Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:75, Did:0, useCase: 3


Tā izskatījās pasaulē pirmā Ziemassvētku apsveikuma kartiņa

Atceros vēl to laiku, kad uz katriem svētkiem no radiem un draugiem gaidījām apsveikuma kartiņas, kas glītā rokrakstā uzrakstītas un aploksnēs ievietotas, gaidīja, lai saņēmējs tās izņem no pastkastītes un izlasa. Tas tiešām bija neviltots prieks- saņemt šos mīlestības un laba vēlējumu pilnos sūtījumus. Nu šis laiks pagājis un arvien biežāk apsveikumi tiek sūtīti interneta vidē ar e-pastu starpniecību.
Taču, kā jau visam, arī apsveikuma kartiņām ir sava vēsture un, lūk, kā radās pirmā Ziemassvētku kartiņa.

Pirmā komerciālā Ziemassvētku kartīte tika izdota 1843. gadā Londonā, to izdeva Sers Henrijs Kols (Henry Colde) un uz tās bija Džona Horslija (John Horsley) ilustrācija, uz kuras attēlota ģimene ar mazu bērnu, kuri kopīgi dzer vīnu, kas protams izraisīja lielu ažiotāžu, bet ideja bija nostrādājusi. Tajā gadā divās partijās tika izdotas un pārdotas 2050 kartiņas, katra no tām maksāju vienu šiliņu (~ 3 santīmi).

Sākotnēji uz Ziemassvētku kartiņām reti bija redzams ziemas vai reliģijas motīvs – tās parasti rotāja ziedi, fejas un citi tēli, kas vairāk piederētos pavasarim. Visai populāri bija arī jokpilni un sentimentāli attēli ar bērniem un dzīvniekiem. 1875. gadā Luis Prangs (Louis Prang) kļuva par pirmo izdevēju, kurš kartiņas sāka izplatīt arī Amerikā, taču viņa kartiņas izskatījās pēc lēta pakaļdarinājumā, kas galu galā izstūma viņu no tirgus.

Taču kartiņas nekur nepazuda; tās turpināja dzīvot un pamazām kļuva populāras visā pasaulē.