Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Habla teleskops palīdz pētīt, kā “dzima” Saule

Redakcija
Redakcija

Izrādās Saule palaida garām zvaigžņu „demogrāfisko sprādzienu”, kas satricināja jauniņo Piena ceļa galaktiku apmēram pirms desmit miljardiem gadu. Toreiz zvaigznes dzima 30 reizes ātrāk nekā patlaban. Saule ir „vēlais bērns”, kas radās piecus miljardus gadu vēlāk, kad zvaigžņu dzimšanas ātrums jau bija samazinājies.

Šādi ASV Nacionālā kosmosa un aeronautikas aģentūra (NASA) apraksta aprīlī publicēta apjomīga pētījuma rezultātus, kurā, izmantojot 2000 mūsējai līdzīgu galaktiku attēlus, modelēts „agrīnais” Piena ceļš. Ceļojumu senajā pagātnē nodrošina attēli, kas iegūti no vairākiem uz zemes un kosmosā esošiem teleskopiem, tostarp arī no populārā Habla teleskopa.

Tieši Habla teleskops, kas ap Zemi riņķo jau 25 gadus, ir palīdzējis attīstīt tehnoloģijas, kas ļauj ieskatīties Visuma tālākajos nostūros un paplašināt zināmā robežas. Šīs pētnieciskās laboratorijas darbs ļāva zinātniekiem saistīt zvaigžņu dzimšanu un nāvi ar dažādām kosmosa evolūcijas teorijām, kā arī pētīt dažādu apstākļu ietekmi uz individuālu zvaigžņu, miglāju un galaktiku dzīvi.

Viens no vēsturiskiem un leģendāriem Habla teleskopa uzņemtajiem attēliem ir t.s. „tumšais lauks” jeb neliela, iepriekš par tukšu uzskatīta kosmosa segmenta attēls, kurā redzamas līdz tam nezināmas tāltālas galaktikas. Lai mēģinātu „noķert” gaismu no neredzamajiem objektiem, 1995.gada nogalē teleskops uz šo segmentu tika nomērķēts desmit dienas pēc kārtas.

„Ir apbrīnojami vietā, kuru mēs uzskatījām par pilnīgi tukšu, atrast miljardiem gadu senu galaktiku izstarotu gaismu,” TV kanāla „National Geographic” dokumentālajā raidījumā „Habla kosmiskais ceļojums” atzīst bijušais NASA Astrofizikas direktors Čārlijs Pelerīns.

2012.gadā, izmantojot modernas, pirms dažiem gadiem uzstādītas ierīces, astrofiziķi vēlreiz pētīja šo kosmosa segmentu un atklāja 5000 iepriekš nezināmas galaktikas. Dažas no tām bija veidojušās vairāk nekā 13 miljardiem gadu jeb tikai aptuveni 470 miljonu gadu pēc Lielā Sprādziena.

Cits pārsteidzošs atklājums astrofiziķus gaidīja Piena ceļa centrā, proti, tika atklāts, ka galaktikas vidū, kas ir mierīgs un gandrīz miris reģions, patiesībā slēpjas tikko dzimušu zvaigžņu – „bēbīšu” kopas.

ASV kosmologa Edvīna Habla vārdā nosauktais teleskops ir īsta pētniecības laboratorija, kas riņķo ap Zemi vairāk nekā 500 km augstumā. 13 metru garās un 12 tonnu smagās laboratorijas modulārā uzbūve ļauj tai darboties ilgāk nekā citām kosmosa stacijām, un papildināt instrumentus ar vismodernākajām tehnoloģijām. Šajos gados NASA un Eiropas kosmosa aģentūra (ESA) speciāli Hablam ir radījušas 15 modernus zinātniskus instrumentus, bet patlaban laboratorija reizi nedēļā uz Zemi nosūta 120 GB datu.

„Lai man piedod Edvīns Habls, bet viņa poētiskā atziņa par maņām un Visumu būtu jāpārfrāzē šādi: aprīkoti ar mūsu piecām maņām, kā arī ar teleskopiem, mikroskopiem, masas spektrometriem, seismogrāfiem, magnetometriem, daļiņu paātrinātājiem un elektromagnētiskā spektra detektoriem, mēs iepazīstam Visumu visapkārt sev un dēvējam zinātni par piedzīvojumu,” pirms vairākiem gadiem atzina ekstravagantais astrofiziķis, Amerikas dabas vēstures muzeja planetārija direktors un sarunu šovu vadītājs Nīls Degrass Taisons.



Aprīlī TV kanāls „National Geographic” sāk demonstrēt Taisona vakara šovu „Zvaigžņu sarunas”, kurā slavenības, zinātnieki un jokdari apspriež dažādas „kosmiskas tēmas” – zinātnisko fantastiku, ceļojumus kosmosā, ārpuszemes civilizācijas, Lielā sprādziena teoriju, Zemes nākotni.

Kosmosa mēnesis TV kanālā „National Geographic”! Dokumentālais raidījums „Habla kosmiskais ceļojums” būs skatāms jau 19.aprīlī plkst.18:00, raidījums „Cilvēce no kosmosa” – 19.aprīlī plkst.19:00. Vakara šovs „Zvaigžņu sarunas” skatāms piektdienās no 24.aprīļa, aprīlī piektdienās plkst. 00:00, bet maijā – piektdienās plkst. 23:00. Nepalaid garām!