Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Vai nākotnes tehnoloģijas var radīt uzlabotu cilvēka versiju?

Redakcija
Redakcija

Vairāki pētnieki ir pārliecināti, ka līdz 2027.gadam cilvēka ķermenis varētu izskatīties krasi atšķirīgs. Progress zinātnē aizved mūs jaunā valstībā, kas maina cilvēka dabu un prātu. Bioloģijas un tehnoloģijas saplūšana padara mūs labākus, stiprākus, ātrākus un viedākus. Mainās viss – kā mēs domājam, kā mēs jūtamies un gūstam pieredzi pasaulē.

„Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nemitīgi attīstās, ieņemot arvien svarīgāku lomu cilvēku ikdienā. IKT risinājumi palīdz socializēties, uzlabo cilvēka dzīves kvalitāti, tostarp ļauj vieglāk integrēties sabiedrībā. Esmu pārliecināta, ka tehnoloģijas cilvēkam nākotnē sniegs arvien lielākas iespējas, uzlabojot darba efektivitāti un pārveidojot praktiski visas nozares,“ komentēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Pēc viņas teiktā, jau šobrīd tiek izmantoti interaktīvi IKT instrumenti, kas teoriju ļauj pārbaudīt praksē, radot plašāku ieskatu par gūtajām zināšanām. Piemēram, medicīnā, izmantojot tehnoloģijas, ir vieglāk noteikt diagnozes un ārstēšanas procesu. Līdz ar mobilā interneta attīstību tirgū strauji palielinās arī dažādu inovatīvu iekārtu klāsts, kas ļauj ikdienā izmantojamas lietas vadīt ar mobilā tālruņa palīdzību. Jaunu ēru iezīmē Internet of Things (IoT) jeb lietu internets.

Lūk, vairāki pārsteidzošu tehnoloģisku atklājumu piemēri, kurus radījuši un turpina radīt pasaules viedākie prāti, kurus varēsi iepazīt televīzijas kanāla „National Geographic” unikālā cikla „Atklājums” raidījumā „Vairāk nekā cilvēks“.

Apģērbs, kas sniedz superspēku

Kompānijā „Lockheed Martin Exoskeleton Technologies” būvē eksoskeletonus, kas parastajiem mirstīgajiem piešķir superspēku. Vismodernākais izstrādājums ir FORTIS – eksoapģērbs, kas būvniecības darbiniekiem stundām ilgi bez piepūles darboties ar smagiem instrumentiem.

„Eksoskeletoni var palielināt cilvēka fiziskās spējas. Lai palielinātu spēku vai izturību, ir jābūt dziļai izpratnei par cilvēka ķermeņa struktūru, zināšanām par to, kā ķermenis kustas un atšķirībām starp cilvēkiem,” stāsta FORTIS programmas pārvaldītāja Patrīcija Elkere, kas ir viena no varonēm raidījumā „Vairāk nekā cilvēks“.

Ierīce, kas ļauj paralizētam cilvēkam pārvietoties

Brazīlijas neirozinātnieks Migels Nikolelis ir izgudrojis ierīci, kas nolasa unikālus elektriskos modeļus, kurus mūsu galvās rada domas, kā arī spēj triju dzīvnieku prāta modeļus sapludināt vienā. Viens no šīs tehnoloģijas variantiem tagad ļauj paralizētam futbola spēlētājam staigāt un spert pa bumbu, izmantojot spēcīgu smadzeņu mašīnas saskarni.

Iekārta, kas apmāca kurlus cilvēkus dzirdēt

Teksasā profesors Deivids Īglmens un doktors Skots Noviks apmāca kurlus cilvēkus dzirdēt, izmantojot vesti, kas savienota ar nelielām vibrācijas plāksnēm. Veste pastiprina cilvēka smadzeņu dabisko plastiskumu, kas ļauj nodrošināt jaunas sensorās ievades formas ķermenim. Abi pētnieki ieplānojuši radīt dažādas citas ierīces, kas paplašinātu mūsu sajūtu iespējas.

Nākotnē cilvēks, iespējams, spēs izdzīvot zem ūdens vai kosmosā

Vai mēs spējam radīt pilnīgākus cilvēkus? Tā ir pretrunīga ideja. Taču nerimstošie atklājumi sintētiskajā bioloģijā sniedz mums rīkus, lai veiktu DNS izmaiņas. Mēs strādājam pie ģenētiskām manipulācijām, lai ārstētu neskaitāmas slimības. Hārvarda universitātes sintētiskais biologs Džordžs Čērčs stāsta, ka nākamais solis ir radīt cilvēkus, kas īpaši piemēroti izdzīvošanai īpaši skarbos apstākļos, piemēram, zem ūdens vai atklātā kosmosā. Mūsu pēcteči, iespējams, būs vairāk nekā cilvēki.

Lai uzzinātu vairāk par minētajiem atklājumiem un zinātniekiem, kas tos veic, skaties raidījumu „Vairāk nekā cilvēks” kanālā „National Geographic” svētdien, 22.novembrī, plkst. 21:30!