Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:75, Did:0, useCase: 3


18.novembris arī Mickey Mouse jeb Mikipeles dzimšanas diena

Mikipele (angļu: Mickey Mouse) ir multiplikācijas filmu tēls, kas nu jau ir kļuvis par The Walt Disney Company ikonu. To 1928. gadā izveidoja Volts Disnejs un Abs Aiverks un ieskaņoja Volts Disnejs. Izrādās, ka Mikipele ir tieši 10 gadus jaunāka par Latviju. Par tās dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1928. gada 18. novembris, kur tā pirmo reizi parādījas multiplikācijas filmā Tvaikonis Villijs (angļu: Steamboat Willie). Lai gan Mikipele bija pārādījusies jau 6 mēnešus agrāk multiplikācijas filmiņā Lidmašīnu trakums (angļu: Plane Crazy), Tvaikonis Villijs bija pirmā Mikipeles multiplikācijas filma ar skaņu.

Patiesībā Mikipele radās gluži vai nejauši. Volta Disneja pirmais multiplikācijas filmu tēls bija Osvalds Veiksmīgais Trusis, bet 1927.gadā viņš zaudēja autortiesības uz Osvaldu, kas Disnejam lika atgriezties pie papīra lapas. Izrādās, ka viņš radīja "Peli Mortimeru", braucot vilcienā. Saskaņā ar izplatītu leģendu animatora sieva jauno radījumu sākusi dēvēt par Mikiju un galu galā Disnejs nonāca pie Mikipeles vārda.

Volts Disnejs par Mikipeles radīšanu ir saņēmis īpašu ASV Kinoakadēmijas balvu.

Gadu gaitā Mikipele ir "piedalījusies" vairāk nekā 140 dažādās multfilmās un 1955. gadā tika pat pie sava televīzijas šova "Mikipeles klubs", kurā savulaik piedalījusies gan Britnija Spīrsa, gan Kristīna Agilera un Džastins Timberleiks. Viņi visi skeču un muzikālo uzstāšanos laikā valkāja slavenās Mikipeles ausis.

2003. gadā, kad Mikipele svinēja savu 75 gadu jubileju, «Volta Disneja pasaulē» Floridā tika svinīgi atklātas 75 sešas pēdas augstas statujas, kuras veidojušas dažādas izklaides industrijā nozīmīgas personas, arī Džons Travolta, sers Eltons Džons un tenisists Andrē Agasi.



Savos nu jau 83 gados Mikipele ir piedzīvojusi ļoti daudz:

Mikipeles veiksme bija kā katalizators, veidojoties Disneja miljardos dolāru mērāmajai izklaides impērijai, kas tagad ietver arī tematiskus izklaides parkus, filmas, televīzijas šovus, DVD ierakstus un dažādas preces. Mikipeles popularitāte ļoti ātri aptvēra visu pasauli, kad tā kļuva par kompānijas «Coca-Cola» simbolu.

Lielbritānijā savukārt tādi modes dizaineri kā Pols Smits un Džuliens Makdonalds labdarības nolūkā radījuši ierobežota piedāvājuma Mikipeļu figūras Londonas tirdzniecības centrā «Selffridges».

Mikipele ir parādījusies visdažādāko produktu veidā, sākot no pulksteņiem un rotaļlietām līdz pidžamām. Amerikā izlaistas pat pastmarkas ar Mikipeles attēlu

Tā draudzene Minnija bija kopā ar Mikipeli kopš paša sākuma.

Dažus gadus pēc debijas uz ekrāniem Mikipele sāka runāt, tēla balsi ierunājot pašam Voltam Disnejam. Trīsdesmito gadu beigās Mikipele tika «pārveidota», tās ausīm un sejai kļūstot apaļākai un ar maigāku izskatu.

Plane Crazy- pirmā multiplikācijas filma, kurā pirmo reizi parādījās Mikipele, taču šī filmiņa neguva gaidīto popularitāti:


Steamboat Willie- multiplikācijas filma, kura parādījās 1928. gada 18.novembrī un tiek uzskatīta par Mikipeles dzimšanas dienu: