rūpīgi novēro ASV izlūkdienests, taču arī tas pagaidām nav bijis spējīgs sniegt kādu sakarīgu skaidrojumu.

Kādu noslēpumu slēpj Bermudu trijstūris?

Viss noslēpumainais agri vai vēlu kļūst acīmredzams un saprotams. Tāpēc jādomā, ka kaut kad cilvēce saņems atbildi arī uz šo jautājumu, bet pagaidām atliek vien gaidīt jaunus paziņojumus par neticamiem notikumiem, kas atgadījušies šajā noslēpumainajā zonā. Gaidīt, saprotot, ka Bermudu trijstūris sagatavojis vēl ne mazums pārsteigumu. Un diezin vai tie būs patīkami.
Lai arī kas Bermudu trijstūrī atrastos- pazudušo civilizāciju noslēpumi, NLO vai kas cits nezināms- tas turpinās biedēt un reizē vilināt pētniekus no visas pasaules. Šobrīd viņu galvenais uzdevums- izdarīt tā, lai briesmīgā anomālija nepaņemtu tik daudzu cilvēku dzīves.

Tiem, kas interesējas par dažādiem noslēpumiem

Vai senatnes mīti un leģendas ir tikai izdoma un tēlains skatījums uz apkārtējo pasauli un notikumiem, vai arī tajos rodams realitātes atspulgs – vēstījums par tālaika cilvēku dzīvesveidu un atmiņā saglabātiem varoņiem? Kāpēc arī mūsdienās cilvēku garīgajā kultūrā saglabājas seno ēģiptiešu, šumeru, senebreju reliģisko ticējumu un rituālu atblāzma, kā – dvēsele, nemirstība, mūžīgā dzīvība, mūžība, bezgalība? Kas patiesībā slēpjas aiz mūsdienās tik plaši, bet virspusēji lietotajiem jēdzieniem „grēku plūdi”, „septiņi treknie gadi” vai „Eiropas nolaupīšana”? Šīm un citām seno civilizāciju atstātajām mīklām atbildes tiek meklētas Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā „Svētie noslēpumi”.

Grāmatas autors Jānis Klētnieks pazīstams ar publikācijām tehnisko zinātņu vēsturē, tajā skaitā bijuši daudzi apskati par pirmatnējiem astronomiskajiem priekšstatiem latviešu folklorā, Latvijas etnogrāfijā un arheoloģijā. J. Klētnieks meklējis senās Baltijas iedzīvotāju astronomisko priekšstatu saistību ar reliģiskajiem ticējumiem, tradīcijām un izpausmēm citur Eiropā un Tuvo Austrumu tautu kultūrvēsturiskajā skatījumā. Viņš piedalījies Latvijas Ārzemju mākslas muzeja organizētajos Karnakas tempļa un Džosera piramīdas izpētes darbos Ēģiptē un senatnes pieminekļu apsekošanā dažādās valstīs. Grāmatas „Mūžības valdnieki” (2008) autors, filmu studijas Ģilde dokumentālās un zinātniski populārās filmas „Džosera piramīdas noslēpumi” (2010) zinātniskais konsultants un līdzautors.